Kabupatén Pangandaran

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kabupatén Pangandaran
Jawa 1rightarrow blue.svg Jawa Kulon
Pangandaran - view National Park.JPG

Taman Nasional Pangandaran
Logo Pangandaran.png

Lambang

Jargon: Jaya Karsa Makarya Praja

Peta lokasi Kabupatén Pangandaran
Puseur Dayeuh Parigi
Lega Wilayah
Kordinat
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
450.658 jalma
jiwa/km²
Démografi
 · Séké Sélér
Sunda
Agama
Islam, Kristen
Basa
Sunda
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
10
92 désa
Dasar hukum UU No.21 tahun 2012
Milangkala
Bupati Dr. Endjang Naffandy, M.Si.
Zona Waktu
Kode telepon
WIB
0265
DAU Rp 388.577.785
Tutuwuhan Idéntitas
Sato Idéntitas

Situs web resmi:

Kabupatén Pangandaran, nyaéta hiji kabupaten di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Ibu kotana aya di Parigi. Kabupatén ieu wawatesan jeung Kabupatén Ciamis sarta Kota Banjar di kalér, Kabupatén Cilacap di wétan, Samudera Hindia di kidul, sareng Kabupatén Tasikmalaya di kulon.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Mimitina Désa Pananjung Pangandaran dibuka sarta ditempatan ku pamayang ti séké sélér Sunda. Sabab pandatang leuwih milih Pangandaran pikeun tempat dumuk sabab ombak laut nu leutik pikeun nyiar lauk. Di wewengkon ieu biasa pamayang nyimpen parahu nu dina basa Sunda disebut andar. Sanggeus beuki lobana jalma nu daratang, ngaran désa diganti jadi Pangandaran. Pangandaran kawengku ku kecap pangan jeung daran nu hartina pangan nya éta kadaharan sedengkeun daran hartina pandatang. Ku kituna dicindekeun yén Pangandaran boga maksud salaku sumber kadaharan pikeun pandatang. Mangsa baheula désa Pananjung boga sajarah yén baheulana di sisi wewengkon Pananjung boga loba tempat karamat di sababaraha tempat. Pananjung dikiratakeun salaku Pangnanjung-nanjungna sabab lobana nu daratang ka tempat karamat éta.[1]

Mimitina Pananjung mangrupa puseur karajaan sajaman Galuh Pangauban nu puseurna d Putrapinggan nalika abad ka 14 M, sanggeus munculna karajaan Pajajaran di Pakuan Bogor. Ngaran rajana nya éta Prabu Anggalarang nu disebut-sebut salaku tungturunan ti Prabu Haur Kuning raja munggaran Galuh Pangauban. Taun 1922 mangsa panjajahan Walanda ku Y. Everen, Pananjung dijadikeun taman anyar. Di dinya dileupaskeun hiji banténg jalu, tilu sapi bikang jeung sababaraha uncal.[1]

Kacamatan[édit | sunting sumber]

  1. Cigugur
  2. Cijulang
  3. Cimerak
  4. Kalipucang
  5. Langkaplancar
  6. Mangunjaya
  7. Padaherang
  8. Pangandaran
  9. Parigi
  10. Sidamulih

Pariwisata[édit | sunting sumber]

Dasar Hukum Dijieuna Kabupatén Pangandaran[édit | sunting sumber]

  1. Undang-undang Dasar Negara Kesatuan Republik Indonesia Tahun 1945
  2. Undang-undang Nomor 32 Tahun 2004 sakumaha nu geus dirobah ku Undang-undang Nomor 12 Tahun 2008 ngeunaan Pamaréntahan Daérah.
  3. Undang-undang Nomor 12 Tahun 2011 ngeunaan Pembentukan Peraturan Perundang-undangan.
  4. PP Nomor 78 Tahun 2007 ngeunaan Tatacara Pembentukan, Penghapusan dan Penggabungan Daérah.
  5. Perda Propinsi Jawa Barat ngeunaan Pengembangan Wilayah Jawa Barat Bagéan Kidul taun 2010-2029[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b Pangandaran, disungsi kaping 15 April 2015
  2. Firdaus, Enang Muhammad. 2013. Pembentukan Daerah Otonomi Baru Kabupaten Pangandaran Provinsi Jawa Barat. Yogyakarta: UIN Sunan Kalijaga (no publish)
Flag of Indonesia.svg