Fluor

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Flour cair

Fluor nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga simbul F jeung nomor atom 9.[1] Fluor mangrupa gas halogén racunan univalen, warnana konéng-héjo pias, jeung mangrupa unsur pangréaktifna sarta miboga éléktronégativitas pangluhurna.[2] Fluor gampang ngawangun sanyawa jeung ampir sakabéh unsur séjénna, malah mah jeung gas mulya ogé siga kripton, xénon, sarta radon.[2] Saking réaktifna, kaca, logam, cai, jeung zat lianna ogé bakal kabeuleum sarta hurung caang dina diréaksikeun jeung gas fluor.[2] Dina larutan, fluor biasana kajadian minangka ion fluorida F-.[2] Fluorida mangrupa sanyawa anu kajadian antara fluorida jeung unsur lian nu muatanna positif.[2] Produksi fluor tahunan dunya kurang leuwih 4 yuta ton.[2] Panghasil fluorit utama dunya di antarana nyaéta Tiongkok, Méksiko jeung Éropah Kulon.[2] Fluor kajadian sacara alami di kerak marcapada jeung bisa kapanggih dina batuan, batu bara, jeung taneuh liat.[2] Fluor mangrupa unsur ka-13 pang-ngaleuyana di kerak marcapada ku konséntrasi 950 ppm.[2] Taneuh ngandung kira-kira 330 ppm fluor.[2] Sedengkeun taneuh anu kakontaminasi bisa ngandung fluor nepi ka 3500 ppm.[2] Fluorida hidrogen biasa dileupaskeun ka udara liwat prosés pameuleuman dina industri.[2] Fluorida anu aya di udara dina antukna mah bakal turun kana taneuh atawa kana cai.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Tabel Periodik (Indonesian Periodic Table)". PTable. Diakses pada 12 Maret 2016. 
  2. a b c d e f g h i j k l m "Fluor (F): Fakta, Sifat, Kegunaan & Efek Kesehatannya". Amazine. Diakses pada 12 Maret 2016. 
Nulis.jpg