Stasion Tanahabang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Tanahabang
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun THB.png
  • Singgetan: THB
  • Nomor: 0410
Tanahabang sta 110105 0249 thb.JPG
Stasiun Tanahabang ditingali di Jalan Jatibaru, 2011
Lokasi
PropinsiDKI Jakarta
KotaJakarta Pusat
KacamatanTanah Abang
KalurahanKampung Bali
AlamatJalan Jatibaru
Kodeu pos10250
Sajarah
Dibuka1 Oktober 1899[1]
Taun dirénovasi?
Informasi séjén
OperatorPT Kereta Commuter Indonesia
Kelas stasion[2]Badag tipeu B
Tingkat kaluhuran+9 m
Perenahna[3]
LayananKRL Commuter Line. Muteuran/Nyimpeunan karéta api ti pasar senén atawa nuju pasar senén
Pamesenan tikétNgan ngalayanan kartu single trip/multi trip Commuter Line.
Operasi
  Stasion saméméhna     KRL Jabodetabék     Station sanggeusna  
Tungtung Serpong–Tanahabang
Tungtung Parungpanjang–Tanahabang
Tungtung Maja–Tanahabang
Tungtung Rangkasbitung–Tanahabang
Depok–Jatinegara
Bogor–Jatinegara
Angke–Nambo
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur6:
  • jalur 2: sepur lurus jalur ganda arah Duri-Tangerang/Kampungbandan
  • jalur 3: sepur lurus jalur ganda arah Sudirman-Manggarai
  • jalur 5: sepur lurus jalur ganda ti arah Merak-Rangkasbitung
  • jalur 6: sepur lurus jalur ganda arah Rangkasbitung-Merak
Jumlah péronDua péron pulo anu jangkung di antara jalur 2 jeung 3 sareng 5 dan 6
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Toilét: Aya
Tempat ibadah: Aya
Ruang tunggu VIP: ?


Stasion Tanahabang (THB) (Aksara Sunda Baku: ᮞ᮪ᮒᮞᮤᮇᮔ᮪ ᮒᮔᮠᮘᮀ) mangrupa stasion karéta api kelas badag tipeu B anu pererahna di Kampung Bali, Tanah Abang, Jakarta Pusat. Stasion anu pererahna dina kaluhuran +9 métér ieu kaasup tina Daérah Operasi I Jakarta.

Stasion ieu diresmikeun dina tanggal 1 Oktobér 1899 ku parusahaan karéta api Hindia Walanda anu ngaranna Staatsspoorwegen Westerlijnen (SS-WL), sareng jeung pangopérasian jalur KA anyar Jakarta–Angké–Rangkasbitung.[1] Stasion ieu pererahna di sabeulah wétan Kanal Banjir Barat jeung di kidul Sasak Layang Kalibaru. Wangunan asli stasion ini geus dibongkar jeung digantikeun sareng bentuk wangunan dua lantai sapertos kiwari sareng dilengkepan sasak nyebrang panumpang jeung eskalator.

Stasion ieu miboga génép jalur nyaéta jalur 2, 3, 5, jeung 6 kalawan sepur lurus. Stasion ieu ogé dilengkepan dipo lokomotip anu aya di sabeulah kalér stasion jeung nyambung langsung dina jalur 1.

Pererahna stasion anu aya di wétan Kanal Banjir Barat ngajadikeun stasion ieu mangrupa stasion karéta di Jakarta anu sering langganan banjir dina usum hujan.

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

KRL Commuter Line[édit | édit sumber]

Antarmoda pangrojong[édit | édit sumber]

Jinis angkutan umum Trayék Tujuan
Transjakarta 1H Stasion Tanahabang-Stasion Gondangdia
1N Stasion Tanahabang-Terminal Blok M
1R Stasion Tanahabang-Stasion Pasar Senén
8K Stasion Tanahabang-Kebon Jeruk
9D Stasion Tanahabang-Terminal Pasar Minggu
8C Stasion Tanahabang-Gandaria City
5F Stasion Tanahabang-Stasion Tebet
5M Stasion Tanahabang-Terminal Kampung Melayu (liwat Cikini Raya - Matraman Raya)
S41 Stasion Tanahabang-Terminal Pondok Cabe
GR2 Tanah Abang Explorer (beus haratis)
JAK 7 Stasion Tanahabang-Tomang (Kyai Tapa & Tawakkal)
JAK 8 ITC Roxy Mas-Pasar Bendungan Hilir
JAK 9 ITC Roxy Mas-Karet Tengsin
JAK 10 Stasion Tanahabang-Stasion Jakarta Kota
JAK 11 Stasion Tanahabang-Stasion Kebayoran (liwat Rawa Belong)
JAK 12 Stasion Tanahabang-Stasion Kebayoran (liwat Pos Pengumbén)
JAK 13 Stasion Tanahabang-Pinangsia (Nelayan Wétan & Cengkeh)
JAK 14 Stasion Tanahabang-Pasar Lokbin Meruya Ilir
Kopaja[4] 16 Pasar Tanah AbangCiledug, Tangerang
19 Stasion TanahabangKebun Binatang Ragunan
502 Stasion Tanahabang–Terminal Kampung Melayu
608 Stasion Tanahabang–Terminal Blok M
615 Stasion Tanahabang–Terminal Lebak Bulus
MetroMini[5] 640 Stasion Tanahabang–Terminal Pasar Minggu
Mikrolet[6] JB03 Stasion TanahabangTomang
M08 Stasion TanahabangStasion Jakarta Kota
M09 Stasion TanahabangStasion Kebayoran (liwat Jl. Letjen Supeno)
M09A Stasion TanahabangStasion Kebayoran (liwat Jl. Pos Pengumbén)
M10 Stasion Tanahabang–Pasar Jembatan Lima
M11 Stasion Tanahabang–Pasar Lokbin Meruya Ilir
Mayasari Bakti[7] AC52 Stasion Tanahabang-Terminal Bekasi (liwat Tol Timur)
AC52A Stasion Tanahabang-Jatiasih, Bekasi
AC70 Terminal Kampung Rambutan-Stasion Tanahabang
AC70A Stasion Tanahabang-Terminal Cileungsi
P14 Stasion Tanahabang-Terminal Tanjung Priok
R507 Stasion Tanahabang-Terminal Pulo Gadung

Insidén[édit | édit sumber]

  • Dina bulan Januari 2007, aya banjir anu ngenganngan Stasion Tanahabang. Akibatna, jalur lalampahan KA kaganggu.[8]
  • Dina tanggal 10 Februari 2007 pukul 8.47, KA Ekonomi 906 Tanahabang-Rangkasbitung anjlok sabada bade mangkat ti Stasion Tanahabang. Kajadian éta lumangsung sabab sistem sinyal kereta karéta henteu fungsina leres kusabab banjir gedé anu aya di Jakarta sababaraha minggu saméméhna.[9]
  • Dina tanggal 31 Oktober 2008 pukul 9.55, 3 gerbong karéta api batu bara sareng nomor gapeka 2012 anjlok di Stasion Tanahabang. Paristiwa ieu disababkeun kalalaian masinis anu ngerem karéta di luhur wesel.[10]
  • Dina bulan Januari 2013, aya banjir anu ngenganngan Stasion Tanahabang. Akibatna, jalur lalampahan KA kaganggu.[11]

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Staatsspoorwegen (1921–1932). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1921-1932. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken. 
  2. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  3. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  4. "Daftar Trayek Angkutan Umum DKI Jakarta". Pemerintah Provinsi DKI Jakarta. Diakses tanggal 30 Desember 2017. 
  5. "Daftar Trayek Angkutan Umum DKI Jakarta". Pemerintah Provinsi DKI Jakarta. Diakses tanggal 30 Desember 2017. 
  6. "Daftar Trayek Angkutan Umum DKI Jakarta". Pemerintah Provinsi DKI Jakarta. Diakses tanggal 30 Desember 2017. 
  7. "Daftar Trayek Angkutan Umum DKI Jakarta". Pemerintah Provinsi DKI Jakarta. Diakses tanggal 30 Desember 2017. 
  8. "Ribuan Rumah di Tanah Abang Terendam Banjir - ANTARA News" (dalam bahasa id-ID). Antara News. http://www.antaranews.com/berita/52458/ribuan-rumah-di-tanah-abang-terendam-banjir. Diakses pada 2017-10-15 
  9. "Kereta Api Anjlok di Stasiun Tanah Abang - ANTARA News" (dalam bahasa id-ID). Antara News. http://www.antaranews.com/berita/52889/kereta-api-anjlok-di-stasiun-tanah-abang. Diakses pada 2017-10-15 
  10. VIVA.co.id, PT. VIVA MEDIA BARU - (2008-10-31). "Kereta Batu Bara Anjlok di Tanah Abang - VIVA.co.id" (dalam bahasa id). http://www.viva.co.id/berita/metro/6533-kereta-batu-bara-anjlok-di-tanah-abang. Diakses pada 2017-10-15 
  11. VIVA.co.id, PT. VIVA MEDIA BARU - (2013-01-17). "Terendam Banjir, Stasiun Tanah Abang Lumpuh - VIVA.co.id" (dalam bahasa id). http://www.viva.co.id/berita/metro/383028-terendam-banjir-stasiun-tanah-abang-lumpuh. Diakses pada 2017-10-15 
Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan


Jalur karéta api Merak-Tanahabang
Stasion saméméhna:
Stasion Palmerah
Stasion saenggeusna:
-
Jalur karéta api Tanahabang-Duri
Stasion saméméhna:
-
Stasion saenggeusna:
Stasion Duri
Jalur karéta api Tanahabang-Manggarai
Stasion saméméhna:
Stasion Karét
Stasion saenggeusna:
-


Stasiun Selatan Bandung.jpg

Koordinat: 6°11′08″S 106°48′38″E / 6.1855261°S 106.8106592°E / -6.1855261; 106.8106592