Skandium

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Skandium

Skandium nyaéta salah sahiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Sc jeung nomor atom 21.[1] Skandium mangrupa unsur transisi lemes sarta warnana kapérakan anu mimti kapanggih dina mineral langka ti Skandinavia.[2] Bagéan luar ieu unsur téh bakal robah kakonéng-konéngan atawa beureum ngora mun keuna hawa.[2] Skandium gampang kaoksidasi ku hawa sarta gampang kabeuleum.[2] Ieu unsur ngaréaksi jeung cau pikeun ngawangun gas hidrogén jeung bakal larut kana loba asam.[2] Skandium murni diproduksi ku cara manaskeun skandium fluoride (ScF3) jeung logam kalsium.[2] Skandium jarang kapanggih di alam ku sabab ngan nyangkaruk dina jumlah nu leutik pisan.[2] Skandium biasana ngan kapanggih dina dua macem bijih.[2] Thortveitite nyaéta sumber utama ieu unsur. Produksi skandium dunya diperkirakeun ngan 50 kg per taun ku jumlah cadangan anu teu dipikanyaho sacara pasti.[2] Skandium mangrupa unsur ka-50 pang-ngaleuyana di marcapada jeung sumebar sacara lega di leuwih ti 800 mineral.[2] Ngan kurang leuwih 3% pepelakan anu dianalisis miboga kandungan skandium, éta ogé dina jumlah anu saeutik pisan.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Tabel Periodik (Indonesian Periodic Table)". PTable. Diakses tanggal 3/12/2016. 
  2. a b c d e f g h i j "Skandium (Sc): Fakta, Sifat, Kegunaan & Efek Kesehatannya". Amazine. Diakses tanggal 3/12/2016. 
Nulis.jpg