Puasa (Islam)

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Puasa sacara bahasa, hartina nyaéta nahan diri tina sagala rupa pagawéan. Jadi nu disebut puasa nyaéta nahan diri tina dahar jeung nginum, ngobrol perkara anu goréng sarta nahan hawa napsu. Sedengkeun sacara istilah, puasa nyaéta nahan diri tina dahar jeung nginum ti mimiti meleték sarangéngé nepi ka surup panon poé[1]

Dasar Hukum[édit | édit sumber]

Dasar hukum anu jadi dadasar pikeun ngalaksanakeun puasa nyaéta aya dina surat Al-Baqarah ayat 187, anu unina:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Hartina : Héy Jalma-jalma anu ariman diwajibkeun ka arajeun puasa sakumaha diwajibkeun ka jalma-jalma saméméh anjeun sangkan ajeun taqwa. (Q.S : 2 :187)[2]

Sakumaha anu kaunggel dina ayat di luhur, paréntah puasa ogé manggih kautamaan sakumaha diterangkeun dina hadis Rosulullah S.A.W nyaéta :

أَتَاكُمْ شَهْرُ رَمَضَانَ شَهْرٌ مُبَارَكٌ فَرَضَ اللهُ عَلَيْكُمْ صِيَامَهُ تُفْتَحُ فِيْهِ أَبْوَابُ السَّمَاءِ وَتُغْلَقُ فِيْهِ أَبْوَابُ الْجَحِيْمِ وَتُغَلُّ فِيْهِ مَرَدَةُ الشَّيَاطِيْنِ فِيْهِ لَيْلَةٌ هِيَ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ مَنْ حُرِمَ خَيْرُهَا فَقَدْ حُرِمَ

Hartina : Geus nyampak ka anjeun bulan Romadon, bulan anu dibarokahan di mana Allah ngawajibkeun puasa dina bulan éta ka aranjeun sadayana. Dina bulan Ramadhan panto-panto langit dibuka, panto-panto naraka ditutup jeung sétan-sétan doraka dicangcang. Dina bulan éta aya hiji peuting anu leuwih alus tibatan sarebu bulan. Sing saha jalma dihalangan jang meunangkeun kahadéan, tangtu éta jalma kahalangan.” (HR. Ahmad, Nasa’i, jeung Baihaqi dina Syu’abul Iman, disohéhkeun ku Al Albani dina Shahihul Jaami’ nomer 55)[3]

Kautamaan Puasa[édit | édit sumber]

Kautamaan Puasa loba pisan anu bisa dicokot hikmahna, di antarana nyaéta:

  1. Bulan diturunkeuna Alquran

Ramadhan mangrupa syahrul Quran (bulan Al-Quran). Diturunkeunna Al-Quran dina bulan Romadon jadi bukti nyata kamulyaan jeung kautamaan bulan Romadon. Allah SWT ngadawuh anu hartina : “Bulan Ramadhan nyaéta (bulan) anu di jerona diturunkeun Al-Quran, sangkan jadi pituduh pikeun manusia jeung nu ngabédakeun (antara anu bener jeung anu batil).” (QS. Al-Baqarah: 185). [4]

.

Referensi[édit | édit sumber]

  1. "√ Pengertian Puasa Dan Macam-Macam Puasa Terlengkap". Sepengetahuan.Co.Id (dalam en-US). Diakses tanggal 2019-05-21. 
  2. "Tafsir Surat Al Baqarah 183: "Berpuasa Menggapai Takwa"". Muslim.Or.Id (dalam en-US). Diakses tanggal 2019-05-21. 
  3. "Keutamaan Berpuasa dan Beramal di Bulan Ramadhan". Ensiklopedia Islam (dalam en-US). Diakses tanggal 2019-05-21. 
  4. "Keutamaan Bulan Ramadhan". Universitas Padjadjaran. Diakses tanggal 2019-05-21.