Kazakstan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Қазақстан Республикасы
Qazaqstan Respwblïkası
قازاقستان رهسپۋبلٸكاسى
Республика Казахстан
Respublika Kazakhstan
Républik Kazakhstan
Bandéra Kazakhstan Lambang Kazakhstan
Lagu
Менің Қазақстаным (Kazakh)
Meniñ Qazaqstanım (transkripsi)
"Kazakhstan Kuring"

Location of Kazakhstan
Ibu kota Astana
51°10′N 71°30′E
Kota panggedéna Almaty
Basa resmi Kazakh (basa resmi jeung basa mayoritas)
Rusia (basa resmi kadua))
Grup étnis  (sénsus 2009?)
67% Kazakh
18% Rusia
2.7% Ukraina
2.6% Uzbék
1.5% Uyghur
1.4% Tatar
1.3% Jérman
5.5% nu séjén
[1]
Démonim Kazakh
Kazakhstani[2]
Pamaréntah Républik
 -  Présidén Nursultan Nazarbayév
 -  Perdana Menteri Karim Massimov
Kamerdékaan ti Uni Soviet 
 -  Kakhanan Kazakh 1465 
 -  Wewengkon Otonomi Alash 13 Désémber 1917 
 -  Républik Sosialis Soviet Kazakh 5 Désémber 1936 
 -  Didéklarasikeun 16 Désémber 1991 
 -  Disampurnakeun 25 Désémber 1991 
Aréa
 -  Total 2.724.900 km² (9)
 mil² 
 -  Cai (%) 1,7
Populasi
 -  Sénsus 2009 17.200.461 [3]
GDP (PPP) Perkiraan 2008
 -  Total US$177,835 miliar[4] 
 -  Per kapita US$11.434[4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2008
 -  Total US$135,601 miliar[4] 
 -  Per kapita US$8.719[4] 
Gini? (2005) 30,4[5] (handap
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,804 (luhur) (ka-82)
Mata uang Tenge (Tenge symbol.svg) (KZT)
Zona wanci Kulon/Kalér (UTC+5/+6)
TLD Internét .kz
Kode telepon ++7-6xx, +7-7xx

Kazakhstan (basa Kazakh : Қазақстан / Qazaqstan dina aksara Latin, basa Rusia : Казахстан / Kazakhstan), resmina dikenal Républik Kazakhstan, nyaéta hiji nagara Antarbuana nu sabagian loba daérahna kaasup wewengkon Asia Tengah jeung sabagian alit lianna kaasup wewengkon Éropa Wétan. Daérahna ngampar ti barisan Pagunungan Altai di wétan, nepi ka Laut Kaspia di kulon, ngajieun nagara ieu nagara panglegana ka-9 di dunya, ka-2 panglegana dina nagara-nagara peupeusan Uni Soviét saméméh Rusia. Kalobaanana daérahna tepung wates jeung Rusia, utamina di kalér jeung kulon. Di wétan, tepung wates jeung Républik Rahayat Cina (propinsi Xinjiang). Di kidul tepung wates jeung Uzbékistan, Turkménistan, Kyrgyzstan jeung Laut Kaspia. Tempat panénggoran rokét antariksa Rusia, Baikonur, aya di Kazakhstan.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Bangsa Kazakh mangrupakeun etnik panglobana nu nempatan daérah Kazakhstan jeung mangrupakeun katurunan ti kabilah Turki jeung Mongol. Di awal abad 18, Kazakhstan dieréhan ku Rusia. Dina abad 19, jeung wewengkon di Asia Tengah lianna, populasi Kazakhstan ngenalan jeung ngagem agama Islam. Nalika révolusi komunis meunang di Rusia jeung Uni Soviet diwangun, ti taun 1920, Kazakhstan dijadikeun salah sahiji ti 15 nagara nu kaasup dina Uni Soviét. Kazakhstan mroklamasikeun kamerdékaanna dina 16 Désémber 1991.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Estimation based on Kazakh population share of 67% (Итоги 10 дней с 25 февраля по 6 марта) and 16.3 mln total population according to the preliminary results of the 2009 National Census
  2. CIA-Recommended
  3. dumasar tina arba.ru
  4. a b c d "Kazakhstan". International Monetary Fund. Diakses pada 1 Oktober 2009. 
  5. CIA World Factbook: Field listing, Distribution of family income – Gini index

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Kazakstan di Wikivoyage







Gnome-globe.svg