Préféktur di Jepang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Bagean pamarentahan Jepang
Tingkat wewengkon
Wewengkon (地方 chihō)
Tingkat préféktur
Préféktur (都道府県 todōfuken)
Tingkat subpréféktur
Subpréféktur (支庁 shichō)
Kota metropolitan
(政令指定都市 seirei-shitei-toshi)
Distrik (郡 gun)
Tingkat kota
Kota utama (中核市 chūkaku-shi)
Kota husus (特例市 tokurei-shi)
Kota (市 shi)
Special Wards (特別区 tokubetsu-ku)
Wards (区 ku)
Kacamatan (町 chō / machi)
Desa (村 son / mura)

Préféktur di Jepang nyaeta bagean-nasional sacara hukum, aya 47 préféktur nyaeta : hiji "metropolis" (都 to), Tokyo; hiji "circuit" (道 ), Hokkaidō; dua préféktur urban (府 fu), Osaka jeung Kyoto; sarta 43 perfektur sejen (県 ken). Dina Basa Jepang, ilaharna disebut todōfuken (都道府県). Préféktur nyaeta pamarentahan nu leuwih gede ti kota, kacamatan, jeung desa. Unggal perfektur dipimpin ku gubernur sarta ngabogaan dewan wakil rakyat tunggal.

Sistim nu aya ayeuan ditangtukeun ku Pamarentahan Meiji dina Juli 1871 nu ngaleungitkeun sistim han tur nyieun sistim prefektur (廃藩置県 haihan-chiken). Sanajan mimitina aya leuwih 300 prefektur, saloba dina wilayah han samemehna, jumlana ngurangan jadi 72 dina tengah taun 1871, tur jadi 47 dina taun 1888. Hukum Otonomi Lokal dina taun 1947 mere kakuatan keur prefektur, keur milih gubernur jeung parlemen sorangan.

Dina taun 2003, Perdana Mentri Junichiro Koizumi ngusulkeun pamarentahan konsolidasi prefektur kana kira-kira 10 wewengkon nagara bagean. Rencana ieu sangkan unggal wewengkon ngabogaan otonomi leuwih gede tinimbang prefektur.

Dina Hukum Otonomi Lokal, unggal préféktur dibagi kana sub bagean kota (市 shi) jeung wilayah (郡 gun). Unggal wilayah saterusna dibagi kana kacamatan (町 chō atawa machi) sarta desa (村 son atawa mura). Hokkaido ngabogaan 14 subpréféktur sarta kantor cabang (支庁 shichō) préféktur. Sababaraha prefektur sejen oge boga kantor cabang keur mantuan fungsi administrasi di luar ibukota.

Tipe Préféktur[édit | sunting sumber]

Bagean Jepang dina taun 1855

To, , fu, jeung ken dibedakeun dumasar kana alesan sajarahna. Mimiti taun 1947, taya beda administrasi antara opat tipe ieu. Ilahar perfektur disebut ku ngaranna wungkul teu make ahiran iwal ti Hokkaido. Sanajan kitu, ahiran dipake keur ngabedakeun antara ngaran perfektur jeung kota mun duanana sarua. Upamana, Gifu-ken keur ngaran perfekturna, jeung Gifu-shi kota panggedena.

Fu (Osaka/Kyoto) jeung Ken[édit | sunting sumber]

Dina periode Edo, bakufu nyieun aturan zona bugyō (奉行支配地) sabudureun salapan kota gede di Jepang, jeung 302 aturan zona kacamatan (郡代支配地) keur nu sejenna. Basa pamarentahan Meiji mimiti nyieun sistim perfektur dina taun 1868, taun mimiti era Meiji, salapan zona bugyō tadi jadi fu, zona kacamatan jeung nu teu kaasup zona bugyo jadi ken: saterusna, dina taun 1871 pamarentahn nyieun Tokyo, Osaka, jeung Kyoto jadi fu, sedengkeun fu sejenna jadi ken. Salila Perang Dunya Kadua, dina 1943, Tokyo jadi to, hiji tipe anyar tina pseudo-préféktur (tempo di handap).

Samemeh Perang Dunya Kadua, aya hukum nu beda dipake antara fu jeung ken, tapi beda ieu dileungitkeun sanggeus perang, jeung dua tipe perfektuer ngabogaan fungsi nu sarua. Hasilna, dina Basa Inggirs teu ilahar ngabedakeun antara fu jeung ken, duanana disebut "perfektur."

Hokkaidō[édit | sunting sumber]

Watesan (sirkuit) aslina dipake keur wewengkon di Jepang, saperti Tokaidō jeung Saikaidō, tur sababaraha propinsi. Ditulis make Kanji keur "jalan" jeung mimiti dipake ku Kaisar Temmu.

Hokkaidō, nu dipake nepi ka kiwari, lain salah sahiji tina tujuh nu asli (dimimitian Ezo dina era pre-modern). Ngaran ieu dipercaya aslina tina Matsuura Takeshiro, salah saurang eksplorer Jepang. Hokkaido henteu sarua persis jeung klasifikasi nu aya, anyar dijeun keur kaperluan eta.

Pamarentahan Meiji asalna ngajadikeun Hokkaido salaku "Settlement Envoyship" (開拓使 kaitakushi), sarta dibagi kana tilu prefektur (Sapporo, Hakodate, jeung Nemuro). Saterusna dihijikeun jadi prefektur Hokkaidō dina taun 1886. Ahiran -ken teu pernah ditambahkeun kana ngaranna, mangka kitu ahiran -dō hartina "prefektur."

Basa Hokkaido ngahiji, sarana transportasi di pulo masih keneh kurang, mangka prefektur dibagi kana sababaraha "sub-prefectures" (支庁 shichō) keur wawakil administrasi prefektur tur kontrol pangwangunan di ieu pulo. Sub-prefektur ieu masih keneh aya nepi ka kiwari, sanajan teu ngabobaan kakuatan saperi samemeh jeung salila Perang Dunya II: ayeuna sub-prefektur ieu ngurus administrasi tur fungsi birokrasi.

"Prefektur Hokkaido", sebutan sacara teknis, watesan nu teu dipake, sanajan kadangkala dipake keur ngabedakeun pamarentahan jeung ngaran pulo. Pamarentahan sorangan leuwih remen nyebutn "Pamarentahan Hokkaido" tinimbang "Pamarentah Prefektut Hokkaido."

Ayeuna, Hokkaido populasina pangsaeutikna tina opat pulo utama Jepang. Kota panggedena jeung ibukotana nyaeta Sapporo, nomor genep panggedena di Jepang. Kota sejenna nyaeta Hakodate.

Tokyo-to[édit | sunting sumber]

Ngan hiji to di Jepang nyaeta Tokyo. Nuturkeun sistim han nu dipupus, Tokyo-fu (préféktur urban saperti Kyoto jeung Osaka) ngalingkup sajumlah kota, nu panggedena nyaeta Kota Tokyo. Kota Tokyo City dibagi 15 kota husus.

Dina 1943, Kota Tokyo dileungitkeun, Tokyo-fu jadi Tokyo-to, sarat kota husus Tokyo jadi 23 kota husus, ngabogaan kakuasaan langsung ka pamarentahan perfektur, milih wakil rakyat (kugikai) jeung walikota (kucho) sorangan. Sababaraha desa jeung kacamatan sabudureun Kota Tokyo robah jadi kota husus, jadi jumlah sakalah kota husus aya 35.

Alasan keur reorganisasi ieu nyaeta konsolidasi administrasi wewengkin sabudureun ibukota ku ngurangan tingkat kakawasaan di Tokyo. Pamarentah pusat hayang ngabogaan kontrol nu leuwih kuat ku ngingali kaayaan Jepang dina Perang Dunya II sarta kamungkinan kaayaan gawat di ibukota.

Sanggeus perang, Jepang maksa ngamisahkeun Tokyo deui, nuturkeun watesan umum demokrasi dina Deklarasi Potsdam. Loba karakter pamarentahan husus Tokyo nu leungit salila periode ieu, sarta loba kota husus nu jadi kotamadya nuturkeun sabudeureunna. Sacara administratif, ayeuna kota husus ampir teu bisa dibedakeun jeung kotamadya sejen.

Reformasi paska perang ngarobah peta Tokyo sacara jelas. Dina taun 1947, 35 kota husus direorganisasi kana 23 kota husus, sabab loba nu palastra salila di boman, sarta nu ninggalkeun kota, sarta loba lalaki nu milu wajib militer teu balik deui.

Aya sababaraha watesan antara Tokyo jeung perfektur sejen: upamana, pulisi jeung pemadaman kebakaran disebut chō (庁) keur ngaganti honbu (本部). Sanajan kitu, aya sababaraha beda antara Tokyo-to jeung prefektur sejen nyaeta administrator Tokyo sarua jeung kota. Ayeuna, saprak kota husus ngabogaan tingkat nu sarua bebasna jeung kota-kota Jepang, beda administrasi antara Tokyo jeung perfektur sejen ampir euweuh (tempo 23 kota husus keur leuwih jelas).

Pamarentah Jepang masih make istilah Tokyo-to keur "Tokyo Metropolis" dina sakabeh kaperluan, sarta pamarentahan sacara resmi disebut "Pamarentahan Metropolitan Tokyo." Sanajan kitu, sababaraha urang masih nyebut Tokyo-to "Prefektur Tokyo " dina Basa Inggris.

Runtuyan Préféktur[édit | sunting sumber]

Runtuyan préféktur dumasar kana ISO[édit | sunting sumber]

Peta préféktur di Jepang dina runtuyan ISO 3166-2:JP.

Ti kaler ka kidul (runtuyan dina nomer ISO 3166-2:JP), préféktur di Jepang nyaeta:

1. Hokkaido
2. Aomori
3. Iwate
4. Miyagi
5. Akita
6. Yamagata
7. Fukushima
8. Ibaraki
9. Tochigi
10. Gunma
11. Saitama
12. Chiba
13. Tokyo
14. Kanagawa
15. Niigata
16. Toyama

17. Ishikawa
18. Fukui
19. Yamanashi
20. Nagano
21. Gifu
22. Shizuoka
23. Aichi
24. Mie
25. Shiga
26. Kyoto
27. Osaka
28. Hyogo
29. Nara
30. Wakayama
31. Tottori
32. Shimane

33. Okayama
34. Hiroshima
35. Yamaguchi
36. Tokushima
37. Kagawa
38. Ehime
39. Kochi
40. Fukuoka
41. Saga
42. Nagasaki
43. Kumamoto
44. Oita
45. Miyazaki
46. Kagoshima
47. Okinawa

Karafuto, bagean ti kapuloan Sakhalin kaleruen Hokkaido (teu katembong dina peta), bagean ti Jepang nepi ti taun 1907 nepi ka Perang Dunya Kadua. Ayeuna asup ka Russia, tapi sabagean masyarakat Jepang masih ngaku Karafuto bagean ti Jepang.

Dumasar kana runtuyan alpabet[édit | sunting sumber]

Préféktur Basa Jepang Ibukota Regions and Prefectures of Japan 2.png
Daérah
Pulo Populasi¹ Area² Kapadétan³ Distr. Municip. ISO
Bandéra Aichi Prefecture Aichi 愛知県 Nagoya Chūbu Honshū 7,043,235 5,153.81 1,366 15 88 JP-23
Bandéra Akita Prefecture Akita 秋田県 Akita Tōhoku Honshū 1,189,215 11,612.11 102 8 29 JP-05
Bandéra Aomori Prefecture Aomori 青森県 Aomori Tōhoku Honshū 1,475,635 9,606.26 154 8 61 JP-02
Bandéra Chiba Prefecture Chiba 千葉県 Chiba Kantō Honshū 5,926,349 5,156.15 1,149 9 80 JP-12
Bandéra Ehime Prefecture Ehime 愛媛県 Matsuyama Shikoku Shikoku 1,493,126 5,676.44 263 7 28 JP-38
Bandéra Fukui Prefecture Fukui 福井県 Fukui Chūbu Honshū 828,960 4,188.76 198 10 29 JP-18
Bandéra Fukuoka Prefecture Fukuoka 福岡県 Fukuoka Kyūshū Kyūshū 5,015,666 4,971.01 1,009 17 91 JP-40
Bandéra Fukushima Prefecture Fukushima 福島県 Fukushima Tōhoku Honshū 2,126,998 13,782.54 154 14 85 JP-07
Bandéra Préféktur Gifu Gifu 岐阜県 Gifu Chūbu Honshū 2,107,687 10,598.18 199 11 49 JP-21
Gunma 群馬県 Maebashi Kantō Honshū 2,024,820 6,363.16 318 12 61 JP-10
Hiroshima 広島県 Hiroshima Chūgoku Honshū 2,878,949 8,476.95 340 10 37 JP-34
Hokkaido 北海道 Sapporo Hokkaidō Hokkaidō 5,682,950 83,452.47 68 66 207 JP-01
Hyōgo 兵庫県 Kobe Kansai Honshū 5,550,742 8,392.42 661 13 60 JP-28
Ibaraki 茨城県 Mito Kantō Honshū 2,985,424 6,095.62 490 13 61 JP-08
Ishikawa 石川県 Kanazawa Chūbu Honshū 1,180,935 4,185.32 282 7 25 JP-17
Iwate 岩手県 Morioka Tōhoku Honshū 1,416,198 15,278.51 93 12 46 JP-03
Kagawa 香川県 Takamatsu Shikoku Shikoku 1,022,843 1,861.70 549 5 17 JP-37
Kagoshima 鹿児島県 Kagoshima Kyūshū Kyūshū 1,786,214 9,132.42 196 11 49 JP-46
Kanagawa 神奈川県 Yokohama Kantō Honshū 8,489,932 2,415.42 3,515 7 35 JP-14
Kochi 高知県 Kochi Shikoku Shikoku 813,980 7,104.70 115 6 35 JP-39
Kumamoto 熊本県 Kumamoto Kyūshū Kyūshū 1,859,451 6,908.45 269 10 48 JP-43
Kyoto 京都府 Kyoto Kansai Honshū 2,644,331 4,612.93 573 6 28 JP-26
Mie 三重県 Tsu Kansai Honshū 1,857,365 5760.72 322 7 29 JP-24
Miyagi 宮城県 Sendai Tōhoku Honshū 2,365,204 6,861.51 325 10 36 JP-04
Miyazaki 宮崎県 Miyazaki Kyūshū Kyūshū 1,170,023 6,684.67 175 8 30 JP-45
Nagano 長野県 Nagano Chūbu Honshū 2,214,409 12,598.48 163 16 120 JP-20
Nagasaki 長崎県 Nagasaki Kyūshū Kyūshū 1,516,536 4,092.80 371 9 79 JP-42
Nara 奈良県 Nara Kansai Honshū 1,442,862 3,691.09 391 8 47 JP-29
Niigata 新潟県 Niigata Chūbu Honshū 2,475,724 12,582.37 197 16 111 JP-15
Ōita 大分県 Ōita Kyūshū Kyūshū 1,221,128 5,804.24 210 12 58 JP-44
Okayama 岡山県 Okayama Chūgoku Honshū 1,950,656 7,008.63 278 18 78 JP-33
Okinawa 沖縄県 Naha Kyūshū Ryūkyū
Islands
1,318,281 2,271.30 580 5 41 JP-47
Osaka 大阪府 Osaka Kansai Honshū 8,804,806 1,893.18 4,652 5 44 JP-27
Saga 佐賀県 Saga Kyūshū Kyūshū 876,664 2,439.23 359 8 49 JP-41
Saitama 埼玉県 Saitama Kantō Honshū 6,938,004 3,767.09 1,827 9 90 JP-11
Shiga 滋賀県 Otsu Kansai Honshū 1,342,811 4,017.36 334 11 50 JP-25
Shimane 島根県 Matsue Chūgoku Honshū 761,499 6,707.32 114 12 59 JP-32
Shizuoka 静岡県 Shizuoka Chūbu Honshū 3,767,427 7,328.61 484 12 74 JP-22
Tochigi 栃木県 Utsunomiya Kantō Honshū 2,004,787 6,408.28 313 7 33 JP-09
Tokushima 徳島県 Tokushima Shikoku Shikoku 823,997 4,145.26 199 10 50 JP-36
Tokyo 東京都 Shinjuku Kantō Honshū 12,059,237 2,187.08 5,514 1 39 JP-13
Tottori 鳥取県 Tottori Chūgoku Honshū 613,229 3,507.19 175 6 39 JP-31
Toyama 富山県 Toyama Chūbu Honshū 1,120,843 4,247.22 264 6 27 JP-16
Wakayama 和歌山県 Wakayama Kansai Honshū 1,069,839 4,725.55 226 7 50 JP-30
Yamagata 山形県 Yamagata Tōhoku Honshū 1,244,040 9,323.34 133 9 44 JP-06
Yamaguchi 山口県 Yamaguchi Chūgoku Honshū 1,528,107 6,110.76 250 11 56 JP-35
Yamanashi 山梨県 Kofu Chūbu Honshū 888,170 4,465.37 199 8 64 JP-19

Catetan: ¹ data taun 2000; ² km²; ³ per km²

Peta[édit | sunting sumber]

Regions and Prefectures of Japan 2.png


Tempo oge[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]