Béda révisi "Asyura"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
26 bita ditambahkeun ,  12 tahun yang lalu
m
bot Nambih: bg:Ашура; kosmetik perubahan
m (bot Nambih: ca:Aixura)
m (bot Nambih: bg:Ашура; kosmetik perubahan)
Poé ieu jadi kawéntar alatan pikeun golongan [[Syi'ah]] sarta sawaréh [[Sufi]] mangrupa poé berkabung kana [[Syahid|syahidna]] Husain bin Ali, putuna [[Nabi Islam]] [[Muhammad]] dina [[Perang Karbala]] warsih 61 [[Hijriyah|H]] ([[680]]). Tapi, [[Sunni]] ngayakinan yén [[Nabi Islam|Nabi]] [[Musa]] puasa dina poé kasebut pikeun mengekspresikan kagumbiraan ka Pangéran alatan kaum Yahudi geus bebas ti Fira'un ([[Exodus]]). Nurutkeun talari Sunni, Muhammad puasa dina poé kasebut sarta ménta jalma-jalma ogé pikeun puasa.
 
== Syahidnya Husain bin Ali ==
{{artikel|Perang Karbala}}
Tanggal 10 Muharram 61 [[Hijriyah|H]] atawa tanggal [[10 Oktober]] [[680]] mangrupa poé [[perang Karbala]] anu lumangsung di [[Karbala]], [[Iraq]] ayeuna. Perang ieu lumangsung antara pasukan [[Bani Hasyim]] anu dipingpin ku [[Husain bin Ali]] nu anggotana kira-kira 70-an jelema ngalawan pasukan [[Bani Umayyah]] anu dipingpin ku [[Ibnu Ziyad]], ku paréntahna [[Yazid bin Muawiyah]], [[khalifah]] Umayyah waktu éta.
Dina poé éta ampir kabéh pasukan [[Husain bin Ali]], kaasup Husain-na sorangan syahid terbunuh, kajaba pihak awéwé, sarta anak Husain anu gering ngaranna [[Ali bin Husain]]. Saterusna ku Ibnu Ziyad maranéhanana dibawa nyanghareup Khalifah di [[Damaskus]], sarta saterusna anu salamet dipulangkeun ka [[Madinah]].
 
== Asyura pikeun Muslim Sunni ==
Saméméh Islam, Poé Asyura geus jadi poé peringetan di mana sawatara urang Mekkah biasana ngalakonan puasa. Sabot Nabi Muhammad ngalakonan hijrah ka Madinah, manéhna nyaho yén Yahudi di wewengkon kasebut puasa dina poé Asyura - bisa jadi waktu éta mangrupa poé badag Yahudi [[Yom Kippur]]. Waktu éta, Muhammad nyatakeun yén Muslim bisa puasa dina poé-poé éta.
 
*[[Nabi Isa]] diangkat ka surga sanggeus usaha Roma pikeun nyerek sarta nyalibna gagal.
 
== Asyura dina kalender Gregorian ==
Poé Asyura sok sarua dina kalender Islam, tanggal di jero Kalender Gregorian variatif ti warsih ka warsih alatan béda antara dua kalender.
 
Daptar tanggal di luhur ngan estimasi.
 
=== Tempo ogé ===
*[[Husain bin Ali]]
 
 
[[ar:عاشوراء]]
[[bg:Ашура]]
[[bs:Noć Ašure]]
[[ca:Aixura]]
17.467

éditan

Menu navigasi