Azawad

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Azawad
ⴰⵣⴰⵓⴷ
أزواد
Nagara tanpa pangakuan kadaulatan

2012

Bandéra Azawad

Bandéta

Ibu kota Timbuktu (de jure)
Gao (saheulaan)
Basa Tuareg · Songhay · Fula
Arab Hassānīya
Perancis
Pamaréntahan Déwan Transisi Nagara Azawad
(Conseil de Transition de l'Etat de l'Azawad, CTEA)
Présidén
 - 2012 Bilal Ag Acherif
Wakil Présidén
 - 2012 Mahamadou Djeri Maïga
Jaman Konflik Mali Kalér
 - Proklamasi 6 April 2012
 - Patempuran Gao 27 Juni 2012
 - Ansongo labuh 12 Juli 2012
Peta Azawad, sakumaha diklaim ku MNLA: wewengkon kalawan mayoritas Tuareg ditandaan ku titik kulawu kolot, di kulon utamina dieusian ku Moor, di kidul ku masarakat Sub-Sahara.

Azawad, kawanoh ogé salaku Nagara Merdika Azawad[1] (Tuareg: ⴰⵣⴰⵓⴷ, Azawd; Basa Arab: دولة أزواد المستقلة[2], Dawlat Azawād al-Mustaqillah; Basa Prancis: État indépendant de l’Azawad[1]), nyaéta hiji wewengkon di Mali beulah kalér sarta ogé urut nagara nu teu diakuan, proklamasi kamerdikaan Azawad sacara sapihak dinyatakeun ku Gerakan Nasional Pangbébasan Azawad (MNLA) dina 2012 sanggeus hiji Pamberontakan Tuareg nyandak Tentara Mali kaluar ti wewengkon ieu. Azawad, sakumaha diklaim ku MNLA, ngawengku région Timbuktu, Kidal, Gao, jeung sabagian ti Région Mopti,[3] mibanda kira-kira 60 persén ti total wewengkon Mali. Azawad wawatesan jeung Burkina Faso di kidul, Mauritania di kulon jeung kalér-kulon, Aljazair di kalér jeung kalér-wétan, sarta Niger di wétan jeung tenggara, sareng Mali di kidul-kulon. Gao nyaéta kota panggedéna jeung ibu kota saheulaan,[4] samentawis Timbuktu mangrupa kota nu pangedéna kadua, sarta diniatkeun pikeun jadi ibu kota permanén.

Citakan:Contains Tifinagh text

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

Pustaka[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Gnome-globe.svg