Daratan Asia Kidul Wétan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Daratan Asia Kidul Wétan
ᮓᮛᮒᮔ᮪ ᮃᮞᮤᮃ ᮊᮤᮓᮥᮜ᮪ ᮦᮝᮒᮔ᮪

ឧបទ្វីបឥណ្ឌូចិន (Basa Khmer)
ອິນດູຈີນ (Basa Laos)
အရှေ့တောင်အာရှ ကျွန်းဆွယ်ဒေသ (Basa Burma)
อินโดจีน (Basa Thai)
Đông Nam Á đất liền (Basa Viétnam)

Semenanjung Indochina
Indochina
Topographic30deg N0E90.png

upright=1
Luhur :
Peta Topografis Daratan Asia Kidul Wétan
Handap : ██ Indochina sacara spésipik (Indochina Prancis) ██ Sakabéh Indochina
Koordinat: 14°N 102°E / 14°N 102°E / 14; 102Koordinat: 14°N 102°E / 14°N 102°E / 14; 102
Nagara nu kaasupKamboja Kamboja
Laos Laos
Myanmar Myanmar (Burma)
Thailand Thailand
Viétnam Viétnam
Lega
 • Total2.151.688 km2 (830,771 sq mi)
Pangeusi
 • Total269,700,000 jelema
Zona wanciUTC +7 (Indochina Time disingget ICT)
Peta Indochina anu nandaan nagara malaysia ku warna beureum kusabab malaysia mah jarang diasupkeun kana semenanjung ieu

Daratan Asia Kidul Wétan (atawa Semenanjung Indochina) mangrupa salah sahiji bagéan tina buana Asia Kidul Wétan. Perenahna aya di wétaneun buana India jeung kiduleun Cina sarta wawatesan jeung Samudera Hindia di beulah kulon jeung Samudera Pasipik di beulah wétan. Nagara-Nagara anu kaasup kana Semenanjung ieu diantarana nyaéta Kamboja, Laos, Myanmar (Burma), Semenanjung Malaysia, Thailand jeung Vietnam.

Istilah Indochina (asalna Indo-Cina) diciptakeun dina awal abad ka-19. Anu hartina yén daérah ieu téh loba narima pangaruh budaya ti paadaban India jeung paadaban Cina. Istilah ieu tuluy dipaké pikeun ngaranan wewengkon jajahan Perancis Indochina (Kiwari dipikawanoh salaku Kamboja, Vietnam, jeung Laos).

Cindekna, aya 2 jéntréan ngeunaan Indochina, anu sempit jeung anu lega:

Semenanjung Malaysia kadang diabuskeun ogé kana wilayah ieu, tapi wilayah Semenanjung Malaysia mah leuwih sering diabuskeunna ka Asia Kidul Wétan Maritim.

Istilah[édit | édit sumber]

Peta Indochina taun 1886, dina Majalah Géografi Skotlandia

Asal-usul ngaran Indo-Cina biasana patumbu jeung sebutan anu dibére ku ahli géograpis Dénmark-Prancis nyaéta Conrad Malte-Brun, anu nyebut wewengkon ieu salaku indo-chinois dina taun 1804, jeung ogé aya ahli bahasa Skotlandia ngarana téh John Leyden, anu maké istilah Indo-Cina pikeun ngajelaskeun kaayaan wewengkon jeung basa nu dicaturkeun ku masarakat nu aya di dinya dina taun 1808.[1] Pamadegan ilmiah dina mangsa harita ngeunaan pangaruh sajarah Tiongkok jeung India di daérah éta sipatna kontropérsial, jeung istilahna ogé kontropérsial — Malte-Brun tuluy eureun maké istilah éta dina Géografi Universal nu manéhna dina édisi anu satuluyna, alesanna téh yén istilah éta leuwih ngutamakeun pangaruh Cina, nu matak ahirna manéhna nyarankeun istilah Chin-India.[2] Ngan hanjakalna, istilah Indo-Cina geus kapalang mibanda daya tarik sarta mindeng dipaké pikeun ngaganti istilah alternatip anu séjénna saperti India Satuluyna jeung Semenanjung di saluareun Gangga. Ngan satuluyna, nalika Perancis ngadegkeun wewengkon jajahanna nyaéta Indochina Perancis, pamakéan istilah ieu ngaheureutan jadi ngan sawaréhna, nyaéta wewengkon anu kaasup kana koloni Perancis hungkul,[3] Kiwari mah daérah ieu biasana disebut Daratan Asia Kidul Wétan.[4]

Lokasi[édit | édit sumber]

Héjo: Nagara Indochina sacara umum
Biru kolot: Anggota resmi ASEAN
Biru ngora: Anggota panoong ASEAN

Semenanjung ieu mibanda lega kira kira 2 juta km2. Indochina diwatesan ti beulah kulon ku Teluk Benggala jeung Sagara Andaman di jaladri Hindia, selat Malaka di beulah kidul, jeung di wétanna ku Sagara Tiongkok Kidul, teluk Thailand jeung teluk Tonkin (Bakbo) anu kaasup kana jaladri Pasipik. Wates di beulah kalérna biasana dimimitian ti délta walungan Gangga jeung Brahmaputra nepi ka délta walungan Hongha. Tungtung kidul Indochina di kiduleun Kra Isthmus ngabentuk Semenanjung Malaka anu manjang ka kidul.

Iklim[édit | édit sumber]

Iklimna nyaéta monsun subéquatorial, ékuator di Semenanjung Malaka. Di bagéan daratan, suhu rata-ratana biasana henteu kurang ti 20 ° C, di musim semi, lamun di musim panas mah suhuna bisa nepi ka 28-30 ° C. Ari di bagéan gunungna mah, suhuna turun nepi ka kurang ti 15 ° C.

Di tutugan gunung anu ngangin kulon, curah hujan turun 2,5-5 rébu mm per taun. Di wewengkon pedalaman semenanjung, di sababaraha tempat curah hujanna kurang ti 1.000 mm unggal taun. Di basisir wétan Indocina, usum tiris mangrupa usum kalawan curah hujan panglobana, nyaéta bisa nepi ka 2.000 mm per taun.

Sajarah[édit | édit sumber]

Jaman Prasajarah[édit | édit sumber]

Indochina geus dicicingan ti saprak jaman prasajarah, sakumaha dibuktikeun ku dipanggihna Sai Yok (Thailand), Bac Son jeung Hoa Binh (Viétnam) anu ngungkap paadaban anu geus wanoh kana budaya tuar duruk jeung ngangon bagong ti milénium ka-4 SM nepi ka milénium ka 2 SM anu ilahar ku budaya tani jeung dumuk dina tempat anu tetep salaku bagéan tina paadaban Longshan, dibuktiken ku sababaraha situs kaasup situs Phung Nguyen di Viétnam; kabéh situs ieu perenahna di dataran, utamana di délta walungan atawa di papasiran héndép. Masarakat anu nyaturkeun basa Austro-Asiatic (hususna urang Khmer jeung Mon) geus dumuk di semenanjung ieu ti abad ka 9 M anu tuluy ngamekarkeun kabudayaan Dong Son, maranéhna geus bisa ngolah béas anu dibuktikeun ku kapanggihna dreum badag anu dijieunna tina parunggu.[5]

Awal abad ka-10[édit | édit sumber]

Nalika mimiti awal abad ka-10, urang Tibet-Burma ti beulah kalér geus dumuk di bojong walungan Irrawaddy, sedengkeun wewengkon anu ayeuna kaasup kana nagara bagéan Fou-nan, gedé kamungkinan diadegkeun ku urang Khmer, tuluy karajaan Champā diadegkeun ku salah saurang panyorang ti Austronésia, karajaan ieu medal di beulah kidul jeung wétaneun semenanjung. Dina mangsa harita, pangaruh paadaban India loba anu asup bareng jeung asupna ageman Hindu. Dina abad ka 6, karajaan pangheula Khmer nyaéta Funan dijajah ku Chenla, sedengkeun urang Mon ngadegkeun karajaan Dvaravati. Tuluy di abad ka-9 Chenla digantikeun ku kakaisaran Khmer anu ibukotana di Angkor, dina danget éta ogé medal karajaan di wewengkon Burma di beulah kalér, anu perenahna di Pyu di lembah Irrawaddy nyaéta Karajaan Pagan. Sacara babarengan, ageman Buddha nyebar di semenanjung anu dénominasi utamana nyaéta ageman Buddha Theravada atawa Hīnayāna anu lalaunan ngagantikeun Hinduismeu.

Abad ka-13 nepi abad ka-15[édit | édit sumber]

Taun 1257, saurang "khagan" (sajinis raja) nyaéta Möngke ti Mongolia, nalika masih kénéh aya dina périodeu Kakaisaran Mongol, ngainvasi daérah Tonkin. Ngan, numutkeun pamadegan ti Jean-Paul Roux, pangjajahan ieu sipatna rada teu pasti jeung teu ngaruh kana kaayaan wewengkon éta kusabab teu pati loba dominasi anu diakibatkeun ku ayana invasi éta.[6]

Abad ka-13, urang Thai ti beulah kidul ngulon China, ngadegkeun karajaan Sukhothai jeung Lanna. Di beulah wétan, sabada réngséna samilénium "Dominasi Tiongkok Di Tatar Viétnam", ahirna Viétnam merdika sakalian ngalegaan wilayahna ka beulah kidul ku cara ngajajah karajan Champa jeung kakaisaran Khmer di délta Mekong beulah handap. Abad ka-15 mulai daratang para padagang ti Arab, Éropa jeung Cina anu mekar di sapanjang basisir: Komunitas Tionghoa (utamana anu asalna ti béh kiduleun Cina) darumuk di palabuan, masarakat ti Nagara-nagara Islam ngumpul di Arakan/Rakhine (Burma) jeung Malaysia, ageman Kristen mulai ngakar di pos-pos padagangan Éropa (Malaka, Johor jeung Singapura, dipiheulaan ku Katolik anu dibawa ku Portugis, tuluy disusul Protéstan anu dibawa ku Walanda).

Abad ka-17 nepi abad ka-19[édit | édit sumber]

Abad ka-17 mangrupa mangsa dimana karajaan Thailand keur ngalaman kajayaan kalawan wewengkonna anu beuki lega, sedengkeun kerajaan Burma (Ava, Pegu), Khmer jeung Viétnam (Tonkin, Annam) keur ngalaman mangsa karungkadan. Satuluyna, abad ka-19 mangrupa mangsa kolonisasi Inggris (Arakan, Tenasserim, Malaysia, Pegu, Ava) jeung Prancis (Indochina Prancis) anu ngakibatkeun kondisi anyar dimana ékonomi lokal leuwih mentingkeun kakawasaan kolonial, ngarubah struktur masarakat tradisional. Salian éta pangjajahan ngakibatkeun ageman-ageman heubeul hirup babarengan jeung ageman anu dibawa ku urang Éropa (anu geus kaasupan unsur singkrétismeu).

Périodeu Modéren[édit | édit sumber]

Dina abad ka-20 geus mulai bijil sumanget nasionalismeu lokal anti-kolonial jeung konsérvatip, tuluy sacara lalaunan digantikeun ku idéologi totalitér: kahiji, anu aya hubunganna jeung ékspansi Jepang kalawan proyékna nyaéta Asia Wétan Raya, tuluy nu kadua nyaéta komunismeu anu sanggeus Perang Dunya Kadua ngamonopoli tuntutan kamerdikaan anu dibantuan ku Uni Soviét dina kontéks Perang Tiis. Di Indochina ogé aya gerakan pikeun nentang Prancis, Thailand, jeung pamaréntahan konsérvatip anu aya dina pasukan komunis (anu ménéjemenna mindeng dilatih di Paris). Antagonismeu ideologis ieu ngakibatkeun perang wewengkon anu berdarah jeung serangan téroris.

Perang Dékolonisasi[édit | édit sumber]

Emoji u1f50d.svg
 Tingali ogé: Indochina Prancis.
Tempat cicingna gupernur Prancis di Hanoi, kira-kira taun 1920
Peta Indochina Prancis taun 1945
Peta Indochina taun 1954

Dina mangsa ieu, Uni Soviet, Amérika Sarikat, jeung Republik Rahayat Tiongkok pipilueun dina prosés dékolonisasi anu dituturkeun ku rupa-rupa konflik: Perang Indochina Prancis, tuluy Perang Viétnam-Amerika, Perang Sadulur Laos jeung Perang Sadulur Kamboja. Indochina Prancis nggeus jadi koloni Prancis ti sabot taun 1887. Di taun ieu geus katempo ayana Persatuan Indochina, anu ngawengku Kamboja (koloni Prancis ti 1884 ), Annam (protéktorat ti 1884), Tonkin (ogé protektorat ti 1884), jeung Concinchina (koloni ti 1867). Laos anu ogé mangrupa protéktorat Prancis, ngagabung jeung Persatuan Indochina taun 1893. Diadegkeunna persatuan ieu dikasangtukangkan ku dasar féderal, kantor pusatna aya di Hanoi anu dipingpin ku saurang gupernur. Sistim atikan ala Prancis diwanohkeun jeung universitas Prancis dibuka di Hanoi. Titik fokus pikeun ngalawan pangjajahan nyaéta Annam jeung Tonkin, di mana pasukan gerakan nasionalis lahir taun 1920-an. Ngan dina mangsa anu sarua, Pamerontakan Nghe Tinh (1930-31) di Viétnam keur lumangsung sacara indepénden anu mangrupa pamerontakan para patani anu nyababkeun tiwasna kira-kira 10.000 jelema jeung ngakibatkeun dideportasikeunna 50.000 jelema.

Dina bulan Séptémber 1940, Jepang narima konsési militér jeung ékonomi ti pamaréntah Vichy, kaasup pamakéan bandara jeung palabuan sacara gratis. Hasilna, militér Jepang jadi sasaran utama gerakan nasionalis anu dipingpin ku Viétnam ti taun 1943, sangkilamg Jepang can pernah sacara resmi nempatan daérah éta. Dina tanggal 9 Maret, Duta Badag Jepang Matsumoto méré ultimatum ka Gupernur Jean Decoux (wd), anu tungtungna mah teu diwaro ku anjeunna. Isukna, 750 tentara Prancis dipenjara, 400 di antarana maot. Antukna, Kamboja, Laos jeung Viétnam ngaproklamasikeun kamerdikaanna sorangan-sorangan. Tanggal 19 Agustus, pasukan Ho Chi Minh ngabaris ke Hanoi jeung maksa kaisar Viétnam Bảo Đại pikeun ngundurkeun diri.

6 Maret 1946, Prancis ngakuan otonomi Viétnam, Kamboja jeung Laos, anu bisa dirasakeun dina Féderasi Indochina, anu mangrupa anggota tina Uni Perancis. Sabada perang Indochina kahiji, Prancis ahirna narima kemerdikaan Kamboja jeung Laos jeung ogé mulangkeun kabéh pasukanna ti Vietnam.

Rezim komunis ngawasa di Viétnam Kalér sarta rezim tradisional ngawasa di Viétnam Kidul, anu jadi pamicu lumangsungna perang sadulur anu kaasup kana Perang Indochina Kadua. Salian tii éta, aya ogé konflik anu ngalibatkeun antara Kamboja jeung Vienam anu mana pamaréntah Kamboja anu pro-Viétnam ngalawan Khmer Beureum. Tungtungna mah tina sakabéh konflik anu geus aya di luhur ngakibatkeun salila ampir satengah abad, wilayah-wilayah éta ngalaman kadiktatoran, répresi, kekerasan, pangrusakan jeung génosida.

Akibat tina Konflik[édit | édit sumber]

Akibat tina konflik dina périodeu ieu kaitungna beurat pisan, contona dina mimiti abad ka-21, nalika diadegkeunna perdamaian ti sabot taun 2000, pamakéan sanjata kimia nyésakeun yutaan ranjo darat jeung pélor bedil anu ngabahayakeun lingkungan jeung kaséhatan pangeusi, anu matak ngakibatkeun kacacatan puluhan rébu jelema jeung maéhan sababaraha ratus jelema unggal taun; euweuh nagara Indochina anu mibanda sistim démokrasi anu guna, malah sanajan enya ogé aya rezim parleméntér anu mikawasa, mangka geus bisa dipastikeun rézim éta bakal katelah gagal jeung ngalaman pangwangunan sosial anu lambat pisan, jeung padagangan narkoba jeung jelema masih loba kénéh sarta pangbajakan jeung éksploitasi sumber daya darat jeung laut.

Biogéografi[édit | édit sumber]

Peta Biorégion Indo-Malayalam
Pitulung peta Biorégion Indo-Malayalam

Dina biogéografi, biorégion Indocina mangrupa wilayah utama dina Alam Indomalayam, sarta ogé mangrupa Pitogéograpi wewengkon floristic dina Oriental Paléotropikal Badag. Anu eusina ngasupkeun kabéh flora jeung fauna asli ti nagara-nagara di luhur. Wewengkon Malésia anu padeukeut ngawengku nagara-nagara maritim Asia Wétan Kidul, jeung ngaliwatan wewengkon Indomalayan jeung Australasian.[7]

Dunya sasatoan[édit | édit sumber]

Gajah India di Thailand

Semenanjung Indochina kaasup kana kawasan zoogeografi Indo-Malaya anu mibanda kaanékaragaman hayati anu beunghar. Lolobana jenis sato leuweung, diantarana nu paling umum nyaéta monyét (owa jeung kera), lemur, gajah India, maung Indo-Cina, jeung sajabana. Sato mamanukan diantarana: manuk céndrawasih, manuk béo, manuk merak, manuk pegar jeung hayam leuweung, ari di bagéan délta walungan mah kacaturkeun aya bango, flamingo jeung buhaya.

Végétasi[édit | édit sumber]

Végetasi di Délta Walungan Mékong, Viétnam

Végétasi alami Semenanjung Indochina dicirian ku leuweung tropis anu lembab tur mibanda komposisi anu kompléks. Mangrove ngadominasi di sapanjang basisir rawa-rawa. Di dataranna, tutuwuhan anu ilahar diantarana nyaéta paré jeung karét

Géologi[édit | édit sumber]

Tambang timah jeung tungsten pangbadagna aya di Semenanjung Malaka.

Géografi[édit | édit sumber]

Walungan Mékong

Semenanjung Indocina ngaruntuy ka kidul ti buana Asia. Sarta ngandung sababaraha rentang gunung nepi ka Dataran Luhur Tibét di beulah kalér, diheuleut ku dataran handap anu lolobana ngagaringan kusabab tilu sistem walungan utama anu ngalir ka arah kalér nepi ka kidul: Walungan Irrawaddy (Myanmar), Walungan Chao Phraya (Thailand ), jeung Mékong (aliranana ngaliwatan wewengkon beulah wétan-kaléreun Thailand, Laos, Kamboja jeung Vietnam). Di tungtung beulah kidul ngabentuk Semenanjung Malaya, nyaéta di Thailand Kidul jeung Semenanjung Malaysia; anu kiwari sacara variatif dianggap bagéan tina Daratan Asia Kidul Wétan atawa misah jadi bagién tina Asia Wétan Kidul Maritim.

Sacara leuwih spésipik, di beulah kalér ilaharna mah didomnasi ku tonggoh sedengkeun di kidul mah didominasi ku lebak. Taneuh di kalér mangrupa Tonggoh Shan kuna, anu jangkungna 1.500 nepi ka 2.000 méter di luhur pamukaan sagara. Loba gugunungan anu manjang ti kidul ka kalér bentukna katempo siga kipas anu ngabentuk struktur topografi tonggoh Shan jeung sebaran gugunungan kalawan lebak walungan. Pagunungan utama anu ngaruntuy ti kulon ka wétan nyaéta pagunungan Naga, pagunungan Arakan; Pagunungan Daen Lao, pagunungan Tenasserim, pagunungan Bilauktaung jeung Pagunungan Truong Son.

Semenanjung Indochina mibanda tilu ciri anu cukup jelas. Kahiji, lolobana dataranna jangkung di kalér jeung héndép di kidul, sabagéan badagna dieusian ku bukit jeung tonggoh, pagunungan jeung walungan ilaharna mah arahna ti kalér ka kidul, malahan mah pagunungan jeung walungan téh silih patali. Kadua, médan anu geus kakikis pikeun mangsa anu lila, anu matak nyampakna bentuk semi-polos nyaéta topografi karst anu mekar. Aya ogé fénoména di jero gerakan gunung pangwangun di wilayah Indo-Malaysia nalika périodeu térsiér. Katilu, délta sabagéan badag kasebar di wewengkon basisir kidul ngétan, utamana di dataran aluvial jeung pasagitilu kontinéntal. Di bagéan hilir walungan nyampak aréa anu cukup lega.

Lingker gugunungan jeung tonggoh di semenanjung Indochina lolobana mibanda lingker gunung Naga, lingker gunung Arakan di kulon, anu mangrupa lingker gugunungan anu ngabentuk busur anu ngajorok ka béh kulon, sabagéan badag jangkungna aya kana 1.800 meter di luhur pamukaan sagara. Ka luhur, panjangna kira-kira aya kana 1.100 kilométer, kaasup loba gugunungan paralél anu mangrupa papanjangan tutuluyan ti tonggongan Himalaya kidul, tur tuluy manjangan ka kidul. Taneuh di wétan mibanda lingker gugunungan Truong Son sacara ngurut sapanjang leuwih ti 1.000 kilométer, ngarah ka kulon kalér, wawates antara Viétnam, Laos jeung Kamboja, geger kulon lingker gugunungan lumayan landai, jeung tuluy ngereuyeuh pindah ka tonggoh di gigir Laos jeung Kamboja, misalna, Tonggoh  Xieng Khouang, Tonggoh Hua Phan, Tonggoh Kham Muon jeung Tonggoh Bolaven; Gegere béh wétan gunung rada curam lungkawing, ampir vértikal, deukeut jeung basisir, ngabentuk loba gawir anu ngajulang jangkung jeung ujung anu ngajulang ka sagara. Di tengah mangrupa lanjutan tina bagéan kidul rangkéyan gugunungan Hoanh Doan, jeung gunung Daen Lao, pagunungan Tenasserim jeung gunung Bilauktaung di pawatesan Myanmar jeung Thailand, manjang ka kidul nepi ka semenanjung Malaya, massip di jero nagri Myanmar anu lega tur jangkung Tonggoh geus jadi wewengkon panglegana di Asia Kidul Wétan-Tonggoh Shan, di béh wétaneun Thailand aya Tonggoh Khorat.

Tanah perbukitan dan dataran tinggi di semenanjung Indocina telah lama terkikis , sebagian besar puncak tampak melingkar, permukaan dataran tinggi yang mengikis berkembang biak. Semenanjung Malaya dan Semenanjung Indochina biasanya menggunakan Isthmus Kra sebagai perbatasan. Ditinjau dari segi topografi tektonik, Semenanjung Malaya merupakan bagian dari Massif Indo-Melayu, daratannya bergunung-gunung di tengah, menurun ke arah timur dan barat, semenanjung Indocina mencakup 8 pegunungan di sebelah barat. Secara keseluruhan sejajar satu sama lain. , membentang di sepanjang arah utara-selatan, karena erosi jangka panjang, ketinggiannya tidak besar, menampakkan batuan yang sebagian besar berupa granit , serpih , dan batugamping, puncak tertinggi Gunung Tahan hanya 2.187 meter. Ketinggian di atas permukaan laut dari dataran tinggi Shan adalah dari 1.000 hingga 1.300 meter, terutama karena lapisan batu kapur di Paleozoikum dan Mesozoikum , dan kemungkinan granit yang mengganggu . Di dataran tinggi tersebut, terdapat banyak ngarai dan puncak yang dalam yang melebihi 800 hingga 900 meter di atas permukaan tanah. Pegunungan dan sungai saling bersilangan, tanah terkikis parah , tanah barat memiliki patahan besar sepanjang 600 hingga 700 kilometer di arah utara-selatan. Dataran Tinggi Khorat di bagian timur ThailandSebagian besar memiliki ketinggian 150 hingga 300 meter di atas permukaan laut, karena komposisi batupasir merah, medannya miring ke arah barat ke timur, sehingga permukaan tanah tidak rata. Di dataran tinggi Shan bersama dengan tanah utara Vietnam dan Laos , tersebar di medan karst , merupakan kawasan lanskap yang terkenal.

Pegunungan Naga dan Pegunungan Rakhine , tingginya sekitar 3.000 meter di atas permukaan laut, panjang 1.100 kilometer, merupakan tembok yang memisahkan Myanmar , India dan Bangladesh , di antara pegunungan tersebut terdapat beberapa gunung, yang merupakan jalan utama yang digunakan masyarakat kuno. Gunung Daen Lao, Pegunungan Tenasserim dan Pegunungan Bilauktaung yang membentang di sepanjang perbatasan Myanmar dan Thailand , terdapat beberapa gunung terkenal di tengah gunung yang merupakan gerbang berbahaya operasi militer antara Myanmar dan Thailand dalam hal sejarah. Gunung Luangprabang , Gunung Dong Phaya Yendan Gunung Sankamphaeng membentang di sepanjang tengah semenanjung, membagi lanskap yang berbeda di bagian timur dan barat semenanjung. Pegunungan Truong Son di timur memiliki ketinggian normal kurang dari 1.500 meter di atas permukaan laut, memanjang terus menerus selama lebih dari 1.000 kilometer, merupakan sirkuit pegunungan yang memisahkan tiga negara Vietnam - Laos - Oranye, celah di gunung Hoanh wilayah. bagian ini adalah jalan pintas halus antara pantai timur dan Mekong ngarai di Cina. Di antara pegunungan tersebut, terdapat banyak dataran tinggi, yang paling terkenal adalah Dataran Tinggi Shan , Dataran Tinggi Xieng Khouang , Dataran Tinggi Hua Phan , Dataran Tinggi Kham Muon , Dataran Tinggi Bolaven dan Dataran Tinggi Bolaven.Dataran tinggi Dak Lak yang kesemuanya memiliki arti khusus dalam hal geomorfologi , iklim , sejarah , suku , transportasi dan produksi pertanian , serta pemeliharaan ternak .

Karakteristik iklim[édit | édit sumber]

Sebagian besar semenanjung Indochina berada antara 10 ° - 20 ° Lintang Utara, termasuk dalam iklim muson tropis yang khas. Dari Maret hingga Mei setiap tahun adalah musim panas , musim dingin dan musim panas menurun, iklim panas, suhu rata-rata bulanan mencapai 25 - 30 ℃; satu tahun dibagi menjadi dua musim: musim kemarau dan musim hujan, dari Juni hingga Oktober adalah musim hujan, monsun barat daya yang berlaku , curah hujan melimpah; Dari November hingga Mei tahun depan adalah musim kemarau, cuacanya kering dengan sedikit hujan. Karakteristik iklim: suhu tinggi sepanjang tahun, curah hujan didistribusikan terutama di musim panas.

Iklim monsun tropis tersebar di tempat-tempat seperti Asia Selatan dan semenanjung Indochina, karakteristiknya suhu tinggi sepanjang tahun, suhu rata-rata bulan terdingin juga 18℃ atau lebih, curah hujan saling berhubungan . arah angin , musim dingin timur laut monsun yang berlaku berasal dari daratan. curah hujan lebih sedikit, musim panas terjadi pada musim barat daya dari Samudera Hindia , curah hujan melimpah, jumlah curah hujan setiap tahun adalah 1.500 sampai 2.000 milimeter di sebagian besar wilayah, tetapi ada beberapa daerah bahkan lebih dan lebih panjang dari angka tersebut. Curah hujan tahunan karena geomorfologiPengaruh, kemiringan angin mencapai 5.000 milimeter, tetapi di lereng kiri kurang dari 2.000 milimeter. Beberapa lereng angin individu dan kawasan Semenanjung Malaya membentuk lanskap hutan hujan tropis , beberapa delta dan lembah sungai di bagian dalam membentuk sabana tropis .

Hidrologi[édit | édit sumber]

Sungai terutama Irrawaddy , Salween , Sungai Chao Phraya , Sungai Mekong dan Sungai Merah , mengalir dari utara ke selatan naik tajam, sangat jauh ke hulu, airnya sangat panjang. Hulu sungai sebagian besar mengalir melalui Dataran Tinggi Shan , lembah sungai membelah dataran tinggi menjadi beberapa blok, misalnya, Dataran Tinggi Burma Timur antara Sungai Irrawaddy dan Sungai Salween , Dataran Tinggi Chiang Mai antara Sungai Salween dan Sungai Mekong Kong , Dataran Tinggi Laos antara Sungai Mekong dan Sungai Merah, adalah campuran khas pegunungan dan sungai, didistribusikan secara vertikal. Dataran basin dalam contoh tengah dan bawah dari beberapa sungai dan delta muara dari sungai adalah pertanian dan demografi area fokus utama.

Di antara perbukitan dan dataran tinggi, sungai dan bahkan di Asia menyapu di bawah medan dari utara ke selatan mengalir ke laut, dari timur ke barat dengan Sungai Merah , Mekong , Sungai Chao Phraya , Salween dan Irrawaddy . Di antara sungai-sungai besar tersebut, sungai yang paling banyak mengalir di negara - negara tersebut adalah Sungai Mekong , yang akhirnya bermuara ke laut - samudra di Vietnam. Ada banyak segitiga di semenanjung Indochina, terkenal dengan Segitiga Sungai Mekong , Segitiga Sungai Irrawaddy , dan Segitiga Sungai Merah.dan Segitiga Sungai Chao Phraya. Segitiga ini dibentuk oleh sungai aluvial, area yang luas, medan datar, jaringan sungai yang padat di segitiga, banyak kolam dan laguna , ekspansi cepat ke arah laut.

Kabudayaan[édit | édit sumber]

Kaayan linguistik di Daratan Asia Kidul Wétan

Budaya nu aya di Daratan Asia Kidul Wétan béda pisan jeung Budaya di Asia Kidul Wétan Maritim, biasana dumasar kana pangalompokan gaya hirup masarakat daratan di Indochina jeung gaya hirup masarakat kapuloan di wewengkon Malayu jeung Pilipina, ogé gurat pamisah antara Austroasiatic, Tai – Kadai, jeung Sino-Tibét (dicaturkeun di Daratan Asia Kidul Wétan) jeung basa Austronésia (dicaturkeun di Asia Kidul Wétan Maritim). Basa-basa di daratan ngawangun daérah linguistik Asia Kidul Wétan: sanajan kaasup kana sababaraha rungkun basa mandiri, basa-basa ieu geus ngariung sapanjang sajarahna jeung saling patuker sababaraha kamiripan tipologis.

Nagara-nagara daratan Asia Kidul Wétan narima pangaruh budaya ti India jeung Cina dina darajat anu bararéda.[8] Sababaraha budaya, contona jiga budaya Kamboja, Laos, Thailand jeung Malaysia leuwih kapangaruhan ku India tibatan kapangaruhan ku Cina. Sabalikna, budaya anu aya di nagara anu séjénna jiga Vietnam, leuwih kapangaruhan ku budaya Tiongkok tibatan kapangaruhan ku India, Komo deui nalika ékspansi Vietnam ti kalér anu ngajajah Champa di beulah kidul Viétnam.

Kiwari, lolobana nagara-nagara ieu nunjukkeun ogé pangaruh budaya ti Kulon anu cukup katara, dimimitian ku impérialismeu Éropa di Asia jeung kolonialismeu di Asia Kidul Wétan.

Ageman[édit | édit sumber]

Phra Samut Chedi, Buddhismeu di Thailand

Wewengkon hilir walungan Irrawaddy di semenanjung Indocina, dicicingan ku urang Mon ti saméméh jeung sanggeus Maséhi. Harita, urang India nyebut daérah ieu salaku "Suvarnabhumi", anu hartina "taneuh emas". Loba jelema anu ngomong yén urang India anu asup ka Myanmar ngan ukur ka daérah basisir jeung dataran tengah Myanmar hungkul, ngan ukur dumasar kana "Kahayang Nasional Hoa Duong" dina abad ka-4, urang India ogé nyicingan daérah pagunungan di kota éta. Ledo, nagara bagéan Assam, anu meuntasan pagunungan jeung leuweung pikeun ngasupan jalan-jalan di béh kalér Myanmar, jauh ka Myanmar di kalér-wates antara Myanmar jeung Cina, pangaruh anu jero pisan.

Seperti yang dikatakan para sarjana Barat, yang membuat orang bertanya-tanya adalah bahwa Myanmar - negara yang memiliki hubungan perdagangan dan diplomatik yang erat dengan China sejak paruh pertama Masehi, terlepas dari pergerakannya atau tidak, tidak terpengaruh oleh China dalam hal budaya . Ini sebenarnya adalah hasil dari praktik budaya Cina dan India yang telah menghasilkan pengaruh yang sangat berbeda di Myanmar .

Di Cina hanya ada dua jenis agama yang bisa disebut agama primitif, satu adalah Konghucu - mewarisi langsung musik budaya Konghucu dan sistem pemujaan, siswa membawa harta Khonghucu itu. Agama hanya setuju untuk memberikan suatu wilayah yang tidak berbeda dengan budaya Tionghoa atau pernah menjadi bagian dari China , dengan tegas tidak menyebarkannya secara sembarangan. Salah satu jenisnya adalah Taoisme - tradisi pemujaan di kalangan masyarakat Taoisme, ulama sebelumnya mengatakan struktur organisasi Taoisme (secara religius hanya merupakan struktur keagamaan yang lengkap dan sistematis). Pada masa Wang Chongyang , sekarang disimpulkan bahwa itu adalah pada periode Dinasti Keenam menurut buku-buku literatur yang digaliDunhuang , provinsi Gansu , tetapi pada saat itu agama-agama India pada dasarnya telah menyebar ke suku atau negara di wilayah seperti Asia Selatan , Asia Tengah , Asia Timur , dan Asia Tenggara . Menurutnya penularan sangat sulit, hal ini karena metode infiltrasi bertahap agama untuk melakukan indoktrinasi budaya.

Selama dinasti kuno di semenanjung Indochina, hubungan antara daratan tengah (dinasti tengah) dan perbatasan terpencil (provinsi pinggiran atau milik negara) adalah semacam hubungan " peta manusia" . -La "terpisah. Jenis struktur politik ini adalah struktur diskrit dengan kekuatan kondensasi populasi yang sangat rendah.

Setelah melakukan survei dan penelitian tentang konteks budaya dan pola sejarah perkembangan politik Asia Tenggara awal , sarjana Inggris Oliver William Wolters telah mengemukakan semacam teori "What" Circles of Kings "(Circles of Kings), atau disebut" Theory of Mandala ". "Keberadaan struktur politik 'kerajaan' adalah fenomena umum di awal sejarah Asia Tenggara ," kata Wolters.Peta politik awal Asia Tenggara adalah dari perkembangan organisasi tipe jaringan kelompok pemukim pada zaman prasejarah, apalagi dalam catatan sejarah menunjukkan situasi bagian mandala yang tumpang tindih atau tambal sulam yang "melingkari raja". Di dalam setiap mandala, ada seorang raja yang memiliki semua kekuatan para dewa dan alam semesta. Dia mengklaim otoritasnya atas sekutu-sekutunya dan para penguasa agung lainnya yang secara nominal telah menaklukkannya di dalam kerajaan. "

Dalam konotasi "teori mandala" ada dua poin penting yang mendasar: pertama, dari sudut pandang agama, penguasa berbagi otoritas ketuhanan, yang melalui ritual keagamaan membuat tuhan sendiri menguduskan, menarik pengikut; kedua, secara politis, "pengepungan kerajaan" mewakili situasi politik tertentu yang tidak stabil dalam wilayah geografis tanpa batas tetap, banyak pusat kekuasaan. Kekuasaan di dalam "kerajaan" bergantung pada hubungan kepercayaan pribadi yang membentuk "jaringan kesetiaan politik. ". Dalam situasi ini, peran penguasa tertinggi sebenarnya bukanlah sebagai diktator ( tiran ), tetapi sebagai mediator yang dapat mempengaruhi dan menjaga perdamaian.kota-negara bagian ). Dengan demikian, kendali administratif penguasa atas "kerajaan" biasanya terbatas pada wilayah di bawah pengaruh langsungnya. Hal ini membuat pengaruh politik dari monarki pusat di "kerajaan" sangat tidak mungkin berlanjut untuk jangka waktu yang lama, atau mengalami perubahan yang terkait dengan peralihan kekuasaan, keilahian dan kekuasaan politik, sehingga mengarah pada reorganisasi ruang politik yang berkelanjutan. ".

Cindekna, aacara umum masarakat di Daratan Asia Kidul Wétan loba anu ngageman agama Budha.[9][10][11][12][13]

Kaayaan latar liwat[édit | édit sumber]

Ujung kidul di semenanjung Indochina ngontrol tempat pasimpangan di sagara wétan, Selat Singapura jeung Selat Malaka, mangrupa jalur latar liwat penting pikeun industri transportasi sagara internasional jeung mibanda kapentingan strategis jeung latar liwat.

Loba kota-kota badag di basisir anu kahubungkeun ku palabuan-palabuan utamana ku palabuan Hai Phong, Da Nang, Nha Trang, palabuan Saigon, palabuan Sihanoukville, palabuan Sattahip, palabuan Bangkok, palabuan Singapura, palabuan Klang, palabuan Penang, palabuan Mawlamyine, palabuan Myeik jeung palabuan Yangon. Unggal nagara di semenanjung geus bisa dipastikeun mibanda hubungan sajarah jeung budaya anu patali pageuh jeung China atawa India.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

P blank.svg Portal Portal Portal Portal

Konsép régional anu patali[édit | édit sumber]

  • Daérah linguistik Asia Tenggara Daratan
  • Massif Asia Tenggara
  • Zomia

Subregions[édit | édit sumber]

  • Chersonese Emas
  • Mekong Badag Subregion
  • Semenanjung Malaya

Référénsi [édit | édit sumber]

  1. Vimalin Rujivacharakul, ed. (2013). Architecturalized Asia : mapping a continent through history. Hong Kong University Press. p. 89. ISBN 9789888208050. 
  2. Malte-Brun, Conrad (1827). Universal Geography, Or, A Description of All the Parts of the World, on a New Plan, According to the Great Natural Divisions of the Globe: Improved by the Addition of the Most Recent Information, Derived from Various Sources : Accompanied with Analytical, Synoptical, and Elementary Tables, Volume 2. A. Finley. pp. 262–3. 
  3. Wesseling, H. L. (2015). The European Colonial Empires: 1815–1919. Routledge. ISBN 9781317895060. 
  4. Keyes, Charles F. (1995). The golden peninsula : culture and adaptation in mainland Southeast Asia (Pbk. reprint ed.). University of Hawaii Press. p. 1. ISBN 9780824816964. 
  5. Severynse, Marion, ed. (1997). The Houghton Mifflin Dictionary Of Geography. Houghton Mifflin Company. ISBN 0-395-86448-8. 
  6. Paul Roux, Jean (2002). Gallimard, ed. Genghis Khan jeung Kakaisaran Mongol. ISBN 2-07-076556-3. 
  7. "Biogeographic region - Fauna". Encyclopedia Britannica. 
  8. Marion Severynse, ed. (1997). The Houghton Mifflin Dictionary Of Geography. Houghton Mifflin Company. ISBN 0-395-86448-8. 
  9. "Malaysia". The World Factbook. (2016-09-28). Central Intelligence Agency. 
  10. "Thailand". The World Factbook. (2016-09-28). Central Intelligence Agency. 
  11. "Myanmar". The World Factbook. (2016-09-28). Central Intelligence Agency. 
  12. "Cambodia". The World Factbook. (2016-09-28). Central Intelligence Agency. 
  13. "Vietnam". The World Factbook. (2016-09-28). Central Intelligence Agency. 

Bacaan satuluyna[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]