Moch. Ambri

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Mohamad Ambri (Sumedang 1892-Jakarta 1936) nyaéta salah sahiji sastrawan réalis Sunda.[1] Satamatna Sakola Guru (Kweekschool) diangkat jadi calon guru HIS di Semarang, tuluy dipindahkeun ka Tasikmalaya, Sumedang, Purwakarta, jeung Bandung.[1] Ti dinya jadi guru Sakola Guru Normal (Normalschool) di Purwakarta.[1] Taun 1931 ngajarna eureun, tuluy diangkat jadi rédaktur Balé Pustaka nepi ka pupusna.[1]

Karya-karyana[édit | édit sumber]

Dina waktu kurang leuwih lima taun digawé di Balé Pustaka, anjeunna medalkeun genep judul karangan asli, genep welas judul tarjamahan katut saduran.[1] Di antara karanganana anu kasohor nyaéta:[1]

  1. Ngawadalkeun Nyawa
  2. Burak Siluman
  3. Munjung
  4. Lain Éta
  5. Numbuk di Sué
  6. Pusaka Ratu Teluh
  7. Pependeman Nabi Sulaéman
  8. Si Kabayan Jadi Dukun.

Salian ti éta, Ambri nyadur sawatara carita tina Sarébu Samalem (Alf Layla wa Layla) anu tadina misah-misah nyaéta:[1]

  1. Palika jeung Jin
  2. Buah Koldi
  3. Lalakon Saépulmuluk
  4. Istri Pelit

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g Ambri, Moh. 2008. Munjung. Bandung: Kiblat Buku Utama
Soekarno.jpg


Daptar Sastrawan Sunda
Aam AmiliaAan Merdéka PermanaAbdullah MustappaAcép Zamzam NoorAchdiat Karta MihardjaAdang SAjip RosidiAhmad BakriAkub SumarnaApip MustapaApung Supena WiratmajaArthur S. NalanAyatrohaédiBéni SetiaBudi Rahayu TamsyahCécép BurdansyahDadan SutisnaDarpanDédén Abdul AzizDédy WindyagiriDodong DjiwapradjaDuduh DurahmanDyah PadminiEddy D. IskandarElin SyamsuriÉtti R.S.Godi SuwarnaHadi AKSHasan Wahyu AtmakusumahHawé SetiawanHérmawan AksanHidayat SuryalagaHolisoh M.EIskandarwassidJeihanJuniarso RidwanKarna YudibrataKarno KartadibrataKi UmbaraKis WSM.A. SalmunMéméd SastrahadiprawiraMoch. AmbriNanéng DaningsihNingrum DjulaéhaNano. SNazarudin AzharPopon SaadahRahmat M.A.SRahmatullah Ading Affandie (RAF)Ramadhan K.HRustandi KartakusumaSaéful BadarSaini K.M.Sajudin NatadisastraSamsoediS.M. ArdanSoni Farid MaulanaSunarya P.K.Syarif AminTatang SumarsonoTaufik FaturohmanTéddi MuhtadinTini KartiniUsép RomliUs TiarsaWahyu WibisanaYayat HéndayanaYooke TjuparmahYoséph IskandarYuhanaYus RusamsiYus Rusyana