Ki pahang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ki pahang
Pongam pinnat 110716-15926 sntong.JPG
Polong malapari, Pongamia pinnata
di pantai Rempek, Gangga, Lombok Utara
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
P. pinnata
Ngaran binomial
Pongamia pinnata[1]
Sinonim

Ki pahang; ki pahang laut; bangkongan; (id) malapari[5] (Pongamia pinnata) nyaéta hiji tangkal anu asalna tina kulawarga suku Fabaceae (Leguminosae). Ki pahang dipiwanoh ku ngaran daérahna kacang kayu laut (ms) ; mabai (Bk.); kepik (Jw.); kranji (Md.); butis, sikam (Tim.); berah (Alor); asawali, sawali, awakal, wawakal (Amb.); liada (Seram); hate hira (Ternate); maho (Galela); marauwen (Minh.) [6]

Dina basa Inggris ki pahang dipiwanoh ngaranna Indian beech, ki pahang loba kapanggih hirup ti mimiti India, Tiongkok, Jepang, wewengkon Malaysia, nepika Australia jeung Pasifik.[7][8][9] Dina basa India, ki pahang sok disebut ogé: poongam, pungai, karanj, honge, jeung réa-réa deui.

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Pelat botani numutkeun Blanco
Tumbuh di tepi pantai. Penutup tanah adalah katang-katang (Ipomoea pes-caprae)
Batang
Tandan bunga
Siki buah jeung cangkang

Tangkal ukurannya sedeng, jangkung bisa nepi ka 25 m sarta buleudan tangkalna 25 cm.[5][10]

Daun majemuk nyirip gasal mibanda anak daun 5, panjang 15-30 cm. Anak daun ipis kawas kertas, wanguna rubak aya ogé anu lonyod, 8 × 5 cm, kalawan lk. 6 pasang tulang daun sekunder; cupat daun pondok, semu buleud.

Kembang dijero tandan; rantuy, panjang nepika 20 cm. Kuntum; Florét kembang panjang lk. 1 cm; kalawan kelopak ngawujud mangkok, kelir beureum jambu aya ogé anu beureum kolot; mahkota kembang aya anu beureum aya ogé anu bodas. Ki pahang bijil kembangna henteu aya usumna, atawa kembangan sapanjang taun. [11]

Buah lonyod melengkung katungtung, lk. 4-7 cm, gundul, kelir coklat ngora, ungal polong ; dieusianh siki hiji.[5]

Tempat asal[édit | édit sumber]

Ki pahang ditaksir kawasna asli ti Asia daratan, tuluy nyebar ka daérah tropika jeung subtropika di India, Bangladesh, Nepal, Burma, sarta Thailand; di sapajang susukan jeung basisir.[12][13] Nya tidieu pisan, ki pahang tuluy waé nyebar ka nagara-nagara sabudeureun malahan aya anu nepika jauh ti tempat asalna, saperti aya di :Pakistan, Srilanka, Malaysia, Indonesia, Filipina, Papua Nugini, Australia, Samoa, Tonga, Fiji, Kepulauan Solomon, Selandia Baru, Tiongkok, Jepang, Amerika Serikat, Mauritius, Seychelles, Sudan, jeung Mesir.[12]

Di Nusantara, ki pahang ilaharna kapanggih hirup di leuweung nu perenahna di sisi basisir kalawan taneuh na taringul ku karang,[10] oge katempo hirup deukeut jeung leuweung babakoan palebah taneuh nu garingna.[11]. Aya hiji varietas, tayalian var. xerocarpa (Prain) Thoth., nyebar lewih jauh ti basisir, di sabudeureun sisi susukan. Varietas ieu dibédakeun alatan mibanda daun 3 pasang + salambar anak daun; wujudna lambaran anu mencos.[5][10]

Mangpaat jeung kagunaan[édit | édit sumber]

Kulit tangkal ki pahang bisa dimangpaatekun pikeun ngubaran nyeri alatan dipatil lauk, dicong-cong gegeremet, jeung sajabana. Kulit tangkalna digodog bareng jeung kacang héjo, Bawang bodas, mesoyi tambah cengkéh, dipaké ku urang Seram wetan jeung Banda ngubaran kasakit beri-beri.[14]. Kulit berbau tak enak ini di Grajagan, Banyuwangi, dipakai untuk mengatasi kudis.[15]

Siki buah ki pahang matak weureu; ngandung racun, nya sok dipaké pikeun ngaracun lauk .[15] Minyak tina sikina bisa dipakai pikeun ngubaran penyakit kulit, minyak lampu, bahan pikeun nyieun sabun, malahan kiwari geus mimiti dimangpaatekun pikeun bahan biodiesel.[16][17]

Ki pahang ogé ngahaja dipelak dimangpaatekun pikeun pangiuh-iuh jalan, wates susukan irigasi, pepelakan hias, panahan angin, sarta nyuburkeun taneuh.[12][13]Kai tangkal ki pahang kawilang alus tur kuat bisa dimangpaat keun pikeun rupa-rupa kabutuhan kayaning: lomari, korsi, pakakas tatanén, aseuk, pager, gagang parabot, jeung sajabana. [12] Malahan ku kandungan kalori anu luhur (4600 kkal) unggal kilona alus dimangpaatekun pikeu suluh.[13]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. "Pongamia pinnata (L.) Pierre". ILDIS. ILDIS. 2010-07-14. Diakses tanggal 2015-08-24. 
  2. Pierre, JBL. 1899. Flore Forestière de la Cochinchine 3(25): sub pl. 385. Paris :O. Doin, 1880-1907.
  3. Linne, C. von & L. Salvius. 1753. Species plantarum :exhibentes plantas rite cognitas, ad genera relatas, cum differentiis specificis, ... vol. 2: 741. Holmiae :Impensis Laurentii Salvii, [1 May 1753].
  4. "Pongamia pinnata (L.) Pierre". ILDIS. The Plant List. 2010-07-14. Diakses tanggal 2015-08-24. 
  5. a b c d Argent, G., A. Saridan, EJF. Campbell, & P. Wilkie. t.t. "Leguminosae". Manual of The Larger and More Important Non-Dipterocarp Trees of Central Kalimantan, Indonesia. :366. Samarinda: Forest Research Institute.
  6. Heyne, K. 1987. Tumbuhan Berguna Indonesia 2: 1005. Jakarta: Badan Litbang Kehutanan, Departemen Kehutanan. (versi berbahasa Belanda -1916- II: 306, sebagai Pongamia glabra.).
  7. "Millettia pinnata (L.) Panigrahi". Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 2006-01-31. Diakses tanggal 2010-05-02. 
  8. "Plants profile for Millettia pinnata (pongame oiltree)". PLANTS Profile. United States Department of Agriculture. Diakses tanggal 2012-03-30. 
  9. Hyland, BPM.; T. Whiffin; FA. Zich, et al. 2010. "Factsheet – Millettia pinnata". Australian Tropical Rainforest Plants. Edition 6.1, online version [RFK 6.1]. Cairns, Australia: Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), through its Division of Plant Industry; the Centre for Australian National Biodiversity Research; the Australian Tropical Herbarium, James Cook University. Retrieved 14 Mar 2013.
  10. a b c Whitmore, TC. 1972. "Leguminosae". In: TC. Whitmore (Ed.) Tree Flora of Malaya vol. 1: 303. Kuala Lumpur :Longman.
  11. a b Giesen, W., S. Wulffraat, M. Zierenand & L. Scholten. 2007. Mangrove Guidebook for Southeast Asia: 198-9. Bangkok :FAO and Wetlands International. ISBN 974-7946-85-8
  12. a b c d Orwa C.; Mutua A.; Kindt R.; Jamnadass R.; Simons A. (2009). "Pongamia pinnata; Fabaceae - Papilionoideae; (L.) Pierre; pongam, karanj, karanga, kanji" (PDF). Agroforestry Database version 4.0. Diakses tanggal 2013-11-27. 
  13. a b c Winrock FactSheet: Pongamia pinnata - a nitrogen fixing tree for oilseed
  14. Rumpf, G.E. 1743. Herbarium Amboinense: plurimas conplectens arbores, frutices, ... Pars III: 183, Tab. cxvii. Amstelaedami :apud Franciscum Changuion, Joannem Catuffe, Hermannum Uttwerf. MDCCXLIII.
  15. a b Koorders, SH. & Th. Valeton. 1895. Bijdrage tot de kennis der Boomsorten op Java. no. 2: 93. Meded. uit 's Lands Plantentuin no. XIV. Batavia: G. Kollf & co. (sebagai Pongamia glabra.)
  16. Duke, JA. 1983. Handbook of Energy Crops: Pongamia pinnata (L.) Pierre
  17. Sangwan, S., DV.Rao & RA. Sharma. 2010. "A review on Pongamia pinnata (L.) Pierre: a great versatile leguminous plant". Nature and Science 8(11): 130-9.

Pranala luar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg