Karéta api Parahyangan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Parahyangan
Informasi
Sistem Karéta api Éksprés
Kelas Bisnis
Status Teu beroperasi (diganti ku Karéta api Argo Parahyangan)
Lokal Daop 2 Bandung
Stasion terminus Stasion Badung
Stasion Gambir
Stasion Jakarta Kota
Operasi
Dibuka 1971
Ditutup 27 April 2010 (digabung jeung Karéta api Argo Gedé jadi Karéta api Argo Parahyangan)
Dipiboga ku PT KAI
Operator Daérah Operasi II Bandung
Lokomotip BB301, CC201, CC203
Data téhnis
Lébar sepur 1.067 mm
Gancangna operasional 50-80 km/jam
Titik pangluhurna +709 (Bandung)

Karéta api Parahyangan nyaéta karéta api kelas bisnis anu pernah ngalayanan rute Bandung-Jakarta.[1] Karéta ieu mimiti beroperasi taun 1971.[1] Karéta ieu ngaliwatan sababaraha jambatan jeung hiji torowongan, nyaéta Torowongan Sasaksaat.[1] Karéta ieu dina masa jaya na bisa dijalankeun 20 kali sapoé (poé biasa), 30 kali sapoé (weekend).[1] Taun 1995, karéta ieu kagésér posisina ku Karéta api Argo Gedé lantaran KA Argo Gedé leuwih gancang ti batan KA Parahyangan.[2] Ti taun 2005, jalan tol Cipularang anu ngahubungkeun Jakarta jeung Bandung dibuka, ieu nu ngajadikeun KA Parahyangan sepi panumpang lantaran panumpang milih naék mobil sangkan leuwih téréh (naék mobil 2 jam, naék karéta api 3 jam) sanajan dina waktu tertentu KA Parahyangan leuwih téréh ti batan mobil.[2] KA Parahyangan dihapus operasionalna lantaran okupansi kurang ti 50%. Kiwari, KA Parahyangan jeung KA Argo Gedé digabung jadi Karéta api Argo Parahyangan.[2]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d "(id) KA Parahyangan Dihapus!". luc/Ant. Warta Kota. 2016. 
  2. a b c "(id) "Weekend" Terakhir KA Parahyangan". -. Antara. 2016. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

(id) Situs resmi PT KAI

KA Galunggung Nagreg.jpg