Konfédérasi Maénbal Asia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Konfederasi Sepak Bola Asia
Asian Football Confederation
Asian Football Confederation member associations map.svg
Anggota AFC
Singketan AFC
Slogan "The Future is Asia"
Pawangunan Citakan:Start date and years ago
Rupa Organisasi olahraga
Kantor puseur Kuala Lumpur, Malaysia
Kaanggotaan 47 asosiasi nasional
(dari 4 federasi regional)
Presiden Citakan:Country data BHR Salman Al-Khalifa
Wakil Presiden Cina Zhang Jilong[1]
Sekretaris Jenderal Malaysia Alex Soosay[2]
Babon organisasi FIFA
Loka wéb http://www.the-afc.com

Konfédérasi Maénbal Asia (dina Basa Inggris: Asian Football Confederation atawa AFC) nyaéta organisasi nu ngatur olahraga maébal di Asia, teu kaasup Siprus jeung Israel, tapi ngawengku Australia. AFC miboga 47 nagara anggota nu lolobana ti Asia. Nagara anu miboga wilayah di Eropa jeung Asia, saperti Turki, Kazakhstan, Azerbaijan, Georgia, jeung Rusia, kaasup ka UEFA, sarua jeung Armenia, Siprus, jeung Israel, anu sakabéh wilayahna aya di Asia. Di sagédéngeun ti éta, Australia, saméméhna boga OFC, ti taun 2006 jeung kapuloan Oseania ti Guam, wilayah Amerika Serikat, ogé kaasup anggota AFC.

Sajarah[édit | édit sumber]

AFC diadegkeun dina ping 8 Mei 1954 di Manila, Filipina anu jadi salah sahiji tina genep konfédérasi  FIFA. FIFA ngaku kana ayana AFC ti ping  21 Juni 1954. Markas AFC pernahna di AFC House, Jalan 1/155, Bukit Jalil, Kuala Lumpur, Malaysia. Ayeuna nu ngajabat jadi présidén AFC téh nyaéta Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa dari Bahrain. Afghanistan, Burma (Myanmar), Taiwan, Hong Kong, India, Israel, Indonesia, Jepang, Korea Selatan, Pakistan, Filipina, Singapura dan Vietnam salaku nu ngadegkeunana.[3][4]

Asian Ladies Football Confederation (ALFC) atau Konfédérasi Maénbal Awéwé Asia nyaéta bagian tina anggota AFC nu ngatur maénbal awéwé di Asia. Ieu organisasi diadegkeunna misah dina ping April 1968 nu ngalibetkeun nagara Taiwan, Hong Kong, Malaysia jeung Singapura. Di taun 1986, ALFC anyar ngahiji jeung AFC.[5] ALFC mantuan organisasi  AFC Women's Asian Cup, anu munggaran dilaksanakeun dina taun 1975, babarengan jeung AFC's AFC U-19 Women's Championship, AFC U-17 Women's Championship.

Organisasi[édit | édit sumber]

Nagara Nu Ngadegkeun[édit | édit sumber]

Présidén[édit | édit sumber]

No Nama Mulai Jabatan Akhir Jabatan Negara
1 Sir Lo Man Kam 1954 1954 Bandéra Hong Kong Hong Kong
2 Kwok Chan 1954 1956 Bandéra Hong Kong Hong Kong
3 William Sui Tak Louey 1956 1957 Bandéra Hong Kong Hong Kong
4 N.C. Chan 1957 1958 Bandéra Hong Kong Hong Kong
5 Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj 1958 1977 Bandéra Malaysia Malaysia
Kambiz Atabai (pajabat) 1977 1978 Bandéra Iran Iran
6 Tan Sri Hamzah Abu Samah 1978 1994 Bandéra Malaysia Malaysia
7 Yang Mulia Sultan Ahmad Shah 1994 2002 Bandéra Malaysia Malaysia
8 Mohamed bin Hammam 2002 2011 Bandéra Qatar Qatar
Zhang Jilong (pajabat)[6][7] 2011 2014 Flag of Cina Cina
9 Sheikh Salman bin Ibrahim Al-Khalifa 2014 Sekarang Bandéra Bahrain Bahrain

Girang Serat[édit | édit sumber]

  1. Hong KongLee Wai Tong 1954-1965
  2. MalaysiaKoe Ewe Teik 1965-1974
  3. MalaysiaDato' Teoh Chye Hin 1974-1978
  4. MalaysiaDato' Peter Velappan 1978-2007
  5. MalaysiaDato' Paul Mony Samuel 2007-2009
  6. MalaysiaAlexander Soosay 2009-kiwari

Wilayah[édit | édit sumber]

Wilayah anggota AFC

AFC kabagi kana wilayah. Kasengker ku aturan nu miboga tim maénbal awéwé téh ukur ASEAN jeung Asia Wétan wungkul.

Fédérasi Maénbal ASEAN (Asia Tenggara)[édit | édit sumber]

Fédérasi Maénbal Asia Wétan[édit | édit sumber]

Fédérasi Maébal Asia Kulon[édit | édit sumber]

Fédérasi Maénbal Asia Tengah (CAFF) jeung Kidul (SAFF)[édit | édit sumber]

Kompetisi[édit | édit sumber]

Turnamén AFC[édit | édit sumber]

Turnamén régional[édit | édit sumber]

  • ASEAN: Piala AFF (baheula Piala Tiger saméméh taun 2007)
  • Asia Tengah: Sacara resmi ngan aya 4 nagara di ieu wilayah (Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, jeung Uzbekistan. Kazakhstan asup ka UEFA). Euweuh turnamén resmi.
  • Asia Wétan: Piala Asia Wétan
  • Asia Kidul: Piala SAFF
  • Asia Kulon: Kejuaraan WAFF (teu sakabéh nagara asia kulon miluan), Piala Nagara Teluk

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. http://www.the-afc.com/en/about-afc/afc-executive-committee
  2. http://www.the-afc.com/en/about-afc/afc-general-secretary
  3. 香港足球總會九十週年紀念特刊 (Hong Kong Football Association 90th Anniversary Booklet) 2004
  4. "AFC 60th Anniversary: Back to where it all began". the-afc.com. 
  5. "Football (Soccer) − Asian Football Confederation". Asian Sports Net. Diakses tanggal 25 March 2016. 
  6. Haryanto Tri Wibowo. Hammam Diskors, Zhang Jilong Presiden AFC. VIVAnews, 30 Mei 2011. Diakses pada 8 Juni 2011.
  7. Muchamad Syuhada. Zhang Jilong Gantikan Posisi Hammam. Okezone.com, 30 Mei 2011. Diakses pada 8 Juni 2011.

Tutumbu ka luar[édit | édit sumber]