KA Commuter Jabodetabék

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
KA Commuter Jabodetabek
Logo kcj baru.png
Informasi
Sistem Karéta api komuter
Operasi
Dibuka 6 April 1925 (ku Staats Spoorwegen, pausahaaan karéta Hindia Walanda)
15 Séptémber 2008 (ku PT KCJ, minangka KA Commuter Jabodetabék)
Pamilik Kereta Api Indonesia
Operator KA Commuter Jabodetabék
Data teknis
Peta ruteu KRL Commuter Line

KA Commuter Jabodetabék atawa KRL Commuter Jabodetabék atawa KRL Commuter Line nyaéta layanan jalur karéta rél listrik anu dioperasikeun ku PT KAI Commuter Jabodetabék, anak pausahaan PT Kereta Api Indonésia.[1][2] KRL geus beroperasi di wilayah Jakarta ti mimiti taun 1976 nepi ka kiwari ngalayanan ruteu komuter di wilayah DKI Jakarta, Kota Dépok, Kota Bogor, Kabupatén Bogor, Kota Bekasi, Kabupatén Lebak, Kota Tangerang, Kabupatén Tangerang, sarta Kota Tangerang Selatan.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Staats Spoorwegeén, salaku operator karéta api milik Pamaréntah Kolonial Walanda, ngamimitian proyék éléktrifiaksi jalur karéta Tanjung Priuk - Meester Cornelis (Jatinegara) taun 1923 sarta diresmikeun taun 1925.[1] proyék éléktrifikasi tuluy berlanjut di lingkar Jakarta, nepi ka Bogor jeung Bekasi.[1] Karéta nu dipakényaéta lokomotip listrik seri 3000 buartan pabrik SLM-BBC (Swiss Locomotive & Machine works - Brown Baverie Cie) lokomotip listrik seri 3100 jieunan pabrik AEG (Allgemanie Electricitat Geselisischaft) Jerman, lokomotip listrik seri 3200 buatan pabrik Westinghouse sarta karéta listrik jieunan pabrik General Electric.[1]

Lokomotip anu geus dipaké ri mimiti zaman Walanda dianggap geus teu layak jalan , tuluy digentikeun ku rangkéan KRL jieunan Jepang ti imiti taun 1976. Ti taun 2000, Pamaréntah Indonésia sok meunang hibah rangkéan atawa meuli KRL ti Jepang anu dipaké pikeun nambah armada KRL di Jakarta .[1]

Taun 2008 dibentuk anak pausahaan PT Kereta Api, nyaéta PT KAI Commuter Jabodetabék (KCJ), anu fokus kana pengoperasian jalur KRL di wilayah Daérah Operasi I Jakarta, anu harita boga 37 ruteu karéta anu ngalayanan wialyah Jabodetabék.[1][2] PT KCj ngamimitian proyék modérnisasi angkutan KRL taun 2011, nganyederhanakeun ruteu nu aya jadi 5 ruteu utama, penghapusan KRL éksprés, penerapan gerbong husus wanita, sarta ngarobah ngaran KRL Ekonomi-AC jadi Karéta Commuter.[1] Proyék ieu dituluykeun ku rénovasi, penataan ulang, sarta stérilisasi sarana jeung prasarana saperti jalur jeung stasion karéta, sarta nempatkeun satuan kéamanan di unggal gerbong.[1] Saenggeus Stasion Tanjung Priok diresmikeun deui saenggeus rénovasi total taun 2009, jalur KRL nambahan jadi 6, sanajan henteu penuh beroperasi.[1] Ti mimiti Juli 2013, PT KCJ mulai nerapkeun sistem tikét éléktronik COMMET (Commuter Electronic Ticketing) sarta paroabahan sistem tarip karéta.[1]

Ruteu[édit | édit sumber]

Stasion Utama[édit | édit sumber]

Armada [1][édit | édit sumber]

KRL non-AC[édit | édit sumber]

  • KRL BN-Holec (1994-2001)
  • KRL Rhéostatik (1976, 1978, 1983-1987)
  • KRL INKA-Hitachi (1997)
  • KRL ABB-Hyundai (1985-1992)

KRL AC[édit | édit sumber]

  • KRL eks Toei
  • KRL eks Tokyū Corporation
  • KRL Tokyu 8000
  • KRL Tokyu 8500
  • KRL JR éast 103
  • KRL JR éast 203
  • KRL JR éast 205
  • KRL Toyo Rapid
  • KRL Tokyo Metro
  • KRL i9000 KfW

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Kereta Api Indonesia

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n Situs resmi PT KAI Commuter Jabodetabék (id) diakses tanggal 4 Mei 2016
  2. a b Situs resmi PT Kereta Api Indonesia (id) diakses taggal 4 Mei 2016
Jreast e257 door.jpg