30 Pébruari

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

30 Pébruari aya dina sababaraha almenak, tapi teu aya dina kalénder Grégori, sabab Pébruari ukur boga 28 poé atawa 29 poé dina taun kabisat (unggal 4 taun). Tapi sahanteuna aya tilu kali dina sajarah kajadian dimana di sababaraha nagara, bulan ieu ngabogaan 30 poé.

Kakaisaran Swedia (anu kaasup Finlandia mangsa harita) boga rencana pikeun ngaganti ti kalénder Juli ka kalender Grégori mimiti taun 1700 kalawan miceun poé kabisat salila 40 taun ka hareup. Ku lantaran éta, 1700 lain mangrupa taun kabisat di Swedia, tapi taun 1704 sarta 1708 mangrupakeun taun kabisat di luar rencana. Hal ieu ngabalukarkeun kalender Swedia jadi sapoé leuwih gancang batan kalender Julian tapi masih 10 poé pandeurieun kalender Gregorian. Kabingung ngurangan nalika dina 1712, dua poé kabisat ditambahkeun, ngabalukarkeun taun kasebut miboga tanggal 30 Pebruari. Poé kasebut sarua jeung 29 Pebruari dina kalender Julian sarta 11 Maret dina kalender Gregorian. Pergantian Swedia ka kalender Gregorian ahirna dipigawé dina 1753.

Dina 1929 Uni Sovyét ngawanohkeun kalender revolusioner Sovyét di mana saban bulan miboga 30 poé sarta sésa 5 atawa 6 poé henteu mangrupa bagian ti bulan naon ogé sarta jadi poé libur. Ku sabab éta, taun-taun 1930 sarta 1931 miboga 30 Pebruari tapi gagantian kasebut dibatalkan dina taun 1932 ku kituna balik deui make kalender biasa.

Sacrobosco, saurang cendekiawan abad ke-13 nglaim yén dina kalender Julian bulan Pebruari miboga 30 poé dina taun-taun kabisat ti saprak 44 SM nepi ka 8 M nalika Kaisar Augustus nyingket Pebruari ambéh bulan Agustus anu dingaranan nurutkeun ngaranna miboga panjang anu sarua jeung bulan Juli (anu dingaranan nurutkeun nu miheulaanana, Kaisar Julius). Sanajan kitu euweuh bukti sajarah ngeunaanana sarta jigana ieu saukur hiji mitos heubeul.

Asal[édit | sunting sumber]

  • The Oxford Companion to the Year. Bonnie Blackburn & Leofranc Holford-strevens. Oxford University Press 1999. ISBN 0-19-214231-3. Halaman 98-99.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Kabeh tumbu di handap dina basa Inggris