Stasion Kebumén

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Kebumén
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun KM.png
  • Singgetan: KM
  • Nomor: 2028
Stasiun Kebumen 2019.jpg
Stasion Kebumén ditempo ti hareup
Lokasi
PropinsiJawa Tengah
KabupaténKebumén
KacamatanKebumén
DésaPanjer
AlamatJalan Stasion Kebumén
Kodeu pos54312
Koordinat7°40′55″S 109°39′44″E / 7.6818807°S 109.662137°E / -7.6818807; 109.662137Koordinat: 7°40′55″S 109°39′44″E / 7.6818807°S 109.662137°E / -7.6818807; 109.662137
Sajarah
Dibuka16 Juli 1887[1]
Ngaran saméméhnaStasiun Station Keboemen
Operator kahijiStaatsspoorwegen Oosterlijnen
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi V Purwokerto
Kelas stasion[2]I
Tingkat kaluhuran+21 m
Perenahna[3]km 450+732 lintas Bogor-Bandung-Banjar-Kutoarjo-Yogyakarta
LayananArgo Wilis, Argo Lawu, Argo Dwipangga, Gajayana (régulér & fakultatif), Bima (arah Jakarta), Turangga (arah Jakarta), Taksaka (iwal ti jadwal peuting arah Yogyakarta), Mutiara Selatan (arah Jakarta), Malabar, Singasari, Gaya Baru Malam Selatan, Ranggajati, Wijayakusuma, Anjasmoro (arah Jakarta), Mataram, Fajar Utama YK (arah Yogyakarta), Senja Utama YK, Bogowonto (arah Yogyakarta), Gajah Wong, Sawunggalih (régulér & fakultatif), Lodaya (régulér & tambahan), Joglosemarkerto, Logawa, Jayakarta (arah Surabaya), Jaka Tingkir (arah Solo), Kahuripan (arah Bandung), Pasundan (régulér & tambahan), Bengawan (arah Jakarta), Progo, Kutojaya Utara (régulér & tambahan), Kutojaya Selatan (régulér & tambahan), Bandara YIA, jeung Parcel ONS
Pamesenan tikétSistem tikét online, ngalayanan pamesenan langsung sarta parobahan/pabolayan jadwal kaberangkatan di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur5
  • Jalur 2: sepur lempeng jalur ganda arah Kroya
  • Jalur 3: sepur lempeng jalur ganda arah Kutoarjo
Jumlah péron4 (hiji péron sisi anu rada jangkung, dua péron pulo anu jangkung sarta hiji péron pulo anu rada jangkung)
Gaya arsitékturIndische Empire
Tipeu pasinyalanÉléktrik tipeu Westinghouse Rail Systems' Train Radio and Advanced Control (Westrace)[4]
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Ya Aréa ngaroko: Aya
Fasilitas difabel: Aya Toilét: Aya
Aréa komérsial: Aya Boarding pass: Aya
Layanan pelanggan: Aya Galéri ATM: Aya
Parkir sapédah: Aya Tempat ibadah: Aya
Fasilitas kasehatan: Aya


Catetan suku: [5]

Stasion Kebumén (KM) nyaéta stasion karéta api kelas I anu perenahna di Panjer, Kebumén, Kebumén. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +21 méter ieu aya di Daérah Operasi V Purwokerto. Stasion ieu mangrupa stasion panggedéna di Kabupatén Kebumén sarta aya di deukeut puseur Kota Kebumén.

Jarak antara Terminal Kebumén jeung ieu stasion kawilang lumayan jauh. Lokasina deukeut jeung Markas Kodim 0709 Kebumén jeung RSUD Kebumén lama, Stasion ieu jarakna 1,4 km kiduleun Tugu Lawet Kebumén.

Stasion ieu baheulana boga lima jalur karéta api kalawan jalur 2 anu jadi sepur lempengna, tapi di taun 2014, jalur 4 jeung 5 dibongkar ku sabab masih kénéh maké rél ukuran leutik, anu matak ngan jalur 1–3 anu masih aktip. Baheula jalur 5 kahubung jeung sasak timbang di wétaneun émplasemén anu kiwari jadi cagar budaya. Di dieu aya ogé pacabangan rél ka Walungan Luk Ulo anu baheulana dipaké pikeun ngakut keusik, ngan ayuena jalurna geus teu aktip.[5]

Patali jeung pangwangunan jalur ganda kidul Jawa, stasion ieu dirombak gedé-gedéan, di antarana ngagenti tata letak jalur karéta api, manjangkeun hateup overkapping, sarta ngajangkungkeun péron. Wangunan lama stasion ieu bakal tetep dipertahankeun ku sabab jandéla krepyak di hareupeun stasion, masih kénéh asli.[6][7]

Pas di hareupeun stasion ieu aya kompléks pabrik minyak sawit Mexolie (Maatschappij tot Exploitatie van Oliefabriek) anu ayeuna geus dijadikeun hotél jeung réstoran.[8] Salaku stasion panggedéna di Kabupaten Kebumén, ampir kabéh karéta api anu ngalliwatan jalur kidul Pulau Jawa eureun di stasion ieu.

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

Panumpang[édit | édit sumber]

Kelas éksekutip[édit | édit sumber]

Kelas campuran[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC prémium[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC plus[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC[édit | édit sumber]

KA bandara[édit | édit sumber]

KA Bandara YIA, jurusan Yogyakarta

Barang[édit | édit sumber]

Parcel ONS (over-night service), jurusan Surabaya liwat Yogyakarta-Madiun-Jombang jeung jurusan:

Perewis jeung pasusulan[édit | édit sumber]

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di Stasion Kebumén per 1 April 2020 (révisi Gapeka 2019).

No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
293 Kahuripan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 00.28 00.34
76 Gajayana Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa & Luxury 00.32 00.36
107 Malabar Jakarta Pasar Senén (PSE) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 01.04 01.10
160 Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 01.08 01.12
148 Senja Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) 01.30 01.32
126/123 Wijayakusuma Cilacap (CP) 01.45 01.54
164 Lodaya Solo Balapan (SLO) 01.50 01.52
106/103 Mutiara Selatan Jakarta Gambir (GMR) liwat Bandung Hall (BD) 02.12 02.18
108 Malabar Malang Kotabaru (ML) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 02.39 02.43
8 Argo Lawu Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo & Luxury 03.08 03.11
140 Mataram Éksekutip & Bisnis 03.27 03.29
127 Anjasmoro Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 03.42 03.48
142 Bogowonto Yogyakarta Lempuyangan (LPN) 04.28 04.32
332 Kutojaya Selatan Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC 05.05 05.07
308 Progo Yogyakarta Lempuyangan (LPN) 05.17 05.19
298/299 Logawa Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Bisnis & Ékonomi AC 06.54 07.02
157 Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 07.24 07.27
199/200/201 Joglosemarkerto Tegal (TG) nyambung ka Solo Balapan (SLO)-Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 09.00 09.02
120B/121A Ranggajati Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Éksekutip & Bisnis 09.22 09.24
161 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 09.42 09.44
331 Kutojaya Selatan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 10.00 10.03
801 KA Bandara YIA Kebumén (KM) Éksekutip Bandara 10.10 -
83 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury 10.21 10.23
802 KA Bandara YIA Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Bandara - 10.25
7 Argo Lawu Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Luxury 10.48 10.50
139 Mataram Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Bisnis 11.09 11.11
295 Pasundan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 12.09 12.15
260 Kutojaya Utara Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Prémium 13.01 13.10
1 Argo Wilis Jakarta Gambir (GMR) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo 13.05 13.07
144 Gajah Wong Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 13.33 13.35
162 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 13.44 13.46
146 Fajar Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) 14.01 14.03
10 Argo Dwipangga Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo & Luxury 14.13 14.16
193/194/195 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) nyambung ka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 14.35 14.37
2 Argo Wilis Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Argo 14.52 15.00
109 Singasari Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 14.58 15.02
158 Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 15.32 15.34
84 Taksaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa & Luxury 15.44 15.47
122/119 Ranggajati Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip & Bisnis 16.26 16.28
124/125 Wijayakusuma Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Banyuwangi Ketapang (KTG) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 16.46 16.52
307 Progo Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 16.50 17.00
803 KA Bandara YIA Kebumén (KM) Éksekutip Bandara 17.19 -
296 Pasundan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 17.27 17.33
259 Kutojaya Utara Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium 17.31 17.35
804 KA Bandara YIA Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Bandara - 17.40
112 Gaya Baru Malam Selatan Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 17.55 17.58
300/297 Logawa Purwokerto (PWT) Bisnis & Ékonomi AC 18.11 18.13
111 Gaya Baru Malam Selatan Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 18.32 18.36
254 Jayakarta Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC Prémium 19.02 19.08
159 Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 19.25 19.27
110 Singasari Blitar (BL) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 19.44 19.50
143 Gajah Wong Jakarta Pasar Senén (PSE) 19.48 19.52
147 Senja Utama YK Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 20.35 20.38
163 Lodaya Bandung Hall (BD) 21.23 21.25
75 Gajayana Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury 21.40 21.43
9 Argo Dwipangga Éksekutip Argo & Luxury 22.03 22.05
85 Taksaka Éksekutip Satwa & Luxury 22.20 22.23
77 Turangga Jakarta Gambir (GMR) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip Satwa 22.43 22.56
258 Jaka Tingkir Solo Purwosari (PWS) Ékonomi AC Plus 22.54 22.58
305 Bengawan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 23.11 23.13
74/71 Bima Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 23.20 23.32
  • KA Tambahan (beroperasi nalika usum lebaran jeung natal-pabaru; kadang ogé pas poé peré nasional atawa tungtung minggu anu tangtu)
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
7010 Lodaya Tambahan Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Bisnis 01.01 01.07
91F Gajayana Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 04.24 04.30
92F Malang Kotabaru (ML) 06.17 06.23
270F Kutojaya Utara Fakultatif Kutoarjo (KTA) Bisnis & Ékonomi AC Plus 07.45 07.47
7009 Lodaya Tambahan Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 09.17 09.19
269F Kutojaya Utara Fakultatif Jakarta Pasar Senén (PSE) Bisnis & Ékonomi AC Plus 11.34 11.36
236F Sawunggalih Fakultatif Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Plus 16.57 17.06
235F Jakarta Pasar Senén (PSE) 22.30 22.33

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Codingest (2019-11-16). "Stasion Kebumén, Masa Lalu dan Masa Kini - iniKebumén". iniKebumén.net. Diakses tanggal 2019-12-19. 
  2. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  3. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  4. Susanti, D.M. (Januari 2008). Kajian atas Pengelolaan Pengetahuan dalam Pengoperasian Teknologi Persinyalan Karéta Api (Studi Kasus Daop 2 Bandung) (S2). Program Magister Studi Pembangunan, Sekolah Arsitektur, Pengembangan, dan Perencanaan Kebijakan, Institut Teknologi Bandung. 
  5. a b Prasetya, S. (2014). "Kebumén (KM): Memiliki Aset Heritage Jembatan Timbang". Majalah KA 96: 14. 
  6. Codingest (2019-12-10). "Jalur Rel Ganda Jombang-Cirebon Rampung Akhir 2020 - inilahkoran". Inilahkoran.com. Diakses tanggal 2019-12-15. 
  7. "Jalur Ganda KA Jateng Selatan Ditarget Selesai April 2020". Republika Online. 2019-12-10. Diakses tanggal 2019-12-15. 
  8. "Tarif Bersaing, Ini Deretan Hotel Paling Dekat dengan Stasion Kebumén – Penginapan.net 2019" (dalam id-ID). Diakses tanggal 2019-12-15. 

Tutumbu luar[édit | édit sumber]

(id) Ramatloka resmi KAI jeung jadwal karéta api taun 2019

Jalur karéta api Kroya-Kutoarjo
Stasion saméméhna:
Stasion Soka
Stasion saenggeusna:
Stasion Wonosari
Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan