ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮘᮊᮥ

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
 
ᮞᮥᮔ᮪ᮓ
   
ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮘᮊᮥ
Aksara Sunda Baku
Aksara Sunda dasar.svg
Jenis aksara
Abugida
Basaᮞᮥᮔ᮪ᮓ
Periode
ᮞᮊᮤᮒᮁ ᮃᮘᮓ᮪ ᮊ-
Silsilah
Aksara dulur
ᮘᮜᮤ
ᮘᮒᮊ᮪
ᮘᮚ᮪ᮘᮚᮤᮔ᮪
ᮘᮥᮠᮤᮓ᮪
ᮠᮔᮥᮔᮧ'ᮇ
ᮜᮧᮔ᮪ᮒᮛ
ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮊᮥᮔ
ᮛᮦᮔ᮪ᮎᮧᮀ
ᮛᮨᮏᮀ
ᮒᮌ᮪ᮘᮔ᮪ᮝ
ISO 15924Sund, 362
Arah panulisanCitakan:ISO 15924 direction
ngaran Unicode
Citakan:ISO 15924 alias
U+1B80–U+1BBF
Topik basa Sunda
Kotak ieu: temposawalaédit
ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮕᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮔᮥᮜᮤᮞ᮪ᮊᮩᮔ᮪ ᮍᮛᮔ᮪ ᮘᮍᮥᮔᮔ᮪ ᮓᮤ ᮞᮜᮂ ᮞᮠᮤᮏᮤ ᮕᮌᮥᮛᮧᮔ᮪ ᮜᮥᮠᮥᮁ ᮓᮤ ᮘᮔ᮪ᮓᮥᮀ.

ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮔᮥᮏᮥᮜ᮪ ᮊ ᮠᮤᮏᮤ ᮞᮤᮞ᮪ᮒᮤᮙ᮪ ᮇᮁᮒᮧᮌᮢᮖᮤ ᮠᮞᮤᮜ᮪ ᮊᮛᮡ ᮙᮞᮛᮊᮒ᮪ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮔᮥ ᮍᮝᮨᮀᮊᮥ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮏᮩᮀ ᮞᮤᮞ᮪ᮒᮤᮙ᮪ ᮊᮃᮊ᮪ᮞᮛᮃᮔ᮪ ᮕᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮔᮥᮜᮤᮞ᮪ᮊᮩᮔ᮪ ᮘᮞ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ. ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮍᮛᮥᮏᮥᮊ᮪ ᮊ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮊᮥᮔ ᮔᮥ ᮊᮥᮀᮞᮤ ᮓᮤᮕᮊᮦ ᮞᮠᮔ᮪ᮒᮩᮔ ᮒᮤ ᮱᮴| ᮔᮨᮕᮤ ᮊ ᮱᮸|.

ᮞᮏᮛᮂ[édit | édit sumber]

ᮞᮜᮤᮃᮔ᮪ ᮒᮤ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮊᮥᮔ, ᮊᮃᮓᮘᮔ᮪ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮇᮌᮦ ᮊᮥᮀᮞᮤ ᮝᮔᮧᮂ ᮏᮩᮀ ᮞᮘᮘᮛᮠ ᮞᮤᮞ᮪ᮒᮤᮙ᮪ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮜᮤᮃᮔ᮪ᮔ, ᮓᮤ ᮃᮔ᮪ᮒᮛᮔ:

ᮞᮎᮛ ᮛᮨᮞ᮪ᮙᮤ, ᮕᮙᮛᮦᮔ᮪ᮒᮂ ᮏᮝ ᮊᮥᮜᮧᮔ᮪ ᮍᮜᮤᮝᮒᮔ᮪ ᮕᮨᮁᮓ ᮒᮅᮔ᮪ |᮲᮰᮰᮳| ᮌᮩᮞ᮪ ᮍᮛᮧᮏᮧᮀ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮕᮤᮊᮩᮔ᮪ ᮕᮊᮦᮅᮔ᮪ ᮞᮕᮧᮕᮧᮆ.[1]

ᮊᮧᮙ᮪ᮕᮥᮒᮨᮛᮤᮞᮞᮤ[édit | édit sumber]

ᮊᮧᮙ᮪ᮕᮥᮒᮨᮛᮤᮞᮞᮤ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮔᮜᮤᮊ ᮙᮨᮓᮁᮔ ᮕᮥᮘᮣᮤᮊᮞᮤ ᮛᮨᮞ᮪ᮙᮤ ᮍᮩᮔᮃᮔ᮪ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮒᮤ ᮕᮙᮛᮦᮔ᮪ᮒᮂ ᮏᮝ ᮊᮥᮜᮧᮔ᮪. ᮎᮧᮔ᮪ᮒᮧ ᮙᮤᮙᮤᮒᮤ ᮑᮆᮒ "ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮕᮊᮥᮃᮔ᮪" ᮓᮤᮔ ᮝᮔ᮪ᮓ ᮇᮒ᮪ᮖ᮪.

ᮞᮜᮤᮃᮔ᮪ ᮒᮤ ᮆᮒ, ᮓᮤᮔ ᮒᮅᮔ᮪ |᮲᮰᮰᮸| ᮌᮩᮞ᮪ ᮙᮨᮓᮜ᮪ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮅᮔᮤᮎᮧᮓᮨ ᮙᮩᮔᮀ ᮑᮙ᮪ᮕᮥᮁᮔᮊᮩᮔ᮪ ᮒᮤᮔ ᮅᮔᮤᮎᮧᮓᮨ |᮲᮰᮰᮸| ᮃᮔᮥ ᮓᮤᮞᮥᮞᮥᮔ᮪ ᮊᮥ ᮓᮤᮃᮔ᮪ ᮒᮢᮨᮞ᮪ᮔ ᮔᮥᮌᮢᮠ ᮏᮩᮀ ᮊᮥᮞ᮪ᮔᮨᮒ᮪ (|᮲᮰᮰᮵|). ᮅᮔᮤᮎᮧᮓᮨ ᮒᮦᮂ ᮕᮢᮧᮞᮨᮞ᮪ ᮓᮤᮌᮤᮒᮜᮤᮞᮞᮤ ᮃᮔᮥ ᮘᮤᮞ ᮙᮔ᮪ᮒᮥᮃᮔ᮪ ᮊ ᮕᮙᮊᮦ ᮍᮨᮒᮤᮊ᮪ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮓᮤᮔ ᮊᮧᮙ᮪ᮕᮥᮒᮨᮁ, ᮞᮔᮏᮔ᮪ ᮎᮔ᮪ ᮘᮤᮞ ᮙᮎ ᮔᮞ᮪ᮊᮂ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮞᮎᮛ ᮇᮒᮧᮙᮒᮤᮞ᮪[2].

ᮞᮥᮞᮥᮔᮔ᮪ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ[édit | édit sumber]

ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮓᮤᮝᮍᮥᮔ᮪ ᮊᮥ ᮞᮘᮘᮛᮠ ᮊᮧᮙ᮪ᮕᮧᮔᮦᮔ᮪, ᮓᮤ ᮃᮔ᮪ᮒᮛᮔ:

  • ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮍᮜᮌᮨᮔ
  • ᮗᮧᮊᮜ᮪ ᮙᮔ᮪ᮓᮤᮛᮤ
  • ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞ᮪ᮝᮛ
  • ᮒᮔ᮪ᮓ ᮘᮎ
  • ᮃᮀᮊ

ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞ᮪ᮝᮛ[édit | édit sumber]

Répréséntasi grafis
= a = é = i = o
= u = e = eu

ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮍᮜᮌᮨᮔ[édit | édit sumber]

Répréséntasi grafis
= ka = ga = nga
= ca = ja = nya
= ta = da = na
= pa = ba = ma
= ya = ra = la
= wa = sa = ha
= fa = qa = va
= xa = za = kha
= sya

ᮛᮛᮀᮊᮦᮔ᮪[édit | édit sumber]

ᮓᮥᮙᮞᮁ ᮊᮔ ᮕᮒᮨᮙ᮪ᮕᮒᮔᮔ, |᮱᮴| ᮛᮛᮀᮊᮦᮔ᮪ ᮓᮤᮘᮌᮤ ᮏᮓᮤ:

  • ᮛᮛᮀᮊᮦᮔ᮪ ᮜᮥᮠᮥᮁ = |᮵| ᮛᮥᮕ
  • ᮛᮛᮀᮊᮦᮔ᮪ ᮠᮔ᮪ᮓᮕ᮪ = |᮲| ᮛᮥᮕ
  • ᮛᮛᮀᮊᮦᮔ᮪ ᮞᮏᮏᮁ = |᮶| ᮛᮥᮕ

ᮃ. ᮛᮛᮀᮊᮦᮔ᮪ ᮜᮥᮠᮥᮁ

Sundanese sign panghulu.png panghulu, ngarobah vokal aksara Ngalagena tina [a] jadi [i].

conto: Sunda Ka.png = kaSundanese sign panghulu.png = ki.

Sundanese sign pamepet.png pamepet, ngarobah vokal aksara Ngalagena tina [a] jadi [ə].

conto: Sunda Ka.png = kaSundanese sign pamepet.png = ke.

Sundanese sign paneuleung.png paneuleung, ngarobah vokal aksara Ngalagena tina [a] jadi [ɤ].

conto: Sunda Ka.png = kaSundanese sign paneuleung.png = keu.

Sundanese sign panglayar.png panglayar, nambahan konsonan [r] dina tungtung engang.

conto: Sunda Ka.png = kaSundanese sign panglayar.png = kar.

Sundanese sign panyecek.png panyecek, nambahan konsonan [ŋ] dina tungtung engang.

conto: Sunda Ka.png = kaSundanese sign panyecek.png = kang.

b. Rarangkén handap

°ᮥ panyuku, ngarobah sora aksara Ngalagena /a/ jadi /u/.

Conto: = ka → ᮊᮥ = ku.

°ᮢ panyakra, nyalusupkeun sora /+r/ kana sora asalna. Sora panungtung bisa dirobah ku rarangkén séjénna.

Conto: = ka → ᮊᮢ = kra.

°ᮣ panyiku, nyalusupkeun sora /+l/ kana sora asalna. Sora panungtung bisa dirobah ku rarangkén séjénna.

Conto: = ka → ᮊᮣ = kla.

c. Rarangkén sajajar

ᮦ° panéléng, modifies Ngalagena vowel /a/ jadi /é/.

Conto: = ka → ᮊᮦ = ké.

°ᮧ panolong, ngarobah sora aksara Ngalagena /a/ jadi /o/.

Conto: = ka → ᮊᮧ = ko.

°ᮡ pamingkal, nyalusupkeun sora /+y/ kana sora asalna. Sora panungtung bisa dirobah ku rarangkén séjénna.

Conto: = ka → ᮊᮡ = kya.

°ᮂ pangwisad, nambahan sora /+h/ kana sora asalna.

Conto: = ka → ᮊᮂ = kah.

°᮪ patén atawa pamaéh, ngaleungitkeun sora /a/ aksara Ngalagena.

Conto: = ka → ᮊ᮪ = k.

Angka[édit | édit sumber]

Répréséntasi grafis
= 1 = 2 = 3
= 4 = 5 = 6
= 7 = 8 = 9
= 0

Dina tulisan, angka diwatesan ku tanda pipa ajeg | ... |.
Conto: |᮲᮰᮰᮸| = 2008

ᮎᮧᮔ᮪ᮒᮧ ᮓᮤᮕᮊᮦᮔ ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ[édit | édit sumber]

Ladrang-sunda.png

Aya hiji rupa sato leutik,
Éngkang-éngkang, éngkang-éngkang,
Sok luluncatan di cai,
Ari bangun arék sarupa pikeun lancah.

ᮛᮦᮖᮦᮛᮦᮔ᮪ᮞᮤ[édit | édit sumber]

  1. Dangiang Aksara Sunda, teuleuman filsafat Abah Surya ngeunaan aksara Sunda di Sundanét.com
  2. Ruhaliah (2012).Transliterasi, Edisi, dan Terjemahan:Aksara Sunda Kuna, Buda, Cacarakan, dan Pegon. Bandung: Departemen Pendidikan Bahasa Daerah UPI Bandung

ᮒᮥᮙ᮪ᮘᮥ ᮜᮥᮃᮁ[édit | édit sumber]

Arjuna Wayang.jpg