Kabupatén Purwakarta

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kabupaten Purwakarta
Lambang Purwakarta.png

Lambang Kabupaten Purwakarta
Locator kabupaten purwakarta.png

Peta lokasi Kabupaten Purwakarta
Motto Wibawa Karta Raharja
Propinsi Jawa Barat
Ibukota Purwakarta
Lega Wilayah 969,82 km²
Kordinat -
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
760.000 (2003)
784 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
17
-
Dasar hukum -
Tanggal -
Bupati -
Kode area telepon 0264
DAU Rp. -

Situs web resmi: http://www.purwakarta.go.id

Kabupaten Purwakarta mangrupakeun hiji kabupatén di Propinsi Jawa Barat, Indonésia. Ibukotana nyaéta Purwakarta. Kabupatén ieu wawatesan jeung Kabupatén Karawang di beulah kulon kalér, Kabupatén Subang di beulah wétan, sarta Kabupatén Bandung jeung Kabupatén Cianjur di beulah kidul.

Topograpi[édit | sunting sumber]

Kabupatén Purwakarta kawengku ku 17 kacamatan, nu dibagi deui kana sababaraha désa jeung kalurahan. Puseur pamaréntahan aya di di Kacamatan Purwakarta.

Transportasi[édit | sunting sumber]

Purwakarta diliwatan ku jalan utama Jakarta-Bandung, sarta jalan tol Cipularang (Cikampék-Purwakarta-Padalarang). Kabupatén ieu ogé diliwatan ku jalur karéta api Cikampék-Bandung, nu ngahubungkeun jalur kalér jeung jalur kidul.

Obyek Wisata[édit | sunting sumber]

  1. Waduk Jatiluhur, nu ayana di beulah kuloneun kabupatén, mangrupakeun bendungan panggedéna di Jawa Barat. Bendungan ieu ngabendung Walungan Citarum, digunakeun pikeun pamangkit tanaga listrik. Sajaba ti éta, sabudeureun bendungan oge bisa digunakeun pikeun obyek wisata.
  2. Waduk Cirata, salian ti jadi pamangkit listrik tanaga cai, situ nu legana 62 km2 mibanda poténsi pangembangan perikanan maké karamba. Alamna éndah dikuriling ku pasir.
  3. Situ Wanayasa, 23 km ti kota Purwakarta, mibanda hawa nu sejuk tur ngahiji jeung alam. Di satukangeunnana ngajungkiring Gunung Burangrang. Situ Wanayasa jeung sabudeureunnana kacida poténsial pikeun dikembangkeun jadi Taman Rékréasi jeung Désa Wisata.
  4. Situ Buleud, legana 4 ha aya di tengah kota, di tukangeunnana aya gedong kuno Karesidénan. Numutkeun carita, Situ Buleud baheulana mangrupakeun tempat "pangguyangan" Badak nalika Purwakarta masih kénéh mangrupa leuweung.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]


 t·s·é 

Kabupatén Purwakarta, Jawa Barat

Lambang Purwakarta.png

Kacamatan: Babakancikao | Bojong | Bungursari | Campaka | Cibatu | Darangdan | Jatiluhur | Kiarapedes | Maniis | Pasawahan | Paléréd | Pondok Salam | Purwakarta | Sukasari | Sukatani | Tegalwaru | Wanayasa