Austronésia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Austronesia, dina jihat sajarah, nujul ka lemah cai manusa nu nyarita basa-basa Austronésia, nyaéta basa Malayu, Filipino, Indonésia, Sunda, Jawa, jeung sarébuan basa lianna. Nu jadi lemah cai, ceuk sawatara antropolog, nyaéta wewengkon Yunnan, Cina. Najan kitu, dina terminologi kiwari mah Austronésia téh nujul ka wilayah tempat dipakéna basa-basa Austronésia, nu ngampar ti Madagaskar di beulah kulon, nepi ka Pulo Easter (Polinésia) di beulah wétan. Austronésia salaku wewengkon sacara tradisional kabagi kana opat wilayah: Kapuloan Nusantara, Mikronésia, Mélanésia, jeung Polinesia.

Ngaran Austronésia dicokot tina basa Latin austrālis "pakidulan" jeung Yunani νήσος (nêsos) "pulo".

Nusantara[édit | sunting sumber]

Kapuloan Nusantara, atawa Kapuloan Malayu, ngawengku sababaraha nagara:

Pulo-pulo lianna nu populasina turunan Malayu di antarana Guam jeung Kapuloan Mariana Kalér.

Mikronésia[édit | sunting sumber]

Istilah Mikronésia mimiti dipaké ku Jules D'Ormont taun 1893 tina basa Yunani nu hartina 'kapuloan leutik'.

Sacara politis, Mikronésia kabagi kana dalapan wilayah:

Mélanésia[édit | sunting sumber]

Sarua jeung Mikronésia, istilah Mélanésia mimiti dipaké ku Jules D'Ormont taun 1893 tina basa Yunani nu hartina 'kapuloan hideung', dumasar kana fisiognomi urang Mélanésia.

Pulo-pulo di handap ieu ilaharna mah dianggap kaasup Mélanésia:

Pulo-pulo lianna nu populasina mangrupakeun campuran turunan Mélanésia, nyaéta:

Polinésia[édit | sunting sumber]

Sarua ogé jeung Mélanésia, istilah Polinésia téh dijieun ku Jules D'Ormont taun 1893 tina basa Yunani nu hartina "pulo-pulo anu loba", nu ngagambarkeun lobana pulo di wewengkon Pasipik ieu.

Nu kaasup Polinésia, nyaéta:

Salian ti kapuloan di luhur, Polinésia ogé ngawengku wewengkon séjén nu boga budaya atawa maké basa Polinésia, kayaning Rennell atawa Tikopia di Kapuloan Solomon.

Sumber rujukan[édit | sunting sumber]

  • Austronesia, Wikipédia édisi basa Inggris (4 April 2006)