Stasion Gombong

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Gombong
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun GB.png
  • Singgetan: GB
  • Nomor: 2024
Emplasemen GB 2020.jpg
Émplasemén Stasion Gombong, 2020
Lokasi
PropinsiJawa Tengah
KabupaténKebumén
KacamatanGombong
DésaWonokriyo
AlamatJalan Stasion Gombong
Kodeu pos54412
Koordinat7°36′39″S 109°30′28″E / 7.610921°S 109.507768°E / -7.610921; 109.507768Koordinat: 7°36′39″S 109°30′28″E / 7.610921°S 109.507768°E / -7.610921; 109.507768
Sajarah
Dibuka21 Juli 1887
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi V Purwokerto
Kelas stasion[1]I
Tingkat kaluhuran+18 m
Perenahna[2]km 431+265 lintas Bogor-Bandung-Banjar-Kutoarjo-Yogyakarta
LayananArgo Dwipangga Fakultatif (arah Jakarta), Bima (arah Surabaya-Malang), Gajayana (fakultatif arah Jakarta & régulér arah Malang), Mutiara Selatan (arah Jakarta), Malabar (arah Malang), Singasari, Gaya Baru Malam Selatan, Ranggajati, Wijayakusuma, Mataram (arah Jakarta), Bogowonto, Gajah Wong (arah Jakarta), Fajar Utama YK (arah Yogyakarta), Senja Utama YK, Sawunggalih (régulér & fakultatif), Lodaya, Joglosemarkerto, Logawa, Jayakarta, Jaka Tingkir, Kutojaya Utara (régulér & fakultatif), Kahuripan (arah Blitar), Pasundan (arah Surabaya), Bengawan, Progo, jeung Kutojaya Selatan
Pamesenan tikétSistem tikét online, ngalayanan pamesenan langsung di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur5 (jalur 2: sepur lempeng)
Jumlah péron5 (hiji péron sisi anu pendék, tilu péron pulo anu pendék, sarta hiji péron sisi gudang anu jangkung)
Tipeu pasinyalanÉléktrik tipeu Westinghouse Rail Systems' Train Radio and Advanced Control (Westrace)[3]
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya
Toilét: Aya
Boarding pass: Aya
Catetan suku: [4]
Stasion Gombong di taun 1890-an

Stasion Gombong (GB) nyaéta stasion karéta api kelas I anu perenahna di di Wonokriyo, Gombong, Kebumén. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +18 méter ieu aya di Daérah Operasi V Purwokerto. Stasion ieu jauh leuwih kawentar tibatan Stasion Kebumén.

Dumasar carita sajarah Gombong, Walanda kungsi ngawangun Bénténg Van der Wijck anu jadi basis kakuatan militér Walanda, sarta ngawangun stasion anu engkéna disebut Stasion Gombong. Okupansi panumpang di stasion ieu lumayan alus sarta jadi andelan masarakat ti Kacamatan Gombong, Sempor, Rowokele, Buayan, Kuwarasan, jeung Puring anu rék naék karéta api. Stasion ieu ogé sok ramé ku sabab loba karéta anu eureun, di antarana aya anu jurusan Bandung, Surabaya, jeung Jakarta.[4]

Stasion ieu boga lima jalur karéta api kalawan jalur 2 anu jadi sepur lempeng sarta jalur 5 anu jadi sepur badug pikeun tempat kagiatan bongkar muat karéta api pupuk ka gudang PT Pupuk Sriwidjaja Palembang anu dioperasikeun ti Maret 2015. Stasion ieu jadi salah sahiji stasion tujuan bongkar muat karéta api Pupuk Sriwijaya anu diakut ti Stasion Cilacap Palabuan anu engkéna nuluykeun lalampahan ka Stasion Cépér sarta nungtung di Stasion Maguwo.[5]

Patali jeung pangwangunan jalur ganda kidul Jawa, ayeuna ieu stasion téh dirombak gedé-gedéan. Wangunan stasion jeung overkapping anyar stasion ieu aya di kuloneun wangunan heubeul sarta leuwih tohaga. Saenggeus wangunan anyar bérés diwangun, wangunan anu heubeul moal dipaké deui pikeun kaberangkatan jeung kadatangan panumpang karéta api.[6]

Layanan karéta api[édit | édit sumber]

Panumpang[édit | édit sumber]

Kelas éksukutip[édit | édit sumber]

Kelas campuran[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC prémium[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC plus[édit | édit sumber]

Kelas ékonomi AC[édit | édit sumber]

Perewis jeung pasusulan[édit | édit sumber]

Jadwal karéta api[édit | édit sumber]

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di Stasion Gombong per 1 April 2020 (révisi Gapéka 2019).

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
76 Gajayana Malang Kotabaru (ML) Éksukutip Satwa & Luxury 00.10 00.14
160 Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksukutip & Ékonomi AC Prémium 00.40 00.42
148 Senja Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) 00.56 01.02
164 Lodaya Solo Balapan (SLO) 01.25 01.32
126/123 Wijayakusuma Cilacap (CP) 02.12 02.20
108 Malabar Malang Kotabaru (ML) Éksukutip, Bisnis, & Ékonomi AC 02.16 02.18
106/103 Mutiara Selatan Jakarta Gambir (GMR) liwat Bandung Hall (BD) Éksukutip & Ékonomi AC Prémium 02.46 02.52
142 Bogowonto Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksukutip & Ékonomi AC Plus 03.59 04.08
332 Kutojaya Selatan Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC 04.37 04.39
308 Progo Yogyakarta Lempuyangan (LPN) 04.50 04.59
294 Kahuripan Blitar (BL) 05.47 05.49
298/299 Logawa Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Bisnis & Ékonomi AC 06.29 06.31
157 Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksukutip & Ékonomi AC Prémium 07.50 07.52
120B/121A Ranggajati Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Éksukutip & Bisnis 08.57 09.01
199/200/201 Joglosemarkerto Tegal (TG) nyambung ka Solo Balapan (SLO)-Yogyakarta Tugu (YK) Éksukutip & Ékonomi AC Plus 09.20 09.22
257 Jaka Tingkir Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Plus 09.50 09.52
161 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksukutip & Ékonomi AC Prémium 10.01 10.07
331 Kutojaya Selatan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 10.26 10.28
139 Mataram Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksukutip & Bisnis 11.29 11.35
141 Bogowonto Éksukutip & Ékonomi AC Plus 11.50 11.56
260 Kutojaya Utara Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Prémium 12.29 12.35
306 Bengawan Solo Purwosari (PWS) Ékonomi AC 12.50 12.56
162 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksukutip & Ékonomi AC Prémium 13.17 13.27
146 Fajar Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) 13.40 13.42
193/194/195 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) nyambung ka Semarang Tawang (SMT) Éksukutip & Ékonomi AC Plus 14.16 14.18
158 Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksukutip & Ékonomi AC Prémium 15.09 15.11
109 Singasari Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksukutip & Ékonomi AC Plus 15.43 15.49
124/125 Wijayakusuma Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Banyuwangi Ketapang (KTG) Éksukutip & Ékonomi AC Prémium 16.15 16.17
122/119 Ranggajati Cirebon Kejaksan (CN) Éksukutip & Bisnis 16.46 16.48
296 Pasundan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 17.04 17.08
112 Gaya Baru Malam Selatan Éksukutip & Ékonomi AC Plus 17.21 17.28
307 Progo Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 17.26 17.30
259 Kutojaya Utara Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium 17.58 18.00
254 Jayakarta Surabaya Gubeng (SGU) 18.29 18.36
300/297 Logawa Purwokerto (PWT) Bisnis & Ékonomi AC 18.34 18.38
111 Gaya Baru Malam Selatan Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksukutip & Ékonomi AC Plus 18.56 19.11
110 Singasari Blitar (BL) 19.09 19.17
159 Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksukutip & Ékonomi AC Prémium 19.51 19.54
143 Gajah Wong Éksukutip & Ékonomi AC Plus 20.10 20.12
147 Senja Utama YK Éksukutip & Ékonomi AC Prémium 20.56 20.58
253 Jayakarta Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium 21.26 21.28
163 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksukutip & Ékonomi AC Prémium 21.42 21.44
258 Jaka Tingkir Solo Purwosari (PWS) Ékonomi AC Plus 22.18 22.24
72/73 Bima Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksukutip Satwa 22.58 23.06
305 Bengawan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 23.33 23.35
  • KA Tambahan (beroperasi nalika usum lebaran jeung natal-pabaru; kadang ogé pas poé peré nasional atawa tungtung minggu anu tangtu)
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
59F Argo Dwipangga Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksukutip Satwa 00.05 00.12
91F Gajayana Fakultatif 04.57 05.05
270F Kutojaya Utara Fakultatif Kutoarjo (KTA) Bisnis & Ékonomi AC Plus 07.12 07.20
269F Jakarta Pasar Senén (PSE) 12.10 12.12
236F Sawunggalih Fakultatif Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Plus 16.25 16.27
235F Jakarta Pasar Senén (PSE) 23.02 23.04

Insidén[édit | édit sumber]

Di tanggal 19 Séptémber 2007 jam 15.06 WIB, KA Taksaka anu dibetot ku lokomotip CC201 36 nepi di Stasion Gombong ti arah Jakarta jam 15.01. Tuluy indit deui jam 15.06. Ngan karék gé indit, gerbong 5 ngagejlog nepi ka pintu pangliwatan karéta/JPL 534. Gerbong kalawan nomer plat E40 éta kasérét di luar jalur sapanjang 100 méter ti lokasi ngagejlogna. Ku kituna, jalur KA Jakarta-Yogya lumpuh total salila 5 jam. Jalur éta normal deui jam 20.20 saenggeus gerbong nomer 5 ti 8 unit karéta geus bisa dibetot. Alatan kahalangan gerbong karéta, Jalan Raya Gombong-Kuwarasan (Puring) ditutup pikeun distérilisasi.[7]

Galéri[édit | édit sumber]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Stasion karéta api

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Susanti, D.M. (Januari 2008). Kajian atas Pengelolaan Pengetahuan dalam Pengoperasian Teknologi Persinyalan Karéta Api (Studi Kasus Daop 2 Bandung) (S2). Program Magister Studi Pembangunan, Sekolah Arsitektur, Pengembangan, dan Perencanaan Kebijakan, Institut Teknologi Bandung. 
  4. a b Prasetya, S. (2014). "Gombong (GB): Lebih Terkenal dibanding Kebumén". Majalah KA 96: 18. 
  5. Kontan: KAI Operasikan Kembali Kereta Api Pupuk Pusri
  6. "Begini Proses Pembangunan Gedung Baru Stasiun Gombong". pasangmata.detik.com. Diakses tanggal 2019-12-14. 
  7. "KA Taksaka Anjlok di Gombong". Suara Merdeka. 2007-09-02. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2014-03-07. Diakses tanggal 2019-12-29. 

Tutumbu luar[édit | édit sumber]

(id) Ramatloka resmi KAI jeung jadwal karéta api taun 2019

Jalur karéta api Kroya-Kutoarjo
Stasion saméméhna:
Stasion Ijo
Stasion saenggeusna:
Stasion Karanganyar