Calingcing

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Averrhoa bilimbi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliopita
Class: Magnoliopsida
Order: Oxalidales
Kulawarga: Oxalidaceae
Génus: Averrhoa
Spésiés: A. bilimbi
Ngaran binomial
Averrhoa bilimbi
L.

Calingcing atawa balingbing wuluh; Averrhoa belimbi L.; kaasup suku balingbing (Oxalidaceae). Tangkal leutik, luhurna 5-15 m, tumuwuh nepi ka jangkungna 750 m luhureun beungeut laut. Daun majemuk, papasangan; anak daun wangunna lonjong nepi ka buleud endog. Kembang leutik, biasana mecenghul ti batang utama atawa cabang-cabang; kembang pulas héjo, makuta beureum gandola. Buah lonjong caian, rasana haseum pisan; ngagantung dina batang atawa daun.

Calingcing

Buah calingcing dimangpaatkeun pikeun sayur sarta pikeun ngabersihkeun kokotor dina pakéan atawa barang loyang atawa tambaga. Di Jawa Barat, tangkal ieu leuwih mindeng ditepungan minangka pepelakan liar, tapi teu arang ogé aya anu ngabudidayakeunana minangka pepelakan pakarangan. Reproduksina bisa ku siki atawa cangkokan. Buahna ngandung réa vitamin C; biasa dipaké pikeun samara angeun haseum atawa samara angeun séjénna, aya ogé anu dijieun manisan; dipikawanoh ogé minangka ubar batuk tradisional.

Rujukan[édit | édit sumber]

  • Ensiklopedi Sunda: Alam, Manusa, Budaya (Rosidi, dkk: 2000)
Nicotiana tabacum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-098.jpg