Ambalika

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Dina wiracarita Mahabarata, Ambalika (basa Sansakerta: अम्बालिका) mangrupa puteri Raja Kasi nu jadi pamajikan Wicitrawirya, Raja Astinapura.

Babarengan jeung barayana, nyaéta Amba sarta Ambika, manéhna diboyong ku Bisma ka Astinapura lantara ieu satria hasil meunangkeun sayémbara nu diayakeun ku Raja Kasi (Bisma nangtang para raja sarta pangeran anu ngariung tuluy nalukkeun maranéhanana.) Bisma mikeun para putri ka Satyawati, indung téréna, pikeun dikawinkeun ka Wicitrawirya. Tapi Wicitrawirya mangkat dina umur nu ngora saméméh méré turunan ka Ambalika.

Sanggeus Wicitrawirya mangkat, Satyawati, minang saraya ka Resi Abiyasa, anakna ti Resi Parasara, pikeun neruskeun garis turunan Dinasti Kuru. Luyu jeung paménta Satyawati, Sang Resi ngadatangan randa Wicitrawirya pikeun dibéré turunan. Ambalika dititah ku Satyawati pikeun terus ngabeuntakeun panonna sangkan ulah ngababarkeun anakna nu bakal lahir lolong kawas anu geus karandapan ku Ambika (Ambika ngalahirkeun anak nu lolong nu dingaranan Dréstarastra). Alatan taat kana paréntah mitohana, manéhna terus ngabeuntakeun panonna tapi manéhna jadi sepa sanggeus nempo rupa Sang Resi anu pikasieuneun. Mangka manéhna ngalahirkeun anak anu sepa (katarajang kasakit anemia) nu dingaranan Pandu, bapana para Pandawa.

Ambalika hirup sawatara lila di Astinapura nepi ka manéhna mibanda incu, nyaéta para Pandawa jeung Kurawa. Mangsa Pandu geus mangkat, rarasaan Ambalika kapeupeuh. Ku bongbolongan ti Satyawati, Ambalika ninggalkeun kahirupan dunnya sarta indit ka leuweung. Babarengan jeung Satyawati sarta Ambika, maranéhanana ninggalkeun para penerus Dinasti Kuru di Astinapura.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Wiracarita Mahabarata ku Krishna Dwaipayana Wyasa
Para palaku
Dinasti Kuru Palaku séjén
Santanu | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dréstarata | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madrim | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sadéwa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Arimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Utari | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krépa | Dorna | Aswatama | Ékalaya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janaméjaya | Abiyasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladéwa | Drupada | Arimba | Dréstajumena | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Rada
Jejer pamungkas
Pandawa Lima | Kurawa | Astinapura | Indraprahasta | Karajaan dina Mahabarata |
Perang di Kurusétra | Bagawad Gita | Karajaan Kuru | Silsilah Pandawa jeung Kurawa