Duduh Durahman

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Duduh Durahman
Babar: 26 Mei 1939
Ciwidéy
Pakasaban: jurnalis, sastrawan Sunda, jeung aktor teater
Kawarganagaraan: Indonésia
Génré: kritik sastra, kritik film, carpon
Garwa/carogé: Maya Kusmayati D
Anak: Radian Prasetia, Satia Sajati, Bagja Gumati, Ahmad Nur

Duduh Durahman atawa Abah Duduh nya éta jurnalis, sastrawan Sunda, jeung aktor teater.[1] Lahir di Ciwidey tanggal 26 Mei 1939 ti H.Iskandar Saleh Syahbana jeung Siti Aisah Carwati.[2]

Duduh kasohor minangka kritikus film jeung sastra Sunda.[2] Sedengkeun pakasaban anjeunna minangka pangarang jeung panarjamah sastra luar kana basa Sunda, teu pati loba dipikanyaho ku masarakat alatan Abah Duduh mindeng maké sandi asma lianna.[2] Radian Prasetia, Satia Sajati, Bagja Gumati, Maya Kusmayati D., jeung Ahmad Nur mangrupa sawatara sandi asma nu sok dipaké ku anjeunna nalika nulis fiksi atawa terjemahan sastra. [2] Kalungguhan anjeunna minangka sastrawan disajajarkeun jeung Muh Rustandi Kartakusuma sarta Ajip Rosidi. [3]

Dina widang sastra, anjeunna kungsi nulis kumpulan bahasan, talaah, aprésiasi, kritik, jeung pangamatanana kana karya sastra Sunda dina buku Petingan (1983), Catetan Prosa Sunda (1984), Salumar Sastra (1989) jeung Sastra Sunda Saulas Sausap(1991). [2] [1] Kritikan-kritikanana seukeut pisan dina nganalisis hiji karya.[2] Alatan éta ogé anjeunna sering kapeto jadi girang pangajén Hadiah Sastra LBSS nu diayakeun ti taun 1990.[2] Taun 1993 kungsi jadi pinunjul ka II dina nulis éséi.[2]

Minangka editor, Duduh jeung Abdullah Mustafa sarta Karno Kartadibrata medalkeun Sawidak Carita Pondok(1983).[2] Tuluy minangka pangarang fiksi, anjeunna ngarang carita detektif nu dikumpulkeun dina Ajalna Sang Béntang Pilem.[2] Ieu buku heunteu ngagunakeun sandi asmana, tapi ngagunakeun ngaran aslina, Duduh Durahman.[2] Caritana ogé dipintonkeun dina wangun drama.[1]

Dina widang téater kungsi jadi aktor dina pagelaran "Khotbah Munggaran di Pajajaran" karya Yus Rusyana, garapan Liga Drama Bumi Siliwangi IKIP Bandung (1966).[2] Tuluy taun 1982 jadi Goak Nitipraja dina pagelaran "Karto Loewak"na STB (Studiklub Teater Bandung) garapan sutradara Suyatna Anirun.[2] Salian ti éta, anjeunna ogé jadi salasahiji Pendiri Forum Film Bandung (FFB) sarta kungsi jadi girang pangajén dina Festival Film Indonesia (FFI) 1981 di Surabaya.[2] Alatan pangaweruh nu kacida euyeubna dina widang film jeung téater, sastrawan Mochtar Lubis méré jujuluk minangka ensiklopedi film berjalan.[2]
Taun 1999 Duduh dilélér Hadiah Sastra Rancagé ku Ajip Rosidi. [2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c 65 Tahun Duduh Durahman (Diakses tanggal 4 Nopember 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p Sembunyi di balik nama samaran (Diakses tanggal 4 Nopember 2011)
  3. Duduh Durahman (Diakses tanggal 4 Nopember 2011)


Old book bindings.jpg
Daptar Sastrawan Sunda
Aam AmiliaAan Merdéka PermanaAbdullah MustappaAcép Zamzam NoorAchdiat Karta MihardjaAdang SAjip RosidiAhmad BakriAkub SumarnaApip MustapaApung Supena WiratmajaArthur S. NalanAyatrohaédiBéni SetiaBudi Rahayu TamsyahCécép BurdansyahDadan SutisnaDarpanDédén Abdul AzizDédy WindyagiriDodong DjiwapradjaDuduh DurahmanDyah PadminiEddy D. IskandarElin SyamsuriÉtti R.S.Godi SuwarnaHadi AKSHasan Wahyu AtmakusumahHawé SetiawanHérmawan AksanHidayat SuryalagaHolisoh M.EIskandarwassidJeihanJuniarso RidwanKarna YudibrataKarno KartadibrataKi UmbaraKis WSM.A. SalmunMéméd SastrahadiprawiraMoch. AmbriNanéng DaningsihNingrum DjulaéhaNano. SNazarudin AzharPopon SaadahRahmat M.A.SRahmatullah Ading Affandie (RAF)Ramadhan K.HRustandi KartakusumaSaéful BadarSaini K.M.Sajudin NatadisastraS.M. ArdanSoni Farid MaulanaSunarya P.K.Tatang SumarsonoTaufik FaturohmanTéddi MuhtadinTini KartiniUsép RomliUs TiarsaWahyu WibisanaYayat HéndayanaYooke TjuparmahYoséph IskandarYuhanaYus RusamsiYus Rusyana