Kabupatén Bandung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kabupatén Bandung
Lambang Kabupatén Bandung

Lambang Kabupatén Bandung
Locator kabupaten bandung.png

Peta lokasi Kabupatén Bandung
Motto Répéh Rapih Kerta Raharja
Propinsi Jawa Barat
Ibukota Soréang
Lega Wilayah 1.762,39 km²
Kordinat 6°41`-7°19` lintang kidul; 107°22`-108°5` bujur wétan
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
2.943.283 (2006)
1.670 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
31
266 désa
9 kalurahan
Dasar hukum -
Tanggal -
Bupati H. Obar Sobarna
Kode area telepon 022
DAU Rp. -

Situs web resmi: situs kabupatén Bandung

Kabupatén Bandung mangrupakeun hiji kabupatén di Propinsi Jawa Barat, Indonesia. Ibukotana nyaéta Soréang. Kabupatén ieu wawatesan jeung Kabupatén Sumedang di beulah kalér, Kabupatén Garut di beulah wétan kidul, Kota Bandung di beulah kulon kaler, sarta Kabupatén Bandung Kulon di beulah kulon.

Kabupatén Bandung kawengku ku 31 kacamatan, nu kabagi deui kana sababaraha désa jeung kalurahan. Pusat pamaréntahan di Kacamatan Soréang.

Topografi[édit | sunting sumber]

Lolobana wilayah Kabupatén Bandung mangrupakeun pagunungan. Di antara puncak-puncakna nyaéta: Gunung Patuha (2.334 m), Gunung Malabar (2.321 m), sarta Gunung Papandayan (2.262 m) jeung Gunung Guntur (2.249 m), duanana dina wawates jeung Kabupatén Garut.

Waduk Saguling mangrupakeun bendungan panggedéna di kabupatén Bandung.

Sajarah Kabupatén Bandung[édit | sunting sumber]

Kabupaten Bandung wedal ngaliwatan Piagem Sultan Agung Mataram,yaktos dina ping 9 sasih Muharram warsih Alif atawa sami kalawan dinten saptu ping 20 April 1641 Masehi. Bupati kahijina nyaeta Tumenggung Wiraangunangun (1641-1681 M). Ti buktos sajarah kasebat ditetepkeun yen 20 April minangka Dinten Janten Kabupaten Bandung. Kalungguhan bupati saterusna digantikeun ku Tumenggung Nyili lepat saurang putra na. Nanging Nyili henteu lami nyepeng kalungguhan kasebat margi ngiring Sultan Banten. Kalungguhan bupati saterusna dituluykeun ku Tumenggung Ardikusumah,saurang Dalem Tenjolaya (Timbanganten) dina warsih 1681-1704.

Salajengna kalungguhan Bupati Kabupaten Bandung ti R. Ardikusumah dibikeun ka putra na R. Ardisuta anu diangkat warsih 1704 sanggeus Pamarentah Hindia Belanda ngayakeun pasamoan kalawan para bupati se-Priangan di Cirebon. R. Ardisuta (1704-1747) kakoncara kalawan wasta Tumenggung Anggadiredja I sanggeus wafat anjeunna sering disebut Dalem Gordah. minangka gagantina diangkat putra pang kolotna na Demang Hatapradja anu boga gelar Anggadiredja II (1707-1747).

Dina mangsa Pamarentahan Anggadiredja III (1763-1794) Kabupaten Bandung dihijikeun kalawan Timbanganten,sumawonten dina warsih 1786 anjeunna ngasupkeun Batulayang ka jero pamarentahan na. Oge dina mangsa Pamarentahan Adipati Wiranatakusumah II (1794-1829) ieu pisan puseur dayeuh Kabupaten Bandung dipindahkeun ti Karapyak (Dayeuhkolot) ka sisi walungan Cikapundung atawa alun-alun Dayeuh Bandung ayeuna. Pemindahan puseur dayeuh eta luhur dasar parentah ti Gubernur Jenderal Hindia Belanda Daendels ping 25 Mei 1810,kalawan alesan wewengkon anyar kasebat dipeunteun bade mikeun prospek anu mending ka hal mekar wilayah kasebat.

Sanggeus sirah pamarentahan dicepeng ku Bupati Wiranatakusumah IV (1846-1874),puseur dayeuh Kabupaten Bandung ngembang pesat sarta anjeunna dipikawanoh minangka bupati anu progresif. Manehna peletak dasar master plan Kabupaten Bandung,anu disebut Negorij Bandoeng. Warsih 1850 anjeunna ngadegkeun pendopo Kabupaten Bandung sarta Masjid Agung. Saterusna anjeunna memprakarsai pangwangunan Sakola Raja (Atikan Guru) sarta ngadegkeun sakola kanggo para menak (Opleiding School Voor Indische Ambtenaaren). Luhur jasa-jasa na dina ngawangun Kabupaten Bandung di saniskanten widang anjeunna meunangkeun pangajen ti Pamarentah Hindia Belanda mangrupi Bentang Jasa,ku kituna balarea nelahan na kalawan sebutan Dalem Bentang.

Dina mangsa pamarentahan R. Adipati Kusumahdilaga,rel sepur mimiti diwangun,benerna ping 17 Mei 1884. Kalawan asupna rel sepur ieu puseur dayeuh Bandung beuki rame. Nunyicingan na sanes ngan pribumi,bangsa Eropa,sarta Cina oge mimiti cicing di puseur dayeuh,akibat na perekonomian Dayeuh Bandung beuki maju. Sanggeus wafat gagantina diangkat R.A.A. Martanegara,bupati inipun kakoncara minangka perencana dayeuh anu jempolan. Martanegara oge dianggap sanggem ngusikkeun rahayat na kanggo berpartisipasi aktip dina nata wilayah kumuh barobah kaayaan padumukan anu merenah. Dina mangsa pamarentahan R.A.A. Martanegara (1893-1918) ieu atawa benerna dina ping 21 Pebruari 1906,Dayeuh Bandung minangka puseur dayeuh Kabupaten Bandung robih statusna barobah jadi Gementee (Kotamadya).

Periode salajengna Bupati Bandung dijabat ku Aria Wiranatakusumah V (Dalem Haji) anu nyekel kalungguhan salila 2 periode,kahiji warsih 1912-1931 minangka bupati anu ka-12 sarta saterusna warsih 1935-1945 minangka bupati anu ka-14. Dina periode warsih 1931-1935 R.T. Sumadipradja nyekel kalungguhan minangka Bupati ka-13. Selanjutnya bupati ka-15 nyaeta R.T.E. Suriaputra (1945-1947) sarta gagantina nyaeta R.T.M. Wiranatakusumah VI landian Aom Male (1948-1956),saterusna digantian ku R. Apandi Wiriadipura minangka bupati ka-17 anu dijabatnya ngan 1 warsih (1956-1957).

Bupati salajengna nyaeta Letkol. R. Memet Ardiwilaga (1960-1967). Salajengna dina mangsa transisi (Orde Lami ka Orde Anyar) dituluykeun ku Kolonel Masturi. Dina mangsa Pupuhu Kolonel R.H. Lily Sumantri kacatet kajadian peryogi yaktos rencana pemindahan puseur dayeuh Kabupaten Bandung anu semula aya di Kotamadya Bandung ka Wilayah Hukum Kabupaten Bandung,yaktos wewengkon Baleendah. Peletakan batu kahijina dina ping 20 April 1974,yaktos dina wanci Dinten Janten Kabupaten Bandung anu ka-333. Rencana pemindahan puseur dayeuh kasebat nerus dugi kalungguhan bupati dicepeng ku Kolonel R. Sani Lupias Abdurachman (1980-1985).

Luhur wiwaha sacara fisik geografis,wewengkon Baleendah henteu matak bisa kanggo dijadikeun minangka puseur dayeuh kabupaten,mangka sabot kalungguhan bupati dicepeng ku Kolonel H.D. Cherman Affendi (1985-1990),puseur dayeuh Kabupaten Bandung pindah ka lokasi anyar yaktos Kacamatan Soreang. di sisi jalan gede Soreang,benerna di Desa Pamekaran ieu pisan diwangun Pusat Pamarentahan Kabupaten Bandung salega 24 hektar,kalawan mintonkeun arsitektur has gaya Priangan. Pangwangunan perkantoran anu tacan beres sakumna na dituluykeun ku bupati saterusna yaktos Kolonel H.U. Djatipermana,ku kituna pangwangunan kasebat meryogikeun wanci saprak warsih 1990 dugi 1992.

Ping 5 Desember 2000,Kolonel H. Obar Sobarna,S.I.P. kapeto ku DPRD Kabupaten Bandung barobah kaayaan Bupati Bandung kalawan direndengan ku Drs. H. Eliyadi Agraraharja minangka Wawakil Bupati. Saprak eta,Soreang leres-leres dikadudukankeun barobah kaayaan pusat pamarentahan. Dina warsih 2003 sadaya aparat wewengkon,kajabi Dines Pagawean Umum,Dines Perhubungan,Dines Kaberesihan,Kantor BLKD,sarta Kantor Diklat,atos resmi berkantor di kompleks perkantoran Kabupaten Bandung. Dina periode pamarentahan Obar Sobarna,anu kahiji diwangun nyaeta Stadion Olahraga ,nyaeta Stadion Si Jalak Harupat. Stadion ieu mangrupa stadion bertaraf internasional anu barobah kaayaan kareueus balarea Kabupaten Bandung. sajaba ti eta,dumasar aspirasi balarea anu diperkuat ku Ulem-Ulem Nomer 22 warsih 1999,Dayeuh Administratif Cimahi robih status barobah kaayaan kota otonom.

Ping 5 Desember 2005,Obar Sobarna nyekel kalungguhan Bupati Bandung kadua kalina direndengan ku H. Yadi Srimulyadi minangka wawakil bupati,ngaliwatan proses pemilihan langsung. Di mangsa pamarentahan anu kadua ieu,dumasar dinamika balarea sarta dirojong ku kenging panalungtikan sarta pengkajian ti 5 paguron luhur,sacara yuridis terbentuklah Kabupaten Bandung Kulon babarengan kalawan kaluarna Ulem-Ulem Nomer 12 warsih 2007 ngeunaan Pembentukan Kabupaten Bandung Kulon di Propinsi Jawa Barat. puseur dayeuh Kabupaten Bandung Kulon tempatna Kacamatan Ngamprah). Bupati Bandung Kulon mangsa kalungguhan 2008-2013 nyaeta Abubakar.

 t·s·é 

Kabupatén Bandung, Jawa Barat

Lambang Kabupatén Bandung

Kecamatan: Arjasari | Balééndah | Banjaran | Bojongsoang | Cangkuang | Cicaléngka | Cikancung | Ciléngkrang | Cileunyi | Cimaung | Cimenyan | Ciparay | Ciwidéy | Dayeuhkolot | Ibun | Kertasari | Katapang | Kutawaringin | Majalaya | Margaasih | Margahayu | Nagrég | Pacét | Pameungpeuk | Pangaléngan | Paséh | Pasirjambu | Rancabali | Rancaékék | Solokan Jeruk | Soréang