Madrim

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Madrim (basa Sansakerta: माद्री; Mādrī) nyaéta salah saurang inohong dina wiracarita Mahabarata. Manéhna mangrupa saurang puteri ti Karajaan Madra, adina Salya, anu dihadiahkeun ka Pandu sanggeus Salya éléh ku Pandu dina adu tanding.

Dina carita Mahabarata, Prabu Pandu hasil dina sayémbara pikeun meunangkeun Déwi Kunti, putri ti Prabu Kuntiboja. Prabu Salya, anu telat datang miluan sayémbara, nangtang Pandu pikeun ngarebutkeun Déwi Kunti kalawan tarohanana nyaéta Déwi Madrim, adina Prabu Salya. Pandu saterusna meunangkeun adu tanding kasebut sarta ngawin Déwi Madrim. Ti Madrmi, Pandu ngabogaan dua urang anak kembar, nyaéta Nakula jeung Sadéwa.

Riwayat[édit | sunting sumber]

Madrim nyaéta pamajikan kadua Pandu. Manéhna didahupkeun ka Pandu pikeun mageuhkeun hubungan antara Astinapura jeung Karajaan Madra. Tapi alatan Pandu meunang supata yén manéhna baris palastra lamun sapatemon jeung pamajikanana, mangka manéhna henteu bisa ngabogaan turunan. Tungtungna Pandu jeung pamajikanana ngumbara di leuweung jadi patapa sarta ninggalkeun Astinapura. Di leuweung, Kunti ngucapkeun jampé rusiahna pikeun ngageroan para Déwa. Manéhna ngucapkeun jampé kasebut tilu kali pikeun ngagero Déwa Yama, Bayu, jeung Indra. Ti tilu déwa kasebut manéhna meunang tilu anak, nyaéta Yudistira, Bima, jeung Arjuna. Kunti ogé méré kasempetan ka Madrim pikeun ngageroan déwa. Madrim ngagero Déwa Aswin sarta meunangkeun dua anak sakembaran nu dibéré ngaran Nakula jeung Sadéwa.

Pati[édit | sunting sumber]

Dina hiji poé, sabot jauh ti Kunti jeung anak-anakna, Pandu nyobaab sapatemon jeung Madrim. Alatan supata nu diragragkeun ka manéhna, Pandu palastra waktu sapatemon jeung Madrim. Saterusna Madrim nalatahan ka Kunti ambéh manéhna ngarawat Nakula jeung Sadéwa kawas ka anak kandungna sorangan. Sanggeus éta, Madrim labuh geni kana seuneu pikeun nyusul salakina.

Wiracarita Mahabarata ku Krishna Dwaipayana Wyasa
Para palaku
Dinasti Kuru Palaku séjén
Santanu | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dréstarata | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madrim | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sadéwa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Arimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Utari | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krépa | Dorna | Aswatama | Ékalaya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janaméjaya | Abiyasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladéwa | Drupada | Arimba | Dréstajumena | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Rada
Jejer pamungkas
Pandawa Lima | Kurawa | Astinapura | Indraprahasta | Karajaan dina Mahabarata |
Perang di Kurusétra | Bagawad Gita | Karajaan Kuru | Silsilah Pandawa jeung Kurawa