Kabupatén Cirebon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun artikel kota nu ngaranna sarua, tempo Kota Cirebon.
Kabupatén Cirebon
Lambang Cirebon.jpg

Lambang Kabupatén Cirebon
Locator kabupaten cirebon.png

Peta lokasi Kabupatén Cirebon
Motto Rame Ing Gawe Suci Ing Pamrih
Propinsi Jawa Barat
Ibukota Sumber
Lega Wilayah 988,28 km²
Kordinat -
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
2.085.000 (2003)
2.109 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
31
-
Dasar hukum -
Tanggal -
Bupati Drs. H. Dedi Supardi, MM
Kode area telepon 0231
DAU Rp. -

Situs web resmi: -

Kabupatén Cirebon mangrupa hiji kabupatén nu aya di Propinsi Jawa Barat, Indonésia. Ibukotana nyaeta Sumber. Kabupatén ieu wawatesan jeung Kabupatén Brebes (Propinsi Jawa Tengah) di beulah wétan, Kabupatén Karawang di beulah kidul, Kabupatén Majalengka jeung Kabupatén Indramayu di beulah kulon sarta Kota Cirebon jeung Laut Jawa di beulah kaléreunnana.

Basa nu dipaké dina paguneman sapopoé nya éta basa Sunda jeung basa Cirebon [1]


Sajarah[édit | sunting sumber]

Numutkeun Babad Cirebon, Cirebon mimitina mah ngan ukur désa leutik nu cicing dina cangkingan karajaan Pajajaran. Harita nu jadi pupuhuna nya éta Ki Kuwu Cerbon.[2]


Babagian Administratif[édit | sunting sumber]

Kabupatén Cirebon kawengku ku 30 kacamatan, nu kabagi deui kana sababaraha désa jeung kalurahan. Pusat pamaréntahannana aya di Sumber, kiduleun Kota Cirebon.

Geografi[édit | sunting sumber]

Kabupatén Cirebon aya di daerah basisir Laut Jawa. Beulah kalér mangrupakeun dataran handap, sedengkeun beulah kulon kidul mangrupakeun pagunungan, nyaéta lereng Gunung Ciremay.

Transportasi[édit | sunting sumber]

Cirebon aya di jalur pantura, minangka lawang utama propinsi Jawa Barat di beulah wétan, nyaeta di kacamatan Losari. Dina usum mudik, jalur ieu mangrupakeun salah sahiji jalur anu pangpadetna di Indonésia. Di Cirebon oge aya jalan tol Palimanan-Kanci.

Stasion Cirebon mangrupakeun patemon dua jalur utama karéta api nuju ka Jakarta: jalur kalér (ti Surabaya-Semarang) jeung jalur kidul (ti Yogyakarta-Purwokerto).

Pangeusi[édit | sunting sumber]

Cirebon mangrupa salah sahiji kabupatén pangpadetna di Jawa Barat. Pangeusi Cirebon di beulah kalér umumna make Basa Jawa Dialék Cirebon minangka basa sapopoé. Dialék Cirebon mangrupakeun Basa Jawa anu loba bedana ti Basa Jawa Standar, anu dipaké di basisir wétan Jawa Barat. Sedengkeun pangeusi di beulah kidul umumna geus kapangaruhan ku budaya Sunda

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. (id)disbudpar Jabar.2007.kearifan masyarakat Jawa Barat dalam pelestarian lingkungan hidup (wilayah Cirebon).Bandung:Disbudpar Jawa Barat
  2. [S.Ekadjati,Edi.2005.Sunan Gunung Jati.Jakarta:Pustaka Jaya]



 t·s·é 

Kabupatén Cirebon, Jawa Barat

Lambang Cirebon.jpg

Kacamatan: Arjawinangun | Astanajapura | Babakan | Beber | Ciledug | Cirebon Barat | Cirebon Selatan | Cirebon Utara | Ciwaringin | Dépok | Dukupuntang | Gebang | Gegesik | Kaliwedi | Kapetakan | Karangsembung | Klangenan | Lemahabang | Losari | Mundu | Pabedilan | Palimanan | Pangenan | Panguragan | Plumbon | Sédong | Sumber | Susukan | Susukanlebak | Waled | Weru