Béda révisi "KAI Commuter Indonésia"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
4.301 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (A2613 mindahkeun kaca KRL Jabodetabék ka KA Commuter Jabodetabék)
| operator = KA Commuter Jabodetabék
}}
[[File:KAI Commuter Jabodetabek Map.jpg|250px|thumb|Peta ruteu KRL Commuter Line]]
'''KA Commuter Jabodetabék''' atawa '''KRL Commuter Jabodetabék''' nyaéta layanan [[karéta rél listrik]] anu ngalayanan wewengkon [[Jabodetabék]], diantarana [[Stasion Bogor]], [[Stasion Dépok]], [[Stasion Nambo]], [[Stasion Jatinegara]], [[Stasion Tanah Abang]], [[Stasion Jakarta Kota]], [[Stasion Serpong]], [[Stasion Parung Panjang]], [[Stasion Maja]], jeung [[Stasion Bekasi]].
'''KA Commuter Jabodetabék''' atawa '''KRL Commuter Jabodetabék''' atawa '''KRL Commuter Line''' nyaéta layanan jalur [[karéta rél listrik]] anu dioperasikeun ku PT KAI Commuter Jabodetabék, anak pausahaan [[Kereta Api Indonesia|PT Kereta Api Indonésia]].<ref name="KCJ">[https://www.krl.co.id/ Situs resmi PT KAI Commuter Jabodetabék] {{id}} <small>diakses tanggal 4 Mei 2016</small></ref><ref name="KAI">[https://www.ereta-api.co.id/ Situs resmi PT Kereta Api Indonesia] {{id}} <small>diakses taggal 4 Mei 2016</small></ref> KRL geus beroperasi di wilayah [[Jakarta]] ti mimiti taun [[1976]] nepi ka kiwari ngalayanan ruteu komuter di wilayah [[DKI Jakarta]], [[Dépok|Kota Dépok]], [[Bogor|Kota Bogor]], [[Kabupatén Bogor]], [[Bekasi|Kota Bekasi]], [[Kabupatén Lebak]], [[Tangerang|Kota Tangerang]], [[Kabupatén Tangerang]], sarta [[Tangerang Kidul|Kota Tangerang Selatan]].<ref name="KCJ"/>
 
== Sajarah ==
Staats Spoorwegeén, salaku operator [[karéta api]] milik [[Hindia Walanda|Pamaréntah Kolonial Walanda]], ngamimitian proyék éléktrifiaksi jalur karéta [[Tanjung Priuk]] - [[Jatinegara, JAkarta Timur|Meester Cornelis (Jatinegara)]]taun [[1923]] sarta diresmikeun taun [[1925]].<ref name="KCJ"/> proyék éléktrifikasi tuluy berlanjut di lingkar Jakarta, nepi ka [[Bogor]] jeung [[Bekasi]].<ref name="KCJ"/> Karéta nu dipakényaéta [[lokomotip]] listrik seri 3000 buartan pabrik SLM-BBC ([[Swiss]] Locomotive & Machine works - Brown Baverie Cie) lokomotip listrik seri 3100 jieunan pabrik AEG (Allgemanie Electricitat Geselisischaft) [[Jerman]], lokomotip listrik seri 3200 buatan pabrik Westinghouse sarta karéta listrik jieunan pabrik [[General Electric]].<ref name="KCJ"/>
 
Lokomotip anu geus dipaké ri mimiti zaman [[Walanda]] dianggap geus teu layak jalan , tuluy digentikeun ku rangkéan KRL jieunan [[Jepang]] ti imiti taun [[1976]]. Ti taun [[2000]], [[Pamaréntah Indonésia]] sok meunang hibah rangkéan atawa meuli KRL ti Jepang anu dipaké pikeun nambah armada KRL di Jakarta .<ref name="KCJ"/>
 
Taun [[2008]] dibentuk anak pausahaan PT Kereta Api, nyaéta PT KAI Commuter Jabodetabék (KCJ), anu fokus kana pengoperasian jalur KRL di wilayah [[Daérah Operasi I Jakarta]], anu harita boga 37 ruteu karéta anu ngalayanan wialyah [[Jabodetabék]].<ref name="KAI"/><ref name="KCJ"/> PT KCj ngamimitian proyék modernisasi angkutan KRL taun [[2011]], nganyederhanakeun ruteu nu aya jadi 5 ruteu utama, penghapusan KRL éksprés, penerapan gerbong husus wanita, sarta ngarobah ngaran KRL Ekonomi-AC jadi Karéta Commuter.<ref name="KCJ"/> Proyék ieu dituluykeun ku rénovasi, penataan ulang, sarta stérilisasi sarana jeung prasarana saperti jalur jeung stasion karéta, sarta nempatkeun satuan keamanan di unggal gerbong.<ref name="KCJ"/> Saenggeus [[Stasion Ytanjung Priok]] diresmikeun deui saenggeus rénovasi total taun [[2009]], jalur KRL nambahan jadi 6, sanajan henteu penuh beroperasi.<ref name="KCJ"/> Ti mimiti Juli 2013, PT KCJ mulai nerapkeun sistem tikét éléktronik COMMET (''Commuter Electronic Ticketing'') sarta paroabahan sistem tarip karéta.<ref name="KCJ"/>
 
== Ruteu ==
* Jalur Beureum/Red Line ([[Stasion Jakarta Kota]] - [[Stasion Bogor]]/[[Stasion Dépok]])
* Jalur Bulao/Blue Line ([[Stasion Jakarta Kota]] - [[Stasion Jatinegara]] - [[Stasion Bekasi]])
* Jalur Konéng/Yellow Line ([[Stasion Jatinegara]] - [[Stasion Kampung Bandan]] - [[Stasion Bogor]]/[[Stasion Dépok]]/[[Stasion Nambo]])
* Jalur Héjo/Green Line ([[Stasion Tanah Abang]] - [[Stasion Serpong]]/[[Stasion Parung Panjang]]/[[Stasion Maja]])
* Jalur Coklat/Brown Line ([[Stasion Duri]] - [[Stasion Tangerang]])
* Jalur Beureum Ngora/Pink Line ([[Stasion Jakarta Kota]] - [[Stasion Tanjung Priok]])
* Jalur Pengumpan/Feeder ([[Stasion Jakarta Kota]] - [[Stasion Manggarai]])<ref name="KCJ"/>
 
== Stasion Utama ==
* [[Stasion Jakarta Kota]]
* [[Stasion Gambir]]
* [[Stasion Manggarai]]
* [[Stasion Jatinegara]]
* [[Stasion Tanah Abang]]
* [[Stasion Duri]]
* [[Stasion Kampung Bandan]]
* [[Stasion Pasar Senén]]
* [[Stasion Bogor]]
* [[Stasion Bekasi]]
* [[Stasion Tangerang]]
* [[Stasion Tanjung Priok]]
* [[Stasion Citayam]]
* [[Stasion Nambo]]<ref name="KCJ"/>
 
== Armada <ref name="KCJ"/> ==
 
=== KRL non-AC ===
* KRL BN-Holec (1994-2001)
* KRL Rheostatik (1976, 1978, 1983-1987)
* KRL INKA-Hitachi (1997)
* KRL ABB-Hyundai (1985-1992)
 
== KRL AC ==
* KRL eks Toei
* KRL eks Tokyū Corporation
* KRL Tokyu 8000
* KRL Tokyu 8500
* KRL JR East 103
* KRL JR East 203
* KRL JR East 205
* KRL Toyo Rapid
* KRL Tokyo Metro
* KRL i9000 KfW
 
== Tingali ogé ==
[[Kereta Api Indonesia]]
 
== Rujukan ==
{{reflist}}
 
{{karéta-stub}}
[[Kategori:Angkutan karéta di Indonésia]]
3.454

éditan

Menu navigasi