Nagoya, Aichi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Nagoya
名古屋市
Lokasi Nagoya
Nagoya aya di Aichi, Jepang.
Lokasi
Nagara Jepang
Wewengkon Chūbu
Préfektur Aichi
Karakter fisik
Area 326,45 km² (126 sq mi)
Populasi (as of September 1, 2007)
     Total 2.236.000
     Kapadetan Citakan:PD km2 to sq mi
Lokasi 35°11′N 136°54′E
Lambang
Tangkal Camphor laurel
(Cinnamomum camphora)
Kembang Lilium
Symbol of Nagoya
Lambang Nagoya
Kantor Pamarentahan Nagoya
Walikota Takehisa Matsubara
Alamat 〒460-0001
3-1-1 Sannomaru, Naka-ku, Nagoya-shi, Aichi-ken
Nomer telpon 052-972-2017
Ramatloka resmi: Kota Nagoya

Nagoya (名古屋市 nagoya-shi?) kota kaopat panggedena (kota metropolitan katilu panggedena) jeung kota sejahtera nomer tilu di Jepang. Ayana di basisir Pasipik Wewengkon Chūbu di tengah Pulo Honshū, tur ibukota Préféktur Aichi.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Nagoya ngadeg dina 1 Oktober, 1889, sarta diresmikeun dina tanggal 1 Séptémber, 1956 ku pamarentahan ordinansi. Sacar sajarah, ngaran ieu kota 那古野 atawa 名護屋 (dibacana Nagoya), jeung ayana antara Kyoto jeung Tokyo, sarta sacara sajarah oge dipikanyaho salaku "ibukota tengah" (中京 Chūkyō?).

Wisata[édit | sunting sumber]

Tempat wisata nu kawentar di Nagoya nyaeta Kastil Nagoya (名古屋城 Nagoya-jō?) jeung Kuil Atsuta (熱田神宮 Atsuta Jingū?).

Kastil Nagoya Nagoya jō diwangun dina taun 1612. Sanajan ngalaman kaduruk salila Perang Dunya Kadua, kastil diomean dina taun 1959, tur aya sababaraha tambahan anyar saperti tangga naek. Nagoya-jō kawentar ku dua nu luar biasa nyaeta Golden Orca (金の鯱 Kin no Shachihoko?) dina hateupna. Ieu oge ilahar dipake keur lambang Nagoya.

Atsuta jingū ngarupakeun kuil keramat kadua di Jepang, ngabadikeun pedang keramat Kusanagi (草薙神剣 Kusanagi no mitsurugi?) salah sahiji tina tilu tanda kaisar Jepang. Kurang leuwih aya 70 festival dina sataun jeung loba nu ngadatangan unggal taunna. Kuil ieu ngabogaan 4000 paninggalan sajarah nu ngagambarkeun salila 2000 taun sajarahna.

Atraksi model nyaeta Munara TV Nagoya jeung Munara JR Central di Stasion Nagoya.

Kota husus[édit | sunting sumber]

Nagoya ngabagoaan 16 wards (ku ?):

Demografi[édit | sunting sumber]

Dina taun 2003, jumlah pendudukna kira-kira 2,190,549 jeung karapetanna 6,710.21 uran per km². Total legana is 326.45 km². Salaku daerah metropolitan ngalegaan kaasup ka préféktur Mie jeung Gifu, nu total jumlah pendudukna kira-kira 9 juta, sahandapeun Osaka jeung Tokyo.

Transportasi[édit | sunting sumber]

Panto asup ka Stasion Subway Shiyakusho

Nagoya dilayanan ku Bandara International Centrair Chubu (NGO) di kota Tokoname jeung Bandara Nagoya (Bandara Komaki) (NKM) di kota Komaki jeung Kasugai. Dina 17 Pébruari 2005, sakabeh penerbangan komersial ti Bandara Nagoya (iwal ti nu dioperasikeun ku J-Air) dipindahkeun ka Centrair. Bandara Nagoya ayeuna dipake keur fasilitas general aviation jeung airbase.

Stasion Nagoya, dumasar kana legana kaasup stasion kareta panglegana, didinya aya Tōkaidō Shinkansen, Jalur Utama Tōkaidō, jeung Jalur Utama Chūō, salian ti nu sejenna. Nagoya Railroad jeung Kinki Nippon Electric Railway mere layanan regional di Tokai jeung Wewengkon Kansai. Nagoya oge ngabogaan kareta bawah taneuh.

Ekonomi[édit | sunting sumber]

Poto udara Nagoya

Sejenna[édit | sunting sumber]

Nagoya oge ngaran kota di Pulo Batam, Propinsi Kapuloan Riau, Indonesia

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Nagoya, Aichi di Wikivoyage


Shadow picture of Aichi Prefecture Préféktur Aichi
Kota-kota
Aisai | Anjō | Chiryū | Chita | Gamagōri | Handa | Hekinan | Ichinomiya | Inazawa | Inuyama | Iwakura | Kariya | Kasugai | Kitanagoya | Kiyosu | Komaki | Kōnan | Nagoya (capital) | Nishio | Nisshin | Okazaki | Ōbu | Owariasahi | Seto | Shinshiro | Tahara | Takahama | Tokoname | Tōkai | Toyoake | Toyohashi | Toyokawa | Toyota | Tsushima | Yatomi
Distrik-distrik
Aichi | Ama | Chita | Hazu | Hoi | Kitashitara | Nishikamo | Nishikasugai | Niwa | Nukata
  Tempo oge: Kacamatan jeung desa di unggal distrik edit