Fluor

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Fluorine,  9F
Liquid fluorine tighter crop.jpg
Sifat umum
Ngaran, simbolfluorine, F
Alotropalpha, beta
Pasampakangas: very pale yellow
liquid: bright yellow
solid: alpha is opaque, beta is transparent
Fluorine dina tabél périodik
Hydrogen Helium
Lithium Beryllium Boron Carbon Nitrogen Oxygen Fluorine Neon
Sodium Magnesium Aluminium Silicon Phosphorus Sulfur Chlorine Argon
Potassium Calcium Scandium Titanium Vanadium Chromium Manganese Iron Cobalt Nickel Copper Zinc Gallium Germanium Arsenic Selenium Bromine Krypton
Rubidium Strontium Yttrium Zirconium Niobium Molybdenum Technetium Ruthenium Rhodium Palladium Silver Cadmium Indium Tin Antimony Tellurium Iodine Xenon
Caesium Barium Lanthanum Cerium Praseodymium Neodymium Promethium Samarium Europium Gadolinium Terbium Dysprosium Holmium Erbium Thulium Ytterbium Lutetium Hafnium Tantalum Tungsten Rhenium Osmium Iridium Platinum Gold Mercury (element) Thallium Lead Bismuth Polonium Astatine Radon
Francium Radium Actinium Thorium Protactinium Uranium Neptunium Plutonium Americium Curium Berkelium Californium Einsteinium Fermium Mendelevium Nobelium Lawrencium Rutherfordium Dubnium Seaborgium Bohrium Hassium Meitnerium Darmstadtium Roentgenium Copernicium Nihonium Flerovium Moscovium Livermorium Tennessine Oganesson


F

Cl
oxygenfluorineneon
Nomer atom (Z)9
Golongan, blokgroup 17 (halogens), blok-p
Périodeuperiode 2
Beurat atom standar (Ar)
Konfigurasi éléktron{{{electron configuration}}}
per kelopak
2, 7
Sipat fisika
Titik leyur53.48 K ​(−219.67 °C, ​−363.41 °F)[1]
Titik golak85.03 K ​(−188.11 °C, ​−306.60 °F)[1]
Kepadatan pada sts (0 °C jeung 101,325 kPa)1.696 g/L[2]
sabot cair, dina t.d.1.505 g/cm3[3]
Titik tripel53.48 K, ​90 kPa[1]
Titik kritis144.41 K, 5.1724 MPa[1]
Kalor panyaaban6.51 kJ/mol[2]
Kapasitas kalor molarCp: 31 J/(mol·K)[3] (at 21.1 °C)
Cv: 23 J/(mol·K)[3] (at 21.1 °C)
Tekenan saab
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
at T (K) 38 44 50 58 69 85
Sipat atom
ÉléktronégativitasSkala Pauling: 3.98[4]
Énérgi ionisasike-1: 1681 kJ/mol
ke-2: 3374 kJ/mol
ke-3: 6147 kJ/mol
(artikel)[5]
Ramo-ramo kovalén64 pm[6]
Jari-jari van der Waals135 pm[7]
Lain-lain
Struktur kristalcubic
Struktur kristal Cubic pikeun fluorine
Konduktivitas térmal0.02591 W/(m·K)[8]
Arah mahnétdiamagnetic (−1.2×10−4)[9][10]
Nomor CAS7782-41-4[4]
Sejarah
Pangarananafter the mineral fluorite, itself named after Latin fluo (to flow, in smelting)
PamanggihanAndré-Marie Ampère (1810)
Isolasi kahijiHenri Moissan[4] (June 26, 1886)
Asal ngaranHumphry Davy
Isotop fluorine[11] pangstabilna
Citakan:Infobox element/isotopes header
| rujukan | dina Wikidata
Flour cair

Fluor nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga simbul F jeung nomor atom 9.[12] Fluor mangrupa gas halogén racunan univalen, warnana konéng-héjo pias, jeung mangrupa unsur pangréaktifna sarta miboga éléktronégativitas pangluhurna.[13] Fluor gampang ngawangun sanyawa jeung ampir sakabéh unsur séjénna, malah mah jeung gas mulya ogé siga kripton, xénon, sarta radon.[13] Saking réaktifna, kaca, logam, cai, jeung zat lianna ogé bakal kabeuleum sarta hurung caang dina diréaksikeun jeung gas fluor.[13] Dina larutan, fluor biasana kajadian minangka ion fluorida F-.[13] Fluorida mangrupa sanyawa anu kajadian antara fluorida jeung unsur lian nu muatanna positif.[13] Produksi fluor taunan dunya kurang leuwih 4 yuta ton.[13] Panghasil fluorit utama dunya di antarana nyaéta Tiongkok, Méksiko jeung Éropah Kulon.[13] Fluor kajadian sacara alami di kerak marcapada jeung bisa kapanggih dina batuan, batu bara, jeung taneuh liat.[13] Fluor mangrupa unsur ka-13 pang-ngaleuyana di kerak marcapada ku konséntrasi 950 ppm.[13] Taneuh ngandung kira-kira 330 ppm fluor.[13] Sedengkeun taneuh anu kakontaminasi bisa ngandung fluor nepi ka 3500 ppm.[13] Fluorida hidrogen biasa dileupaskeun ka udara liwat prosés pameuleuman dina industri.[13] Fluorida anu aya di udara dina antukna mah bakal turun kana taneuh atawa kana cai.[13]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d Haynes 2011, p. 4.121.
  2. a b Jaccaud et al. 2000, p. 382.
  3. a b c Compressed Gas Association 1999, p. 365.
  4. a b c Jaccaud et al. 2000, p. 381.
  5. Dean 1999, p. 4.6.
  6. Dean 1999, p. 4.35.
  7. Matsui 2006, p. 257.
  8. Yaws & Braker 2001, p. 385.
  9. Mackay, Mackay & Henderson 2002, p. 72.
  10. Cheng et al. 1999.
  11. Chisté & Bé 2011.
  12. "Tabel Periodik (Indonesian Periodic Table)". PTable. Diakses tanggal 3/12/2016. 
  13. a b c d e f g h i j k l m "Fluor (F): Fakta, Sifat, Kegunaan & Efek Kesehatannya". Amazine. Diakses tanggal 3/12/2016. 
Nulis.jpg