Nauru

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Artikel ieu ngeunaan nagara nu ngaranna Nauru. Pikeun hiji désa di Tanzania, tempo Nauru, Tanzania
Ripublikee Naoero
Republic of Nauru
Républik Nauru
Bandéra Nauru Lambang Nauru
Motto
"God's Will shall be First"
Lagu
Nauru Bwiema
("Lagu Nauru")
Location of Nauru
Ibu kota Yaren (de facto)a
Basa resmi Inggris, Nauru
Démonim Nauruan
Pamaréntah Républik
 -  Présidén Frederick Pitcher
Kamerdikaan
 -  ti Australia, Selandia Anyar, jeung Britania Raya-diurus PBB (dérah trust). 31 Januari 1968 
Aréa
 -  Total 21 km² (ka-239)
8,1 mil² 
 -  Cai (%) 0,57
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2010 9.322 [1] (ka-216)
 -  Sénsus Désémber 2006 9.275 
 -  Kapadetan 441 /km² (ka-23)
1.233,3 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total $36,9 yuta[2] (ka-192)
 -  Per kapita $2.500 (pakr. '06)[2] – $5.000(pakr. '05)[1] (ka-135–ka-141st)
Mata uang Biasana Dolar Australia (AUD)
Zona wanci (UTC+12)
TLD Internét .nr
Kode telepon +674
a Nauru teu boga ibu kota resmi, tapi Yaren mangrupa padumukan nu panggedéna jeung tempat Parlemén.

Coordinates: 0°31′38″S 166°56′12″E / 0.527288°S 166.936724°E / -0.527288; 166.936724

Nauru, resmina Républik Nauru jeung baheulana katelah salaku Pulo Ngeunah, mangrupa hiji nagara kapuloan di Mikronésia di Samudra Pasifik Kidul. Tatanggi nu pangdeukeutna nyaéta Pulo Banaba di Kiribati, 300 kilometres (186 mi) ka wétan. Aréa Nauru ukur 21 square kilometres (8.1 sq mi), kalawan ngan 9.265 padumuk.

Didumukan ku urang Mikronésia jeung Polinésia, Nauru dianéksasi jeung diklaim salaku hiji koloni ku Kakaisaran Jérman dina ahir abad ka-19. Sanggeus Perang Dunya I, Nauru jadi hiji Mandat Liga Bangsa-Bangsa nu diurus ku Australia, Selandia Anyra, jeung Britania Raya. Dina Perang Dunya II, Nauru dijajah ku pasukan Kakaisaran Jepang. Sanggeus perang réngsé, nagara ieu minangka pawalian deui.[3] Nauru miboga kamerdikaanna dina 1968.

Étimologi[édit | édit sumber]

Pandatang Inggris ka pulo ieu aslina méré ngaran "Pulo Ngeunah".[4] Ngaran "Nauru" meureun asalna ti kecap basa Nauru Anáoero, nu hartina "Kuring indit ka basisir". Pandatang Jérman nyebut pulo ieu Nawodo atawa Onawero.

Babagian administratif[édit | édit sumber]

Nauru dibagi kana 14 distrik administratif, nu dikumpulkeun dina dalapan konstituén éléktoral. Distrik-distrikna nyaéta:

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • John M. Gowdy, Carl N. McDaniel (2000). Paradise for Sale: A Parable of Nature. Berkeley, U.S.; Los Angeles, U.S.; London, U.K.: University of California Press. ISBN 978-0-520-22229-8.

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. a b Central Intelligence Agency (2011). "Nauru". The World Factbook. Diakses tanggal 12 February 2011. 
  2. a b "Country Economic Report: Nauru" (PDF). Asian Development Bank. 
  3. "Historia – Nauru – Onet.pl – WIEM Lajt". Lajt.onet.pl. Diakses tanggal 2010-06-22. 
  4. Republic of Nauru Permanent Mission to the United Nations[tumbu nonaktif] URL Accessed 10 May 2006

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Nauru ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Nauru di Wikivoyage




Countries.png